Acţiune civilă exercitată în cadrul procesului penal. Daune morale. Acordarea acestor daune concubinei victimei


Prin sentinţa penală nr. 501 din 29.04.2002, Judecătoria Rădăuţi 1-a condamnat pe inculpat pentru infracţiunea de ucidere din culpă prevăzută de art. 178 alin. 1 şi 3 C. pen. şi 1-a obligat să-i plătească tatălui victimei cheltuieli de înmormântare şi daune morale.

Instanţa a respins cererea concubinei victimei, de obligare la daune morale, cu motivarea că „acest statut, nefiind recunoscut de legislaţia aplicabilă în domeniul dreptului familiei, nu-i conferă dreptul de a le solicita”.

Apelul concubinei, făcut în calitate de parte civilă, a fost respins ca nefondat de Tribunalul Suceava, prin decizia penală nr. 595 din 8.07.2002.

Prin decizia penală nr. 835 din 20.11.2002, Curtea de Apel Suceava a admis recursul părţii civile, a casat decizia şi parţial sentinţa, în sensul că 1-a obligat pe inculpat la plata sumei de 20.000.000 lei daune morale.

S-a motivat că victima, în vârstă de 23 de ani, convieţuia în concubinaj cu partea civilă, având un copil de 3 ani, a cărui paternitate a fost recunoscută. Prin decesul concubinului şi, respectiv, tatăl copilului, atât partea civilă, cât şi copilul au suferit o traumă, existenţa prejudiciului moral neavând legătură cu instituţia căsătoriei, la care au făcut referire instanţele de fond şi apel.

Potrivit art. 14 C. proc. pen., raportat la art. 998 şi 999 C. civ., orice faptă a omului (săvârşită cu intenţie sau prin neglijenţă ori prin imprudenţă), care a cauzat altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-1 repara. Prin urmare, obligaţia răspunderii civile delictuale nu este condiţionată de alte împrejurări, în afara producerii unui prejudiciu, care, în speţă, nu trebuie dovedit, concubina şi copilul victimei prezumându-se a fi suferit în urma morţii celui care a avut grijă de ei, zi de zi, timp de 4 ani.

C.A. Suceava, decizia penală nr. 835 din 20 noiembrie 2002