Sentinţa penală nr. 962 din 5.09.2002 pronunţată de Judecătoria Moreni în dosarul nr. 1835/2002 a fost desfiinţată în parte, în ceea ce priveşte latura civilă a cauzei, în apelul parchetului, prin decizia penală nr. 389/2002 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa în dosarul nr. 8926/2002, pentru greşita soluţionare a acţiunii civile.
Determinat de faptul că cele două infracţiuni deduse judecăţii şi care au fost săvârşite de inculpat au fost producătoare a unei pagube de 4.107.200 lei şi, în acelaşi timp, ţinând seama de decesul persoanei inculpate în cauză, tribunalul a apreciat că se impunea ca, mai înainte de a fi dezbătut fondul la Judecătoria Moreni, să fie identificaţi moştenitorii inculpatului decedat, să fie introduşi în cauză, astfel cum art. 21 alin. 1 C. proc. pen. prevede expres pentru situaţia în care acţiunea civilă rămâne în competenţa instanţei penale (în caz de deces al uneia din părţi, acţiunea civilă rămâne în competenţa instanţei penale, introducându-se în cauză moştenitorii acesteia).
Neconformându-se obligaţiei de a identifica şi introduce în cauză moştenitorii inculpatului decedat, pentru continuarea acţiunii civile faţă de aceşti moştenitori, instanţa de fond a pronunţat o hotărâre nelegală, dovada constituind-o art. 346 C. proc. pen., care, în raport de temeiurile juridice corespunzătoare soluţiilor de condamnare, achitare sau încetare a procesului penal, prevede şi modalităţile concrete de soluţionare a acţiunii civile.
Pentru aceste considerente, tribunalul a admis apelul parchetului, a desfiinţat în parte sentinţa, numai în ceea ce priveşte latura civilă şi a trimis cauza spre rejudecare.
Trib. Dâmboviţa, decizia penală nr. 839/2002