Acţiunea civilă în procesul penal – art. 14 Cod procedură penală. Despăgubirile civile. Plus petita în acordarea daunelor morale (art. 14 Cod procedură penală).


Prin decizia penală nr.981 /R/7.11.2002 a Curţii de Apel Galaţi s-a admis recursul declarat de partea responsabilă civilmente Societatea de s-a casat decizia Tribunalului Vrancea cu reţinere şi a fost modificat cuantumul daunelor morale la care au fost obligate P.R. Construcţii Societate de Asigurare şi inculpatul de la 30 milioane lei la 20 milioane lei.

S-au menţinut celelalte dispoziţii ale hotărârilor supuse recursului.

Pentru a decide astfel s-au avut în vedere următoarele:

Prin sentinţa penală nr. 1007/24.04.2002 a Judecătoriei Focşani, inculpatul C.E. a fost condamnat pentru vătămare corporală din culpă (184 al.2,4 Cod penal) şi pentru părăsirea locului accidentului (art.38

Decret 328/66) cu aplicarea art.33 şi 34 lit.b Cod penal la o pedeapsă rezultantă de 6 luni închisoare cu aplicarea art.81 şi 82 Cod penal.

A fost obligat în solidar inculpatul asigurat cu Societatea de Asigurare la despăgubiri civile precum şi la 30 milioane lei daune morale către părţile vătămate, precum şi la cheltuieli judiciare către stat.

Hotărârea primei instanţe a fost atacată cu apel de Societatea de Asigurare invocând printre alte motive, şi faptul că instanţa de fond a acordat daune morale într-un cuantum mai mare decât au cerut părţile vătămate.

Prin decizia penală nr.629/9.09.2002, Tribunalul Vrancea a respins ca nefondat apelul părţii responsabile civilmente reţinând că instanţa de fond a soluţionat cauza temeinic şi legal atât pe latură penală cât şi civilă, precizând că daunele morale au fost acordate avându-se în vedere suferinţele fizice şi psihice pe care părţile vătămate le-au suportat.

NOTA – Apreciem că în mod corect a procedat instanţa de recurs dispunând casarea deciziei dată de Tribunalul Vrancea cu privire la corecta soluţionare a laturii civile.

Potrivit încheierii de şedinţă din 17.04.2002, când au avut loc dezbaterile pe fond la Judecătoria Focşani, rezultă fară dubiu că daunele morale suferite de părţile vătămate s-au ridicat la suma de 20 milioane lei – operând astfel principiul disponibilităţii care guvernează latura civilă a cauzei.

Instanţa de fond a acordat suma de 30 milioane lei, sumă pe care instanţa de apel a găsit-o ca fiind corect reţinută, neobservând că s-a acordat despăgubiri morale mai mult decât s-a cerut.

Respingând ca nefondat apelul părţii responsabile civilmente instanţa de apel a procedat greşit, pronunţând o hotărâre nelegală a cărei modificare se impunea în calea recursului.

(decizia penală nr. 981/R/07.01.2002)