Acţiunea civilă în procesul penal este guvernată de principiul disponibilităţii prin urmare inculpatul pentru care s-a reţinut circumstanţa atenuantă a provocarii va fi obligat la repararea integrală a prejudiciului cauzat prin infracţiune dacă declară că


SP nr.1240/22.09.2011

SP nr.1240/22.09.2011

Acţiunea civilă în procesul penal este guvernată de principiul disponibilităţii prin urmare inculpatul pentru care s-a reţinut circumstanţa atenuantă a provocarii va fi obligat la repararea integrală a prejudiciului cauzat prin infracţiune dacă declară că este de acord cu aceasta.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul B-N nr. 323/P/2011, înregistrat la Judecătoria B sub dosar nr. 6435/190/2011 a fost trimis în judecată inculpatul AN, pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală gravă prev. de art. 182, al. 2 C.penal cu aplic. art. 73, lit. b, C.penal.

În fapt, s-a reţinut că inculpatul este tatăl parţii vătămate ANS şi locuieşte în localitatea S, jud. B-N.

În seara zilei de 30.03.20l1, în jurul orelor 21,45 între AA soţia inculpatului şi AR, nora sa s-au iscat unele discuţii telefonice bazate pe replici mai dure generate de la avere şi moşteniri. Aceasta 1-a determinat pe ANS să se deplaseze la domiciliul părinţilor săi pentru a cere socoteală. După ce a ajuns la casa părinţilor, pe fondul şi al consumului de alcool, partea vătămată a început să-1 împingă şi să-l lovească pe tatăl său.

Inculpatul a scăpat din agresiune s-a retras în bucătărie iar de pe masă a luat un cuţit şi i-a aplicat o lovitură fiului cu cuţitul în abdomen după care scandalul a luat sfârşit.

Partea vătămată a fost transportată la Serviciul de urgentă al Spitalului judeţean B-N pentru acordarea de îngrijiri medicale, rămânând internată în perioada 30.03. – 12.04.2011 în cadrul Spitalului judeţean B-N; partea vătămată a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp tăietor – înţepător ca de exemplu cuţit; leziunile au necesitat 30 – 35 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare; leziunile suferite întrunesc caracteristicile medico-legale ale noţiunii de punere în primejdie a vieţii şi pot data din data de 30.03.2011.

In timpul cercetărilor părţile au realizat o împăcare astfel că partea vătămată ANS a refuzat să dea vreo declaraţie, neavând vreo pretenţie penală sau civilă.

Date fiind modalitatea şi împrejurările în care s-a comis fapta, respectiv că inculpatul a fost atacat şi lovit de fiul său, urmează a se face aplicarea circumstanţei atenuante a provocării prev. de art.73, lit.b din Codul penal.

Aşa cum rezultă din adresa (fila 47, 48) Spitalul judeţean de urgenţă B se constituie parte civilă cu suma de 3.380,00 lei reprezentând cheltuielile de spitalizare pentru perioada internării părţii vătămate respectiv 30.03 -12.04.2011 iar Serviciul de Ambulanţă Judeţean B-N se constituie parte civilă cu suma de 327,80 lei.

Cuţitul cu care inculpatul a lovit a fost ridicat de către organele de poliţie urmând ca să se dispună confiscarea acestuia.

In cursul efectuării urmăririi penale, inculpatul a declarat că recunoaşte şi regretă faptele comise iar la termenul de judecată din data de 9 august 2011 a recunoscut in totalitate faptele reţinute în actul de sesizare, a declarat că este de acord să plătească suma solicitată de partea civilă şi a solicitat, în baza dispoziţiilor art.320 ind.1 din C.p.p., judecarea cauzei in baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele :

În seara zilei de 30.03.20l1 în jurul orelor 21,45, între AA, soţia inculpatului, şi AR, soţia părţii vătămate şi nora sa, s-au iscat unele discuţii telefonice motiv pentru care partea vătămată A N S s-a deplasat la domiciliul părinţilor săi pentru a cere socoteală; ajuns acolo, acesta a început să-1 împingă şi să-l lovească pe inculpat, care este tatăl său. Inculpatul a scăpat din agresiune s-a retras în bucătărie iar de pe masă a luat un cuţit şi i-a aplicat o lovitură fiului cu cuţitul în abdomen.

Partea vătămată a fost transportată la Serviciul de urgentă al Spitalului judeţean B-N pentru acordarea de îngrijiri medicale şi a rămas internată în perioada 30.03.2011 – 12.04.2011. Din actele medicale rezultă că a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp tăietor – înţepător ca de exemplu cuţit; leziunile au necesitat 30 – 35 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare şi întrunesc caracteristicile medico-legale ale noţiunii de punere în primejdie a vieţii.

Partea vătămată nu a formulat pretenţii civile însă s-au constituit parţi civile Spitalul Judeţean de Urgenţă B cu suma de 3.380,0 lei şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean B-N cu suma de 327,80 lei.

Starea de fapt menţionată mai sus s-a reţinut în urma coroborării tuturor probelor in cauză şi anume : procesul verbal de sesizare din oficiu (fila 5); procesul verbal de cercetare la faţa locului şi planşa foto aferentă (fila 6 – 18) ; raportul de constatare medico – legală (fila 23) ; declaraţiile martorilor A R (fila 27) ; AA (fila 29) ; AAR (fila 23); BO (fila 35).

Prezent în faţa instanţei, inculpatul a recunoscut integral fapta săvârşită şi a declarat ca regretă producerea acesteia.

Fapta inculpatului de a produce leziuni traumatice asupra părţii vătămate, prin lovire cu un cuţit, ce au necesitat 30-35 zile de îngrijiri medicale şi care au pus în pericol viaţa acesteia, sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de provocările părţii vătămate, concretizate în lovituri aplicate şi agresiuni, faptă recunoscută de către acesta, săvârşită cu vinovăţie, întruneşte, în drept elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală gravă, comisă în stare de provocare, faptă prev. de art. 182 alin. 2 Cod penal, cu aplic. art. 73 lit. b Cod penal pentru care instanţa îl va condamna la pedepsa de 6 luni închisoare, procedând la reţinerea circumstanţei atenuante legale prev. de art. 73 lit. b Cod penal, raportat la art.76 lit.d C. pen. precum şi a prev.art.320 ind.1 din C.proc.pen.

La individualizarea pedepsei, instanţa a avut în vedere criteriile generale de individualizare prev. de art. 72 Cod penal, respectiv pericolul social concret al faptei, persoana inculpatului, limitele speciale prev. de lege pentru fapta comisă reduse cu o treime prin aplicarea prev.art.320 ind.1 din C.proc.pen, împrejurările concrete ale comiterii faptei, starea de provocare, lipsa antecedentelor penale, vârsta inculpatului, faptul că a recunoscut fapta încă din faza urmaririi penale şi că a declarat că este de acord să plăteasă despagubirile solicitate de instituţiile sanitare dar şi consecinţele faptei materializate în leziunile traumatice suferite, numărul zilelor de îngrijiri medicale necesitate pentru vindecare precum şi faptul că s-a pus în primejdie viaţa părţii vătămate.

Apreciind că scopul pedepsei poate fi atins chiar fără privare de libertate (inculpatul a intrat pentru întâia dată sub incidenţa legii penale, recunoscându-şi sincer vinovăţia) şi, constatând îndeplinite condiţiile prev.de art.81 Cod penal, instanţa va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii şi, implicit a pedepselor accesorii conform art.71 al.5 Cod penal, stabilind un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni, potrivit art.82 Cod penal.

Totodată, instanţa va pune în vedere inculpatului prevederile art. 83 alin. 1 C.penal conform cărora dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârşit din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.

În baza art. 71 Cod penal instanţa va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi b Cod penal, iar în temeiul art. 71 alin. 5 Cod penal va suspenda executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale.

Instanţa va lua act că partea vătămată A N S , domiciliat în B, sat S, judeţul B-N, nu s-a constituit parte civilă în cauză.

În baza art.313 din Legea nr.95/2006 modificată prin OUG nr.72/2006,îl va obliga pe inculpat să plătească în favoarea părţii civile-Spitalul Judeţean de Urgenţă B-N, suma de 3.380 lei, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând cheltuielile de spitalizare ale părţii vătămate A N S, internată în perioada 30.03.2011-12.04.2011, iar în favoarea părţii civile Serviciul de Ambulantă Judeţean B-N suma de 327,80 lei reprezentând contravaloare serviciilor medicale şi de urgenţă şi transport medical asistat.

În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008, se va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

In baza art.118 lit.b din Codul penal instanţa va dispune confiscarea de la inculpat a cuţitului folosit la comiterea faptei.

În baza art.191 alin.1 Cod proc.penală, îl va obliga pe inculpat să plătească, în favoarea statului, suma de 400 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare din care 200 lei onorariu avocat din oficiu.

1