Administrarea numai a probei actelor în circumstanţiere


Raţiunea adoptării Legii nr. 202/2010 a fost aceea de a scurta durata procedurilor, inclusiv prin renunţarea la administrarea completă a probatoriului, în cazul în care inculpatul îşi însuşeşte acuzaţiile. Administrarea unui amplu probatoriu de către cele două instanţe, de fond şi de apel, exclude aplicarea art. 3201 alin. (3) C.proc.pen.
Audierea martorilor indicaţi în rechizitoriu, în baza principiului administrării nemijlocite a probelor, şi de către prima instanţă nu duce la concluzia că această probă a fost solicitată de inculpat şi că, în aceste condiţii, este depăşit cadrul procesual fixat de art. 3201C.proc.pen. care interzice pe latura penală o judecare a cauzei în baza altor probe decât actele în circumstanţiere (opinie separată).

Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, Decizia nr. 58 din 20 ianuarie 2011

Prin sentința penală nr. 746/30.12.2009, pronunțată de Judecătoria Pitești, inculpatul I.A.I. a fost condamnat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, cu executarea pedepsei rezultante în condițiile art. 861C.proc.pen.

Apelul declarat de inculpatul I.A.I. a fost admis prin decizia penală nr. 92/A/12.05.2010, Tribunalul Vâlcea realizând o nouă individualizare judiciară a pedepsei în sensul reducerii acesteia.

Recursul inculpatului a fost respins de Curtea de Apel Pitești, în complet majoritar, prin Decizia nr. 58/R/MF/20.01.2011.

Pentru a pronunța această hotărâre, completul majoritar, cu privire la aplicarea dispozițiilor art. 3201C.proc.pen., cerere formulată de inculpat, a arătat următoarele:

Textul de lege invocat prevede că până la începerea cercetării judecătorești, inculpatul poate declara personal sau prin înscris autentic că recunoaște săvârșirea faptelor reținute în actul de sesizare a instanței și solicită ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Aceste dispoziții au fost introduse în C.proc.pen. prin Legea nr. 202/2010, privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proceselor, intrată în vigoare la data de 25 noiembrie 2010.

Așa cum arată și titlul legii, printre altele, rațiunea adoptării ei a fost aceea de a scurta durata procedurilor, în procesele penale, prin simplificarea modalității de citare și prin renunțarea la administrarea completă a probatoriului, în cazul în care inculpatul își însușește acuzațiile, iar instanța apreciază că probele administrate în faza de urmărire penală dovedesc faptele și sunt suficiente date cu privire la persoana acuzatului pentru a permite stabilirea unei pedepse.

Or, cauza de față se află în etapa procesuală a recursului, fiind depășite etapele judecății în primă instanță și apelului, când a fost administrat un amplu probatoriu de către cele două instanțe, de fond și de apel.

Acest fapt exclude aplicarea art. 3201 alin. (3) C.proc.pen., care nu conține dispoziții de drept penal, ci de procedură penală, astfel încât nu se pune problema interpretării lor ca fiind lege penală mai favorabilă și nici a aplicării C. pen. (n.r: corespondent în Noul Cod Penal: )

Opinia separată exprimată, în decizie, în sensul aplicării dispozițiilor art. 3201C.proc.pen. pentru toate infracțiunile la care inculpatul a fost condamnat cu consecința reducerii acestora, se întemeiază pe următoarea argumentație.

Contrar opiniei majoritare, s-a apreciat că, în cauză, sunt îndeplinite cerințele impuse prin art. 3201C.proc.pen., pentru ca inculpatul a recunoscut săvârșirea infracțiunilor, mai înainte de citirea actului de sesizare, adică în faza de urmărire penală, poziție pe care a păstrat-o și în fața primei instanțe, ulterior, în calea de atac.

Recunoașterea săvârșirii infracțiunilor făcută de inculpat fără rezerve, este dovedită de faptul că, în fața primei instanțe, inculpatul nu a solicitat nici o altă probă decât audierea, în circumstanțiere, a doi martori și tot în circumstanțiere, acte, probe admise și de dispozițiile de lege mai sus indicate în alin. (2).

Audierea martorilor indicați în rechizitoriu și de către prima instanță nu duce la concluzia că această probă a fost solicitată de inculpat și că în aceste condiții este depășit cadrul procesual fixat de art. 3201C.proc.pen. care, interzice pe latura penală o judecare a cauzei în baza altor probe decât actele în circumstanțiere.

Această audierea martorilor s-a realizat de către prima instanță în baza principiului administrării nemijlocite a probelor culese și administrate în faza de urmărire penală.

(Judecător Marius Gabriel Săndulescu)