Amânarea aplicării pedepsei – condiţii. Jurisprudență Infracţiuni prevăzute în legi şi decrete


Judecătoria TECUCI Sentinţă penală nr. 225 din data de 13.08.2014

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci nr. 855/P/2014, inculpatul T I a fost trimis în judecată în stare de libertate , pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului, prev. de art, 336 alin 1 CP.

Din actele și lucrările dosarului instanțe reține următoarele :

Organele de poliție, la data de 6.03.2014, ora 0,15 , au oprit în trafic pe drumul județean pe raza comunei C județul G autoturismul marca Renault L înmatriculat sub nr. 558 AEN 29 , condus de inculpatul T I ce locuiește în comuna C și este posesor al permisului de conducere pentru categoriile AM, B1 și B .

Cu ocazia verificării documentele prezentate pentru control , organele de poliție au constatat că inculpatul emană halenă alcoolică , astfel că a fost testat cu aparatul Drager stabilindu-se că avea o concentrație alcoolică de 0,87 mg/l în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Municipal A T unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cu ocazia identificării în trafic și la recoltarea probelor biologice, inculpatul a declarat că anterior identificării în trafic , în seara de 5.03.2014, a consumat 1500 ml bere.

Din buletinul de analiză toxicologică – alcoolemie nr. 250/2014 , rezultă că inculpatul avea în sânge o concentrație de 1,35 mh/l alcool pur la ora 1,00.

Inculpatul a condus autoturismul în noaptea de 5-6.03.2014 , fiind solicitat de către proprietarul mașinii, respectiv de V G A , autoturism care a fost înmatriculat în Franța și nu este semnalat ca fiind furat de către persoana pe numele căreia este înmatriculat.

Inculpatul, audiat la urmărirea penală, a recunoscut fapta comisă.

Vinovăția inculpatului este dovedită în cauză cu procesul verbal de constatare (fila 8 dosar de urmărire penală) buletinul test Drager (fila 9) , buletin de examinare clinică și proces verbal de recoltare a probelor biologice (filele 10-11), buletinul de analiză toxicologică alcoolemie nr. 250/2014, adresa nr. 507035/2014 a IPJ G- Serviciul Rutier, adresa nr. 6007042/2014 a SPCRPCIV Galați , documentele autoturismului în cauză (filele 20-24), copia adresei nr. 3280100/2014 a IGPF- Punct de control Oradea(fila 25), declarațiile martorilor B N, V G A și T I , coroborate cu declarațiile inculpatului date la urmărirea penală și în instanță unde a recunoscut fapta comisă și a solicitat ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate la urmărirea penală.

În drept , fapta inculpatului care la data de 6.-03.2014 a condus pe drum public pe DJ 251, pe raza comunei Cudalbi județul Galați, autoturismul marca Renault Laguna înmatriculat în Franța sub nr. 558 AEN- 29, având în sânge o concentrație de 1,35 mg/l alcool pur , întrunește în drept elementele constitutive ale infracțiunii de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului, prev. de art. 336 alin.1 CP.

Din fișa de a inculpatului rezultă că acesta nu este cunoscut cu antecedente penale.

La individualizarea pedepsei ce urmează a se aplica inculpatului ,instanța va avea în vedere criteriile generale prev. de art.74 din NCP , respectiv : împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită , natura și gravitatea rezultatului produs, motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit, faptul că inculpatul nu are antecedente penale, conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal, acesta a avut o atitudine sinceră, a regretat faptele comise și urmează a se aplica și disp.art.396 alin.10 din NCPP întrucât a solicitat ca judecata să aibă loc pe baza probe4lor administrate în faza urmării penale.

Față de cele menționate, instanța urmează a aprecia că scopul pedepsei ce se va aplica poate fi atins fără privare de libertate , urmând ca în conformitate cu art. 83 alin.1 să se amâne aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei conform art. 84 Cod penal. In baza art. 85 alin.1 NCP pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probațiune Galați, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile , precum și întoarcerea;să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență; să nu ocupe sau să nu exercite activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

In baza art.86 alin.1 NCP urmează ca pe durata termenului de supraveghere datele prevăzute în art. 85 alin.1 lit. c) și e)să se comunice Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Galați.

In baza art.404 alin.3 NCPP se va atrage atenția inculpatului asupra consecințelor nerespectării măsurilor de supraveghere, și asupra consecințelor săvârșirii de noi infracțiuni în cursul termenului de supraveghere.

În baza art.274 pct.1 NCPP urmează a obliga pe inculpat să plătească statului suma de 200 lei reprezentând cheltuieli judiciare