Amendă judiciară aplicată de procuror. Posibilitatea contestării în instanţă a acesteia


Nu este inadmisibilă plângerea formulată împotriva ordonanţei procurorului prin care s-a aplicat o amendă judiciară.

Secţia penală, cauze de minori şi familie, Decizia nr. 680 din 6 noiembrie 2008

Prin sentința penală nr. 63/P/17.04.2008 pronunțată de Tribunalul Neamț în dosarul nr. 4477/103/2007, în temeiul art. 2781 alin. (8) lit. a) C.proc.pen. a fost respinsă ca inadmisibilă plângerea formulată de petenta avocată S.N.A., împotriva ordonanței de aplicare a amenzii judiciare emisă de procuror la data de 22.06.2007, în dosarul nr. 493/102/P/2006 și a rezoluției nr. 661/II-2/2007 din 21.08.2007 a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț și în temeiul art. 192 alin. (2) C.proc.pen. a fost obligată petenta să plătească statului cheltuielile judiciare avansate.

Pentru a pronunța această soluție, prima instanță a reținut faptul că prin ordonanța nr. 493/102/P/2006 din 22.06.2007 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț s-a dispus amendarea avocatei S.A., din cadrul Baroului Neamț, cu suma de 5.000 lei, pentru refuzul acesteia de a semna, alături de inculpat, despre luarea la cunoștință a calității acestuia, fapt ce a condus la a se solicita Baroului desemnarea unui apărător din oficiu. împotriva acestei ordonanțe petenta a formulat plângere, care a fost respinsă prin rezoluția nr. 661/II-2/2007 din 21.08.2007 a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț.

Referindu-se la actele atacate, s-a reținut că procurorul a sancționat refuzul avocaților aleși de a asigura asistență juridică calificată inculpatului, faptă ce constituie abatere în sensul art. 198 C.proc.pen. Din interpretarea art. 199 C.proc.pen. rezultă că organul de urmărire penală care a aplicata amenda judiciară este îndrituit să aprecieze ulterior asupra cererii de scutire sau reducere a amenzii. Totodată, sunt reglementate diferit amenzile judiciare prevăzute de art. 198 C.proc.pen., față de sancțiunile cu caracter administrativ, prevăzute de art. 91 C.pen. Competența de soluționare a plângerii formulate în condițiile art. 275-278 C.proc.pen. nu este identică cu cea prevăzută pentru soluționarea cererilor de scutire sau reducere a amenzii judiciare, prevăzute de art. 199 C.proc.pen., atât timp cât sunt prevăzute reglementări distincte și exprese.

Prima instanță a considerat că plângerea petentei este inadmisibilă. Potrivit art. 199 C.proc.pen., amenda judiciară se aplică de organul de urmărire penală, prin ordonanță, iar de instanța de judecată, prin încheiere. Persoana amendată poate cere scutirea sau reducerea amenzii în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanței ori a încheierii. Din analiza acestui text reiese că legiuitorul nu a prevăzut posibilitatea pentru persoana nemulțumită de a exercita controlul judiciar în instanță asupra ordonanței procurorului de aplicare a amenzii judiciare. S-a considerat că amenda judiciară poate fi contestată în fața judecătorului numai atunci când a fost aplicată de judecător.

Controlul judiciar este instituit, limitativ, prin dispozițiile art. 2781C.proc.pen., numai asupra temeiniciei soluțiilor de netrimitere în judecată în raport cu cercetările efectuate în cadrul actelor premergătoare sau al urmăririi penale. Din moment ce art. 199 C.proc.pen. nu prevede posibilitatea persoanei amendate de către procuror de a se adresa instanței, este evident că un asemenea control din partea judecătorului nu poate avea loc.

împotriva acestei soluții a declarat recurs petiționara avocată. în motivarea recursului petiționara a arătat că, în afara faptului că a solicitat scutirea sau reducerea amenzii aplicate, cerere respinsă de procuror, și alți colegi au fost în aceeași situație, iar instanța de judecată le-a admis plângerile și le-a redus amenda aplicată. Pe de altă parte, justiția se înfăptuiește numai de către instanțele de judecată, astfel încât a se respinge plângerea ca inadmisibilă este ca o îngrădire a liberului acces la justiție.

Recursul formulat este întemeiat.

Conform prevederilor art. 275 C.proc.pen., orice persoană poate face plângere împotriva măsurilor și actelor de urmărire penală, dacă prin aceasta s-a adus o vătămare intereselor sale legitime. Aceasta înseamnă că și persoana care a fost amendată poate să-și exercite acest drept procesual. Cum amenda judiciară a fost aplicată de procuror, competența de soluționare a plângerii revine prim-procurorului unității, așa cum se arată în art. 278 C.proc.pen.

în situația în care plângerea împotriva ordonanței de amendare a fost respinsă, nimic nu împiedică persoana amendată să se adreseze instanței competente să judece cauza în fond, în temeiul art. 21 din Constituția României și al deciziei nr. 486/02.12.1997 a Curții Constituționale, publicată în M. Of. nr. 105/06.03.1998.

Pentru aceste motive, petenta a solicitat admiterea plângerii și anularea ordonanțelor și a rezoluției Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, prin care s-a dispus și menținut amenda judiciară aplicată de procuror. Lipsa de reglementare expresă a unor astfel de acte procesuale din dreptul intern, se impune a fi suplinită prin art. 6 din Convenție, pentru a se garanta petentei accesul la justiție și dreptul la un proces echitabil.

Pe fondul cauzei, s-a constatat că amenda judiciară aplicată de procuror petentei este prea severă în raport de comiterea abaterii de la îndatoririle care-i reveneau în calitate de apărător ales.

Față de această situație, în baza art. 38515 pct. 2 lit. d) C.proc.pen., s-a admis recursul declarat de recurenta petiționară avocată S.N.A, împotriva sentinței penale nr. 63/P/17.04.2008 pronunțată de Tribunalul Neamț în dosarul nr. 4477/103/2007, s-a casat în totalitate sentința penală nr. 63/P/17.04.2008 a Tribunalului Neamț, s-a reținut cauza spre rejudecare și pe fond s-a admis plângerea formulată împotriva rezoluției din 21.08.2007 dată de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț în dosarul nr. 661/II-2/2007 și în parte împotriva ordonanței procurorului din data de 22.06.2007 dată în dosarul nr. 439/P/2006 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț și s-a redus amenda judiciară aplicată de la 5.000 lei la 500 lei.

(Judecător dr. Marian Bratiș)