Atâta timp cât nici în cursul urmăririi penale, nici în timpul cercetării judecătoreşti nu a fost identificată persoana care a suportat cheltuielile de înmormântare a victimei unei infracţiuni de omor, comisă de doi inculpaţi, critica adusă de parchet împotriva sentinţei pronunţate de prima instanţă, pe motivul omisiunii soluţionării laturii civile a cauzei, este nefondată.
în lipsa unor date certe cu privire la identitatea victimei, data şi locul înhumării, persoana care a suportat cheltuielile de înmormântare ale victimei, hotărârea primei instanţe, care a lăsat nesoluţionată latura civilă a cauzei, este legală.
Prin sentinţa penală nr. 353/1998 a Tribunalului Bucureşti – secţia l-a penală au fost condamnaţi inculpaţii E.F. şi C.O. pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prevăzută de art. 174 Cod penal, ,(eţinându-se că, după ce au cunoscut o persoană cu numele „L.”, au invitat-o în locuinţa lor, unde au consumat băuturi alcoolice, apoi, în cursul unui conflict spontan, inculpatul E.F. a lovit-o cu un cuţit în zona .subscapulară stângă, iar inculpatul C.O. i-a aplicat mai multe lovituri la nivelul craniului cu un obiect din cauciuc.
După comiterea agresiunii, inculpaţii au părăsit locuinţa, lăsând victima în stare de inconştienţă. După trei zile victima a decedat, fiind găsită de inculpaţi, care reveniseră în locuinţă. Ei s-au speriat şi au îngropat cadavrul victimei sub podeaua camerei în care locuiau.
împotriva acestei sentinţe au declarat apel inculpaţii şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Apelurile inculpaţilor, care au cerut reducerea pedepselor, au fost respinse, ca nefondate.
Parchetul a criticat sentinţa, întrucât a considerat pedepsele greşit individualizate, fiind prea mici, în raport de pericolul social concret al faptei. Acest motiv a fost apreciat ca fondat, dispunându-se majorarea pedepselor.
în schimb, al doilea motiv de apel susţinut de parchet, care se referea la omisiunea instanţei de fond de a soluţiona latura civilă a cauzei, respectiv obligarea inculpaţilor la plata cheltuielilor de înmormântare a victimei, a fost considerat nefondat.
Curtea a reţinut că, nici un moment în cursul urmăririi penale anchetatorii nu s-au preocupat să stabilească identitatea victimei, locul unde a fost înmormântată, şi persoanele care au suportat cheltuielile de înmormântare.
în lipsa acestor date, instanţa de fond nu a putut administra probe sub acest aspect, iar Curtea a încercat să rezolve latura civilă, dar nu a reuşit să obţină date certe pentru stabilirea persoanelor care trebuiau citate în cauză în calitate de părţi civile. (Judecator inspector Georgeta Onica )