Prin sentinţa penală nr. 2803/2001, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a achitat pe inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de insultă şi lovire în baza art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 alin. 1 lit. b C. proc. pen. şi art. 181 C. pen.
în baza art. 91 C. pen., inculpaţii au fost obligaţi la plata unor amenzi administrative distincte pentru fiecare infracţiune săvârşită.
Prin decizia penală nr. 149/2002, Tribunalul Bucureşti – Secţia a Il-a penală a admis recursul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, a casat sentinţa şi a aplicat o singură sancţiune administrativă.
S-a motivat că art. 18 C. pen. defineşte fapta care nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni, iar alin. 3 al aceluiaşi articol prevede, cu caracter imperativ, că în cazul faptelor prevăzute în prezentul articol, procurorul sau instanţa aplică una din sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute de art. 91 C. pen.
Aşadar, indiferent de numărul faptelor lipsite de gradul de pericol social al unei infracţiuni care au fost săvârşite de către inculpaţi, instanţa trebuie să aplice o singură sancţiune administrativă din cele prevăzute de art. 91 C. pen., şi nu două amenzi administrative pentru faptele comise.
Trib. Bucureşti – Secţia a Il-a penală, decizia penală nr. 149/2002
Prin sentinţa penală nr. 600 din 25.03.2002, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus, în baza art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 alin. 1 lit. b1 C. proc. pen., achitarea inculpatului pentru săvârşirea a cinci infracţiuni, aplicând o singură sancţiune administrativă.
Prin decizia penală nr. 1603/R/7.10.2002, Tribunalul Bucureşti a admis recursul, a casat sentinţa şi a trimis cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă.
Tribunalul a reţinut că s-au încălcat dispoziţiile art. 181 alin. 3 C. pen., care prevăd obligativitatea aplicării unei sancţiuni în cazul fiecărei fapte care nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, ceea ce echivalează cu o nesoluţionare în fond a cauzei.
S-a apreciat că aplicarea sancţiunilor în recurs ar priva părţile de un grad de jurisdicţie, astfel că hotărârea a fost casată şi cauza trimisă spre rejudecare.
Trib. Bucureşti, decizia penală nr. 1603/R/2002
Notă: Potrivit art. 181 alin. 3 C. pen., pentru faptele care nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni, procurorul sau instanţa aplică una din sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute de art. 91 C. pen. (mustrarea, mustrarea cu avertisment, amenda).
Deşi în cazul concursului de infracţiuni, dispoziţiile art. 34 C. pen. prevăd în mod expres ca tratament sancţionator sistemul cumulului juridic, această soluţie nu este prevăzută de dispoziţiile art. 181 C. pen.
Câtă vreme legea nu dispune în mod expres o asemenea posibilitate, se presupune că, pentru fiecare faptă ce nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni, se aplică o sancţiune administrativă ce urmează a fi executată.