C. proc. pen., art. 346
Asupra despăgubirilor civile solicitate de părţile civile, se apreciază funcţie de circumstanţele reale ale săvârşirii faptei, dar şi personale ale părţii vătămate, respectiv aspecte faptice, care au influenţat ori schimbat viaţa părţii vătămate.
Decizia penală nr. 65 din 28 ianuarie 2010
Prin decizia penală nr. 223 din 27 aprilie 2009 a Tribunalului Iaşi au fost respinse ca nefondate apelurile formulate de inculpata H.D. şi G.M., reprezentant legal al părţii civile R.M.-P., împotriva Sentinţei penale nr. 525/06.02.2009 a Judecătoriei Iaşi.
Fapta inculpatei, de a lovi cu o piatră în zona capului pe partea vătămată minora R.M.-P. şi a-i produce leziuni fizice ce au necesitat pentru vindecare 25-30 de zile de îngrijiri medicale şi o lipsă de substanţă osoasă ce a atras o infirmitate fizică permanentă, a fost stabilită cu datele şi informaţiile oferite de martorii A.P., B.G., A.N., H.A. şi B.M. coroborate cu concluziile certificatului medico-legal şi depoziţia inculpatei care a recunoscut integral comiterea faptei.
Cât priveşte modul dc soluţionare a laturii civile, prima instanţă a făcut o evaluare corespunzătoare prejudiciului moral suferit de partea civilă.
întrucât despăgubirile materiale nu au fost dovedite cu mijloacele de probă administrate în cauză, tribunalul a constatat că prima instanţă a dispus, în consecinţă, în sensul respingerii acestora, ca urinare a inexistenţei unor probe concludente şi pertinente care să stabilească în mod indubitabil atât existenţa, cât şi întinderea prejudiciului material.
In termen legal decizia penală a fost recurată de inculpata H.D., criticând-o în latura penală sub aspectul individualizării pedepsei, solicitând rcduccrea cuantumului acesteia, invocând circumstanţele personale, iar în latura civilă, solicitând micşorarea cuantumului despăgubirilor civile la care a fost obligată.
Decizia penală a fost recurată şi de partea vătămată R.M.-P., prin reprezentant legal G.M. în latura penală, solicitând reaprecierea probatorie şi aplicarea unei pedepse majorate inculpatei; iar în latura civilă a solicitat acordarea integrală a despăgubirilor civile solicitate (materiale şi morale), cât şi cheltuielile judiciare, reprezentând onorariu avocat ales.
Curtea a reanalizat întreg probatoriul administrat prin prisma motivelor recurenţilor, constatând că în latura civilă, despăgubirile materiale acordatc părţii civile au fost corect apreciate şi acordate, pe baza probelor administrate în dovedirea acestora şi în conformitate cu dispoziţiile art. 11 C. proc. pen. şi art. 346 C. proc. pen., despăgubirile morale au fost raportate la prejudiciul cauzat minorului chiar dacă acest prejudiciu nu a fost unul „estetic” (critica inculpatei).
Aprecierea acestuia s-a realizat pe baza aspectelor faptice ce au influenţat şi schimbat viaţa părţii vătămate – minore (partea vătămată nu excela la învăţătură, însă a rezultat o traumă psihică şi fizică produsă de leziunile suferite şi efectul pentru viitor – infirmitatea fizică permanentă).
Instanţa de fond şi de apel a apreciat temeinic asupra probelor cc au evidenţiat latura civilă a cauzei, pronunţând o soluţie legală şi temeinică.
Criticile inculpatei şi ale părţii vătămate recurente, nu au fost conturate prin niciun mijloc probator, astfel încât curtea a constatat nefondate recursurile.