ARESTARE PREVENTIVĂ. CERERE DE REVOCARE. RESPINGERE. MENŢINERE ARESTARE PREVENTIVĂ.


Prin soluţia de respingere a cererii de revocare a măsurii arestării preventive formulată de inculpată, prima instanţă a înţeles să menţină această măsură preventivă până la judecarea cauzei în fond, chiar dacă la termenele ulterioare nu s-a mai luat în discuţie arestarea preventivă a acesteia.

Prin încheierea de şedinţă, prima instanţă a constatat încetarea de drept a măsurii arestării preventive a inculpatei, pe motiv că, după mai multe perioade de 30 zile, de prelungire a arestării preventive, în faza de judecată, la termenul de 11.06.1999, instanţa s-a pronunţat numai asupra cererii de revocare a măsurii arestării preventive, pe care a respins-o, ca nefondată, omiţând să se pronunţe şi asupra prelungirii acestei măsuri preventive pentru viitor.

Recursul declarat de procuror, pentru motivul de casare prevăzut de art. 385^9 pct. 171 Cod procedură penală, a învederat că soluţia instanţei de fond reprezintă o greşită aplicare a legii, deoarece, prin respingerea cererii de revocare a arestării preventive, instanţa s-a pronunţat, în mod implicit, pentru menţinerea inculpatului în stare de arest preventiv, până la soluţionarea cauzei în fond.

Recursul declarat de procuror este fondat.

Din actele şi lucrările dosarului, Curtea a constatat că inculpata a fost trimisă în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea mai multor infracţiuni.

în faza de judecată, măsura arestării preventive a inculpatei a fost prelungită de mai multe ori, până la data de 11.06.1999, când prima instanţă a respins cererea acesteia de revocare a măsurii arestării preventive.

Concluzia instanţei de recurs este aceea că, prin soluţia de respingere a cererii de revocare a măsurii arestării preventive formulată de inculpată, prima instanţă a înţeles să menţină această măsură preventivă până la judecarea cauzei în fond, chiar dacă la termenele ulterioare nu s-a mai luat în discuţie arestarea preventivă a acesteia.

în consecinţă, recursul declarat de procuror urmează a fi admis şi încheierea va fi casată, numai cu privire la dispoziţia referitoare la constatarea încetării de drept a arestării preventive a inculpatei. (Judecator Stan Mustata – sectia I penala CAB)

(Secţia l-a penală, decizia penală nr. 1.209/1999)