Prin încheierea penală nr. 46 din 27.11.2003 a Tribunalului Bihor, s-a admis propunerea de luare a măsurii arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului B.G., pe o durată de 28 de zile şi emiterea mandatului de arestare preventivă. Instanţa a apreciat că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 148 alin. 1 lit. h) Cod de procedură penală, în sensul că legea prevede pentru infracţiunea de tâlhărie, reţinută în sarcina inculpatului, pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani şi lăsarea în libertate a acestuia prezintă pericol pentru ordinea publică.
Instanţa de recurs a reţinut că, pentru a dispune măsura arestării preventive, în conformitate cu prevederile art. 136 alin. ultim Cod de procedură penală, instanţa trebuie să ţină seama de gradul de pericol social al infracţiunii, de vârsta, antecedentele penale şi alte aspecte legate de persoana faţă de care se ia această măsură. De asemenea, este necesar să fie îndeplinite cumulativ cele două condiţii prevăzute de art. 148 lit. h) Cod de procedură penală. în speţă, cea de a doua condiţie nu este îndeplinită, pericolul pe care îl prezintă inculpatul pentru ordinea publică nefiind probat. Inculpatul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie, dar cercetarea şi eventual judecarea acestuia în stare de arest nu sunt justificate.
în principiu, în cursul desfăşurării procesului penal, învinuitul sau inculpatul trebuie să se afle în stare de libertate şi numai în cazuri deosebite în stare de deţinere. Infracţiunea de tâlhărie este o faptă penală gravă, dar în speţă, având în vedere împrejurările comiterii ei, care nu sunt pe deplin lămurite (şi, pe cale de consecinţă, nici calificarea juridică a faptei nu este clară), cuantumul relativ redus al prejudiciului, precum şi pericolul social concret al faptei, măsura arestării preventive nu este justificată. Pe de altă parte, inculpatul nu are antecedente penale, este în vârstă de 18 ani şi a dat dovadă de sinceritate pe parcursul cercetărilor.
în consecinţă, Curtea de Apel Oradea a casat încheierea pronunţată de Tribunalul Bihor şi a dispus revocarea măsurii arestării preventive şi punerea în libertate a inculpatului.
Curtea de Apel Oradea, decizia penală nr. 845 din 29.11.2003