Arestare preventivă. Faptul că inculpatul datorită stării nefavorabilea vremii şi de sănătate nu a fost prezent la unul dintre termenele de judecată, anunţănd instanţa despre această împiedicare, nu echivalează cu sustragerea de la judecată şi nu îndreptă


Prin decizia penală nr. 107/R/09.02.2005 a Curţii de Apel Galaţi a fost admis recursul formulat de inculpatul C.F. împotriva încheierii de şedinţă din 04.02.2005 a Tribunalului Brăila, pronunţată în dosarul 5166/2004, prin care în cursul judecăţii, s-a luat faţă de inculpat măsura arestării preventive, în temeiul art. 148 lit. c,d,e,h Cod procedură penală.

S-a reţinut că urmare a unui accident de circulaţie inculpatul a suferit el însuşi leziuni la picioare ce necesitau 6-8 luni îngrijiri medicale, deplasându-se cu mare greutate şi numai însoţit de alte persoane de la domiciliu până la sediul instanţei.

La data de 04.02.2005, datorită ninsorilor abundente şi a viscolului, circulaţia rutieră între localităţile Făurei-Brăila a fost blocată, inculpatul şi însoţitorii săi care se deplasau cu un autoturism fiind obligaţi să se întoarcă la domiciliu.

Inculpatul a anunţat instanţa despre acest lucru prin intermediul avocatului său ales, pe care l-a contactat telefonic, cât şi prin intermediul organului de poliţie însărcinat cu executarea mandatului de aducere, care a comunicat acelaşi lucru.

Instanţa de fond, a apreciat, doar pe baza declaraţiilor uneia din părţile civile care avea interes în cauză că inculpatul încearcă să se sustragă de la judecată şi a dispus arestarea acestuia, fără a ţine cont de concluziile raportului medico-legal, din care rezulta că inculpatul nu este vindecat şi nu ar putea suporta starea de detenţie.