Arestare preventivă. Prelungire în cursul urmăririi penale. Examinarea propunerii în lipsa inculpatului


Potrivit art. 159 alin. 4 din Codul de procedură penală, propunerea de prelungire a arestării preventive poate fi examinată şi în lipsa inculpatului când, din diferite motive, deplasarea sa nu este posibilă.

Din conţinutul propunerii rezultă că cei doi inculpaţi erau internaţi în Spitalul Penitenciar Jilava în vederea efectuării expertizei medico-legale psihiatrice, obligatorie pentru infracţiunea de omor deosebit de grav comisă de aceştia şi care nu se poate realiza decât prin ţinerea sub observaţie permanentă a pacientului.

Această împrejurare reprezintă un caz deosebit, conform art. 159 alin. 4 din Codul de procedură penală, în care examinarea cererii de prelungire a arestării preventive se poate realiza şi fără prezenţa inculpatului.

(încheierea nr. 143 din 16 octombrie 2003 – Secţia a Il-a penală)

Prin încheierea de şedinţă din 2.10.2003, pronunţată de Tribunalul Călăraşi în Dosarul nr. 739/2003, s-a dispus prelungirea arestării preventive a inculpaţilor N.D.I. şi I.M. pe o durată de 30 de zile, de la data de 5.10.2003 la data de 3.11.2003, inclusiv.

Instanţa de fond a reţinut că se menţin temeiurile legale ce au condus la luarea măsurii arestării preventive şi în cauză mai sunt de efectuat unele acte de urmărire penală obligatorii.

împotriva acestei încheieri a declarat recurs inculpatul I.M., care a criticat-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, solicitând, în principal, să se constate nulitatea hotărârii, avându-se în vedere că prelungirea arestării preventive s-a dispus în lipsa inculpaţilor, cu încălcarea prevederilor art. 159 alin. 3 din Codul de procedură penală. în subsidiar a arătat că nu a avut intenţia de a ucide, fapta nefiind atât de gravă încât lăsarea lui în libertate să prezinte pericol pentru ordinea publică.

Curtea a apreciat că încheierea pronunţată de prima instanţă este legală şi temeinică.
Potrivit art. 159 alin. 4 din Codul de procedură penală, propunerea de prelungire a arestării preventive poate fi examinată şi în lipsa inculpatului, când deplasarea sa nu este posibilă din diferite motive.

Din conţinutul propunerii de prelungire a arestării preventive rezultă că, de la data de 2.10.2003, cei doi inculpaţi erau internaţi în Spitalul Penitenciar Jilava în vederea efectuării expertizei medico-legale psihiatrice obligatorii, care nu se poate realiza decât prin ţinerea sub observaţie permanentă a pacientului.

Această împrejurare reprezintă un caz deosebit, conform art. 159 alin. 4 din Codul de procedură penală, în care examinarea cererii de prelungire a arestării preventive se poate realiza şi fără prezenţa inculpatului.

Criticile formulate sub aspectul netemeiniciei soluţiei au fost, de asemenea, apreciate ca nefondate.