Judecata nu poate avea loc decât în prezenţa inculpatului, când acesta se află în stare de deţinere.
Aducerea inculpatului arestat la judecată este obligatorie.
Prin încheierea de şedinţă din 21.10.1999, pronunţată în dosarul nr. 3.007/ 1999 al Tribunalului Bucureşti -secţia l-a penală s-a dispus prelungirea arestării preventive a inculpatului D.G.
împotriva acestei încheieri a declarat recurs inculpatul, arătând că măsura dispusă a fost luată în condiţii de lipsă de procedură cu el. Curtea constată că recursul este fondat.
Cauza în care inculpatul a fost arestat preventiv a intrat pe rolul instanţei de fond, iar prelungirea arestării preventive a fost dispusă la primul termen de judecată, în condiţiile art. 300 Cod procedură penală.
La acest prim termen, când s-a dispus prelungirea arestării preventive din oficiu, instanţa a constatat că este lipsă de procedură cu inculpatul arestat, motiv pentru care s-a acordat termen.
Procedând la prelungirea arestării preventive a inculpatului, instanţa de fond a înfrânt dispoziţiile imperative ale art. 314 Cod procedură penală, potrivit cărora judecata nu poate avea loc decât în prezenţa inculpatului, dacă acesta este în stare de deţinere. Potrivit aceluiaşi text, este obligatorie aducerea inculpatului la judecarea cauzei, dacă este arestat.
încălcând regulile stricte instituite prin textul citat, instanţa de fond a dispus o măsură ce este lovită de nulitate absolută, în condiţiile art. 197 alin. 2 Cod procedură penală.
Astfel fiind, Curtea constată că în recursul de faţă este incident motivul de casare prevăzut de art. 385^9 pct. 5 Cod procedură penală, motiv pentru care, în temeiul art. 38515 alin. 1, pct. 2, lit. d Cod procedură penală, va dispune casarea parţială a încheierii de şedinţă recurată, va înlătura măsura prelungirii arestării preventive şi va dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului, dacă acesta nu este arestat în altă cauză. (Judecator Lucian Popescu – sectia I penala CAB)