Art 182 Cod penal Loviri şi alte vătămări


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA TÂRGU BUJOR

JUDEŢUL GALAŢI

SENTINŢA PENALĂ NR. 168

Şedinţa publică de la 05 Mai 2010

La ordine fiind soluţionarea cauzei penale privind pe inculpatul P S L trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de disp. art. 182 Cod penal.

La apelul nominal au răspuns partea vătămată T S , asistată de avocat ales C A , inculpatul asistat din oficiu de avocat N.C C , partea responsabilă civilmente P D , lipsă fiind partea responsabilă civilmente P V , reprezentantul legal pentru inculpatul minor Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Galaţi şi reprezentantul părţii civile al Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi.

Procedura nelegal îndeplinită cu partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi, nefiind restituită dovada de îndeplinire a procedurii de citare.

S-a făcut referatul cauzei, de către grefier, în sensul că nu s-a depus la dosar proces-verbal de a mandatului de aducere privind pe inculpatul P S L .

Partea vătămată T S, prin avocat C. A , depune la dosar opis cu înscrisuri prin care face dovada cheltuielilor efectuate pe tot parcursul procesului penal.

Inculpatul P S L , prin avocat oficiu N C , depune la dosar un memoriu, prin care solicită ca el să răspundă în faţa instanţei de judecată şi nu părinţii deoarece a devenit major.

Reprezentantul Parchetului faţă de lipsa de procedură cu partea civilă Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei la acest termen, din motivul sus menţionat, având în vedere faptul că partea civilă a fost citată la fiecare termen de judecată depunând la dosar şi constituirea de parte civilă, consideră că se poate trece la cercetarea judecătorească.

Inculpatul, prin apărător, şi partea vătămată prin apărător, lasă la aprecierea instanţei.

INSTANŢA, în temeiul art. 339 Cod procedură penală constată terminată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul în dezbateri reprezentantului Parchetului potrivit art. 340 Cod procedură penală.

Reprezentantul Parchetului rezumă pe scurt fapta reţinută în sarcina inculpatului prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.Bujor constând în aceea că în ziua de 09.02.2009 ora 17,45, partea vătămată T.S se deplasa cu căruţa spre casă, iar în dreptul porţii locuinţei inculpatului, i-a solicitat acestuia să-şi mute atelajul pentru a putea trece pe stradă. Inculpatul a aruncat cu un bidon de plastic după partea vătămată, apoi s-a apropiat de căruţa acesteia cu un topor în mână şi a lovit-o din spate, în zona capului pe partea dreaptă. Partea vătămată şi-a pierdut cunoştinţa dar caii de la căruţă au continuat drumul de aproximativ de 250 metri până acasă. Martora M . C a ajuta-o pe partea vătămată să coboare şi a dus-o în curtea locuinţei sale, unde erau soţul, soacra, respectiv martorii T P şi M . Martora M .C a anunţat ambulanţa care a şi a transportat victima la spital. Partea vătămată a fost internată în spital, apreciindu-se pentru vindecare 27 – 30 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Din probele administrate în cauză rezultă vinovăţia inculpatului, motiv pentru solicită condamnarea inculpatului P:S:L pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă prev. şi ped. de disp. art. 182 alin. 2 Cod penal, la pedeapsa închisorii cu executare efectivă, în interzicerea drepturilor prev. de art. 71 raportat la art. 64 alin. 1 lit. a Cod penal, obligarea inculpatului în solidar cu părţile responsabile civilmente la plata cheltuielilor de spitalizare către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi, obligarea inculpatului în solidar cu părţile responsabile civilmente la plata cheltuielilor judiciare către stat şi a onorariului apărătorului din oficiu.

Partea vătămată prin apărător, solicită condamnarea inculpatului P S L la pedeapsa închisorii cu executare efectivă. Consideră că o parte din vină se datorează şi părinţilor care nu i-au acordat o bună creştere. Din actele depuse la dosarul cauzei: concluziile menţionate de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Galaţi în referatul de evaluare din care rezultă faptul că inculpatul P S L are un comportament agresiv (fila 30, 31), concluziile raportului de constatare medico – legală, declaraţia martorului L C din care rezultă faptul că inculpatul avea asupra sa o secure şi o cazma, faptul că inculpatul nu a recunoscut în nici un moment infracţiunea săvârşită, rezultă vinovăţia inculpatului motiv pentru care solicită condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii cu executare efectivă, obligarea inculpatului în solidar cu părţile responsabile civilmente la plata sumei de 4858, 96 lei reprezentând daune materiale, obligarea inculpatului în solidar cu părţile responsabile civilmente la plata daunelor morale, plata cheltuielilor de judecată, întrucât se confirmă şi se justifică cele solicitate.

Apărătorul din oficiu al inculpatului avocat N C , nu a înţeles ce legătură are educaţia de acasă a inculpatului, cu impunerea instanţei de a dispune o pedeapsă cu privare de libertate; a reieşit vinovăţia inculpatului, se pot da aplicare dispoziţiilor articolului 72 Cod penal, 74 alin. 2 Cod penal, art. 76 lit. b Cod penal, solicită aplicarea unei pedepse către minimul prevăzut de legea penală dat fiind faptul că la data săvârşirii faptei inculpatul era minor, potrivit disp. art. 99 şi următoarele Cod penal, inculpatul poate beneficia de clemenţă din partea instanţei; să se aibă în vedere memoriul depus de inculpat care îşi asumă întreaga vinovăţie pentru fapta săvârşită asupra părţii vătămate, fără a fi implicaţi părinţii. În ceea ce priveşte obligarea inculpatului în solidar cu părţile responsabile civilmente la plata daunelor morale, lasă la aprecierea instanţei, cu plata onorariului apărător oficiu din fondurile Ministerului Justiţiei.

Reprezentantul Parchetului nu este de acord cu memoriul depus de inculpat prin care îşi asumă întreaga vină fără a fi implicaţi părinţii, deoarece a înţeles că inculpatul nu are posibilităţi financiare, motiv pentru care solicită respingerea circumstanţelor atenuante.

Partea responsabilă civilmente P.D precizează faptul că, va plăti părţii vătămate toate daunele.

Inculpatul, având ultimul cuvânt, precizează faptul că, va plăti părţii vătămate toate daunele.

I N ST A N Ţ A

Asupra cauzei penale de faţă:

Constată că Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg. Bujor, prin Rechizitoriul nr. 315/P/2009 din data de 09.10.2009, a trimis în judecată, în stare de libertate, pe inculpatul minor P.S.L , pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă, prevăzută de art. 182, al. 2, C.P., cu aplicarea art. 99 şi următoarele C.P.

Prin rechizitoriu se reţine că inculpatul P.S .L locuieşte în oraşul Bereşti, jud. Galaţi.

În ziua de 09.02.2009, ora 17:45, partea vătămată T.S se deplasa cu căruţa spre casă, iar în dreptul porţii locuinţei inculpatului, i-a solicitat acestuia să-şi mute atelajul pentru a putea trece pe stradă. Inculpatul a aruncat cu un bidon de plastic după partea vătămată, apoi s-a apropiat de căruţa acesteia cu un topor în mână şi a lovit-o din spate, în zona capului pe partea dreaptă.

Partea vătămată şi-a pierdut cunoştinţa, dar caii de la căruţă au continuat singuri drumul aproximativ 250 m până acasă. Martora M C a ajutat victima să coboare şi a dus-o în curtea locuinţei sale, unde era soţul şi soacra, respectiv martorii T P ş.a.

Martora M.C a anunţat ambulanţa care a venit şi a transportat victima la spital.

Partea vătămată a fost internată în spital şi după examinarea medico-legală s-a stabilit că a suferit leziuni ce s-au putut produce prin lovire cu un corp contondent, posibil muchie secure, topor, etc. S-a apreciat un număr de 27 – 30 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. La data producerii, leziunile nu i-au pus în primejdie viaţa. Pierderea a şase dinţi de la nivelul hemiarcadei dentare maxilare drepte, compromiterea dintelui 41 şi imposibilitatea efectuării unei proteze fixe dentare fizionomice ci doar mobilizabile, reprezintă infirmitate fizică permanentă.

Partea vătămată a exprimat în cursul urmăririi penale, pretenţii civile în sumă de 2.500 lei.

Susţinerea inculpatului că a lovit partea vătămată cu coada biciului pe motiv că ar fi fost provocat, este infirmată de materialul probator administrat în cauză.

Din examinarea materialului probator administrat atât în faza urmăririi penale, cât şi în faza de judecată şi în special declaraţia inculpatului (filele 11 – 13, 15 D.U.P. şi 43 dosar instanţă), declaraţia martorului (filele 17 – 19 D.U.P şi 53 dosar instanţă), declaraţiile părţii vătămate (fila 5 – 7 D.U.P şi 44 dosar instanţă), raportul de constatare medico legală (fila 8 -9 D.U.P.), declaraţiile martorilor (filele 17 – 35 D.U.P. şi 57 -59 şi 89 dosar instanţă), declaraţiile părţii responsabile civilmente (fila 45 dosar instanţă), raportul de expertiză medico-legală (fila 39 D.U.P.) şi Referatul de evaluare (fila 29 – 31 dosar instanţă), se reţine următoarea situaţie de fapt :

1. Pe latura penală: La data de 09.02.2009, în jurul orelor 18:00, partea vătămată se deplasa către locuinţa soacrei, martora Toader Măriuţa, cu scopul de a-şi lua soţul de la locuinţa acesteia.

Drumul care duce către casa socrilor trece prin faţa curţii inculpatului, care stă lângă cimitir. În timp ce se deplasa cu căruţa spre casă, în dreptul porţii locuinţei inculpatului, i-a solicitat acestuia să-şi mute atelajul pentru a putea trece pe stradă. Inculpatul a aruncat cu un bidon de plastic după partea vătămată. Deoarece partea vătămată l-a întrebat ce are cu ea, inculpatul s-a întors la căruţa lui, aflată în faţa porţii, de unde a luat un obiect lung, apoi s-a apropiat de căruţa acesteia cu acesta a lovit-o din spate pe partea vătămată, în zona capului, pe partea dreaptă.

În ceea ce priveşte natura obiectului cu care a fost lovită partea vătămată, inculpatul susţine că acesta a fost o coadă de bici, împletită cu sârmă, iar partea vătămată a perceput că era vorba de o secure. Faţă de această situaţie, instanţa va da eficienţă concluziilor Raportului de constatare medico-legală, care arată că leziunile de violenţă au putut fi produse cu un corp contondent, posibil muchie secure, topor, etc.

Partea vătămată şi-a pierdut cunoştinţa, dar caii de la căruţă au continuat singuri drumul aproximativ 250 m până acasă. Martora M.C a ajutat victima să coboare şi a dus-o în curtea locuinţei sale, unde era soţul şi soacra, respectiv martorii T.P ş.a.

Martora M .C a anunţat ambulanţa care a venit şi a transportat victima la spital.

Partea vătămată a fost internată în spital iar examinarea medico-legală la care deja am făcut referire a apreciat un număr de 27 – 30 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. La data producerii, leziunile nu i-au pus în primejdie viaţa. Pierderea a şase dinţi de la nivelul hemiarcadei dentare maxilare drepte, compromiterea dintelui 41 şi imposibilitatea efectuării unei proteze fixe dentare fizionomice ci doar mobilizabile, reprezintă infirmitate fizică permanentă.

Conform Raportului de expertiză medico-legală psihiatrică, inculpatul a avut discernământ la momentul săvârşirii faptei, capacitatea de apreciere a gravităţii faptei pentru care a fost trimis în judecată şi a consecinţelor acesteia fiind păstrată.

Fapta inculpatului P:S:L: de a-i pricinui părţii vătămate T.S leziuni care au produs o infirmitate fizică permanentă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală gravă, prevăzută de art. 182, al. 2, C.P.

La individualizarea pedepsei care urmează a fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 72 din Codul penal, respectiv gradul de pericol social concret al faptei, urmarea produsă, atingerea adusă valorilor sociale ocrotite şi circumstanţele reale de săvârşire.

La stabilirea cuantumului pedepsei, instanţa are în vedere că infracţiunea comisă a avut ca rezultat producerea unei infirmităţi fizice permanente părţii vătămate, dar şi atitudinea inculpatului, parţial nesinceră, atât in faza de urmărire penală, cât şi în faza de judecată. Raportul de evaluare efectuat în cauză relevă o predispoziţie a inculpatului în săvârşirea de fapte penale cu violenţă, relaţionarea cu anturaje delincvenţionale pe fondul valorizării unui stil de viaţă independent, cu puţine reguli de control, dar mai ales a modelului negativ furnizat de părinţii săi.

Instanţa va reţine şi faptul că la momentul săvârşirii infracţiunii, inculpatul era minor, în cauză fiind aplicabile dispoziţiile art. 99 şi următoarele C.P.

Având în vedere aceste criterii, instanţa va dispune, în temeiul art. 182, al. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 99 C.P., condamnă pe inculpatul P.S.L, la pedeapsa închisorii de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă în dauna părţii vătămate T S .

În temeiul art. 71 raportat la art. 64 alin. 1 lit. a) teza II şi lit. b) Cod penal, interzice inculpatului, pe perioada executării pedepsei aplicate, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

2. Pe latura civilă: Partea vătămată T . S s-a constituit parte civilă împotriva inculpatului şi a celor două părţi responsabile civilmente, P D şi P.V, cu suma de 20.000 lei, solicitând obligarea acestora în solidar la plata acestei sume (fila 38 dosar instanţă). La termenul din data de 05.05.2010, partea civilă şi-a precizat cererea, indicând că suma de 4858,96 lei reprezintă daune materiale, iar diferenţa până la 20.000 lei, reprezintă daune morale.

Prin Încheierea de şedinţă din data de 14.01.2010, instanţa a admis cererea părţii vătămate, constituită parte civilă de instituire a măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile casă de locuit în suprafaţă construită de 98 mp, situată în oraşul B , pe str. Stadionului, nr. 37 A, şi asupra suprafeţei de 2.947 mp, din care 2.593 mp arabil, situată în oraş B , str. Stadionului, nr. 37 A, în CV 59, P 1200/24, bunuri aparţinând părţilor responsabile civilmente P . D şi P V l, până la concurenţa sumei de 20.000 lei.

În dovedirea cererii, partea vătămată a depus la dosar chitanţe, care, însumate, fac dovada că aceasta a cheltuit cu ocazia spitalizării suma de 4858,96 lei.

Având în vedere prevederile art. 998 C.C., potrivit cărora, orice faptă a omului, care cauzează altuia un prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara, instanţa constată că în cauză s-a făcut dovada existenţei faptei ilicite (sub aspect penal, aceasta fiind apreciată ca fiind infracţiune), a prejudiciului (atât infirmitatea evidentă produsă de infracţiune, cât şi handicapul social pe care această infirmitate îl produce), a legăturii de cauzalitate dintre faptă şi prejudiciul produs şi existenţa vinovăţiei (în speţă fiind vorba de vinovăţia penală sub forma intenţiei, care este cea mai gravă formă de vinovăţie, fiind înglobată vinovăţiei civile). Instanţa reţine că la momentul săvârşirii faptei, inculpatul era minor, fiind aplicabile în cauză prevederile art. 1000, al. 2 C.C.

Faţă de această situaţie, instanţa va admite cererea părţii vătămate de constituire parte civilă şi va obliga inculpatul, în temeiul art. 346, în solidar cu părţile responsabile civilmente P V şi P D , să plătească părţii vătămate T. S suma de 4.858,96 lei cu titlu de daune materiale şi 15.141,04 lei, cu titlu de daune morale, în total, suma de 20.000 lei.

Va menţine măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile casă de locuit în suprafaţă construită de 98 mp, situată în oraşul B , pe str. Stadionului, nr. 37 A, şi asupra suprafeţei de 2.947 mp, din care 2.593 mp arabil, situată în oraş B , str. Stadionului, nr. 37 A, în CV 59, P 1200/24, bunuri aparţinând părţilor responsabile civilmente P D şi P V , până la concurenţa sumei de 20.000 lei, măsură dispusă prin Încheierea de şedinţă din 14.01.2010.

Tot pe latură civilă, şi Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi s-a constituit parte civilă împotriva inculpatului cu suma de 1.637,17 lei, reprezentând cheltuielile de spitalizare pentru asistenţa medicală acordată părţii vătămate T S , fiind depus decontul de cheltuieli.

Reţinând pe latură civilă, fapta ilicită a inculpatului minor, acesta va fi, de asemenea, obligat în solidar cu părţile responsabile civilmente P. V şi P.D să plătească părţii civile Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi, suma de 1.637,17 lei, reprezentând cheltuielile de spitalizare pentru asistenţa medicală acordată părţii vătămate Toader Silvia.

În temeiul art. 191 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul P S L , în solidar cu părţile responsabile civilmente P D şi P V la plata sumei de 1.350 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Încuviinţează onorariul apărătorului din oficiu, în sumă de 200 lei, sumă ce va fi avansată din fondurile MJLC (avocat N C ).

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E:

În temeiul art. 182 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 99 C.P.. condamnă pe inculpatul P.S.L , la pedeapsa închisorii de 2 ani pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă în dauna părţii vătămate T.S .

În temeiul art. 71 raportat la art. 64 alin. 1 lit. a), teza II şi lit. b) Cod penal, interzice inculpatului, pe perioada executării pedepsei aplicate următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

În temeiul art. 346 obligă inculpatul în solidar cu părţile responsabile civilmente P V şi P D , să plătească părţii vătămate T.S suma de 4.858,96 lei cu titlu de daune materiale şi 15.141,04 lei cu titlu de daune morale.

Menţine măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile casă de locuit, în suprafaţă construită de 98 mp., situată în oraşul B , pe str. Stadionului nr. 37 A, şi asupra suprafeţei de 2.947 mp. Din care 2.593 mp. arabil, situată în oraşul B str. Stadionului nr. 37A, în CV 59, P 1200/24, bunuri aparţinând părţilor responsabile civilmente P D şi P V până la concurenţa sumei de 20.000 lei, măsură dispusă prin Încheierea de şedinţă din 14.01.2010.

În temeiul art. 346, obligă inculpatul, în solidar cu părţile responsabile civilmente P V şi P D să plătească părţii civile Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi la plata sumei de 1.637,17 lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru asistenţa medicală acordată părţii vătămate T S.

În temeiul art. 191 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul P.S L , în solidar cu părţile responsabile civilmente P D şi P V la plata sumei de 1.350 de lei , cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Încuviinţează onorariul apărătorului din oficiu, în sumă de 200 lei, sumă ce va fi avansată din fondurile MJLC ( avocat N C )

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare pentru Ministerul Public, pentru inculpatul P S L , partea vătămată T S şi partea responsabilă civilmente P D şi de la comunicare pentru partea responsabilă civilmente P V l partea civilă Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi şi Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 05.05.2010.

Preşedinte, Grefier,

Red. N.N./18.05.2010

Tehnred.M.M./25.05.2010

2 ex./26052010

Com. 3 ex./13.05.2010