Judecătoria ONEŞTI Sentinţă penală nr. 228 din data de 17.04.2013
R O M Â N I A
JUDECĂTORIA ONESTI JUDEȚUL BACĂU
Dosar nr. 1195/270/2013
Înreg. 14.02.2013 art. 197 cod penal
SENTINȚA PENALĂ NR. 228
Ședința publică din data de 17.04.2013
COMPLETUL DE JUDECATĂ FORMAT DIN:
Președinte –
Grefier –
Ministerul Public reprezentat de procuror –
Pe rol fiind judecarea acțiunii penale pusă in mișcare prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Onești împotriva inculpatului —-, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 cod penal.
Desfășurarea ședinței de judecată s-a înregistrat cu mijloace tehnice audio, conform prevederilor art. 304 Cod procedură penală.
La apelul nominal efectuat in ședință publică s-au prezentat: inculpatul personal asistat de avocat din oficiu — , partea vătămată —-.
Procedura de citare legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de ședință , care învederează instanței că procedura de citare este legal îndeplinită , după care,
În baza art. 300 Cod pr. pen. instanța verifică regularitatea actului de sesizare al instanței și constată că a fost legal sesizată.
Se verifică identitatea inculpatului —, acesta legitimându-se cu Cartea de Identitate seria—, din care reiese că este fiul lui —cu domiciliul în com. —
Se verifică identitatea părții vătămate — acesta legitimându-se cu Cartea de Identitate seria — . Întrebată fiind de către instanță, partea vătămată precizează că nu se constituie parte civilă în cauză.
Constatând că nu există chestiuni prealabile , instanța aduce la cunoștință inculpatului că prin rechizitoriu a fost trimis în judecată pentru infracțiunea prevăzută de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 din Cod penal, constând în aceea că, în seara zilei de 15.04.2012, a încercat să întrețină raporturi sexuale prin constrângere cu minora —. Aduce la cunoștință inculpatului, în conformitate cu dispozițiile art. 3201 cod procedură penală, poate declara personal sau prin înscris autentic că recunoaște în totalitate faptele reținute prin actul de sesizare al instanței și poate solicita ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În acest caz, dacă inculpatul declară că recunoaște în totalitate fapta reținută în actul de sesizare și nu solicită administrarea de probe, cu excepția înscrisurilor în circumstanțiere, judecata poate avea loc numai în baza probelor administrate în etapa urmăririi penale conform art. 3201 al. 2 Cod procedură penală.
Inculpatul solicită ca judecata să aibă loc numai în baza probelor administrate la urmărirea penală pe care le cunosc și le însușesc.
Pe cale de consecință se procedează la audierea pe rând a părții vătămate, a inculpatului, în baza art. 324 alin. 2 cod procedură penală, declarațiile fiind consemnate și atașate la dosar.
Avocat — entru inculpat precizează că nu deține acte în circumstanțiere și nu are alte cereri de formulat.
Partea vătămată asistată de — nu are alte cereri de formulat.
Procurorul nu are alte cereri de formulat.
Nefiind formulate cereri noi, instanța declară terminată cercetarea judecătorească și acordă cuvântul în fond.
Procurorul, având cuvântul , expune situația de fapt reținută prin rechizitoriu și solicită , în baza art. 20 raportat la art. 197 al. 1 din Cod penal, condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii cu executare, a se aplica inculpatului în baza art. 71 Cod penal pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II – a și lit. b Cod penal, a se lua act că partea vătămată nu s-a constituit parte civilă în cauză, urmând a fi obligat inculpatul la cheltuieli judiciare către stat .
Partea vătămată asistată de—, având cuvântul, solicită condamnarea inculpatului.
Avocat — pentru inculpat, având cuvântul, solicită condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii, a se dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei în baza art. 81 Cod penal, avându-se în vedere că inculpatul este la prima abatere, a recunoscut și regretat fapta săvârșită. Cu onorariu de avocat din fondurile Ministerului de Justiție. Depune referatul privind plata onorariul de avocat din oficiu.
Inculpatul, având ultimul cuvânt, regretă fapta comisă. Mai precizează că pe rolul instanței există un dosar pentru tâlhărie.
Dezbaterile fiind terminate, cauza a rămas în pronunțare.
I N S T A N Ț A
Deliberând,
Asupra cauzei penale de față,
Constată că prin rechizitoriul nr. 3607/P/2012 întocmit la data de 12.02.2013 Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată a inculpatului —- pentru săvârșirea tentativei la infracțiunea de viol prevăzută de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod penal.
Prin actul de sesizare a instanței se reține că în seara zilei de 15.04.2012, inculpatul a încercat să întrețină raporturi sexuale , prin constrângere, cu minora —
Ulterior sesizării instanței, până la momentul începerii cercetării judecătorești, inculpatul —- a declarat, personal , că recunoaște săvârșirea infracțiunii reținute în sarcina sa prin rechizitoriu , solicitând ca judecata să se efectueze exclusiv în baza probelor administrate în etapa urmăririi penale – fila 13 dosar.
Recunoașterea inculpatului se coroborează cu probele administrate în faza urmăririi penale , din analiza acestora reținându-se următoarea situație de fapt:
În seara zilei de 15.04.2012 partea vătămată —- s-au deplasat împreună la discoteca din sat unde se aflau ,printre al?i participan?i ,inculpatul ?i — Cei doi le-au șicanat în mai multe rânduri pe fete care le-au respins avansurile și au pornit spre casă însoțite de consăteanul —
Inculpatul și — le-au ajuns , însă, din urmă pe cele două fete și proferând amenințări la adresa martorului — au reușit să-l îndepărteze.
Deși a încercat să se refugieze în curtea unui vecin partea vătămată — a fost prinsă de inculpat care i-a astupat gura, amândoi căzând în noroiul de pe uliță.
Partea vătămată s-a luptat cu inculpatul, acesta cerându-i să întrețină relații sexuale cu el, alternativa fiind amenințarea că va vârî cuțitul în ea. La un moment dat, inculpatul a încercat să tragă pantalonii de pe partea vătămată, dar s-a lovit de rezistența fetei și a părăsit locul faptei.
La rândul ei,— a trăit aceeași experiență, — încercând să întrețină relații sexuale cu minora care s-a împotrivit reușind, în cele din urmă, să scape și să ajungă acasă.
Certificatul medico – legal nr. 144/A1 /17.04.2012 atestă că partea vătămată minoră — a suferit leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur și prin compresiune cu mâna , leziuni vindecabile în 2-3 zile îngrijiri medicale.
Inițial, inculpatul a refuzat să colaboreze cu anchetatorii, apoi în etapa urmăririi penale a negat comiterea faptei îndreptate împotriva minorei —
Pentru a se înlătura orice dubiu cu privire la discernământul inculpatului, acesta a fost supus expertizei medico – legale psihiatrice la S.ML. Bacău. Raportul nr. 3476/21.12.2012 a concluzionat că — nu prezintă tulburări psihice și că păstrează capacitatea de discernământ asupra faptelor și consecințelor acestora – fila 42 dosar urmărire penală.
În cauză au fost audiate părțile și martorii — din dosarul de urmărire penală.
Din probele administrate în etapa urmăririi penale coroborate cu recunoașterea inculpatului în conformitate cu dispozițiile art. 3201 Cod procedură penală se concluzionează că fapta reținută în sarcina acestuia prin rechizitoriu este stabilită , ea întrunind elementele constitutive ale tentativei la infracțiunea de viol, prevăzută și pedepsită de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod penal.
Totodată, sunt suficiente probe cu privire la persoana inculpatului pentru a permite aplicarea unei pedepsei.
În conformitate cu prevederile art. 21 al. 2 Cod penal, tentativa se sancționează cu o pedeapsă cuprinsă între jumătatea minimului și jumătatea maximului prevăzute de lege pentru infracțiunea în formă consumată , în speță pentru infracțiunea de viol prevăzută de art. 197 al. 1 Cod penal.
Limitele de pedeapsă astfel stabilite vor fi reduse cu o treime potrivit dispozițiilor art. 3201 al. 7 Cod procedură penală.
În baza art. 71al. 2 Cod penal i se va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a și lit. b Cod penal.
În cauză nu se justifică interzicerea dreptului de a alege, având în vedere că interzicerea dreptului de a vota contravine articolului 3 din Protocolul nr. 1 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, astfel cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin Hotărârea din 30 martie 2004 privind Cauza Hirst contra Marii Britanii.
Văzând dispozițiile art. 197 al. 1 Cod penal, i se va aplica inculpatului și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. e Cod penal pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale.
Cu privire la modalitatea de a pedepsei aplicate, văzând buna conduită a inculpatului anterior săvârșirii infracțiunii deduse judecății, instanța apreciază că scopul pedepsei, astfel cum este prevăzut de art. 52 al. 1 Cod penal, poate fi atins fără privare de liberate.
Pe cale de consecință și în baza art. 81 Cod penal, se va dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei închisorii, atrăgându-i-se atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 83 Cod penal.
Pe durata suspendării condiționate a executării pedepsei principale se va suspenda și executarea pedepselor accesorii, astfel cum prevede art. 71 al. 5 Cod penal.
În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 , se va dispune prelevarea de la inculpat de probe biologice, urmând ca în baza art. 5 al. 5 din același act normativ, inculpatul să fie informat cu privire la modul de utilizare a probelor.
Cu privire la latura civilă a procesului penal, instanța reține că partea vătămată minoră audiată în prezența tatălui nu a solicitat obligarea inculpatului la despăgubiri.
Fiind în culpă procesuală va fi obligat inculpatul — la plata cheltuielilor judiciare efectuate în ambele etape ale procesului penal.
Pentru aceste motive,
În numele legii,
H O T Ă R Ă Ș T E:
În baza art. 20 raportat la art. 197 al. 1 din Cod penal cu aplicarea art. 3201 al. 1 și 7 Cod procedură penală, pentru săvârșirea tentativei la infracțiunea de viol, condamnă inculpatul — la pedeapsa de 1(un) an și 3(trei) luni închisoare.
În baza art. 71 al. 2 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II – a și lit. b Cod penal.
În baza art. 65 al. 2 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară prevăzută de art. 64 lit. e Cod penal pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale.
În baza art. 81 Cod penal suspendă condiționat executarea pedepsei închisorii pe durata termenului de încercare de 3 ani și 3 luni.
În baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendării condiționate a executării pedepsei principale suspendă și executarea pedepselor accesorii.
În baza art. 359 Cod procedură penală atrage atenția inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării condiționate a executării pedepsei prevăzute de art. 83 Cod penal.
În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciare , dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat , urmând ca în baza art. 5 al. 5 din același act normativ inculpatul — să fie informat că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obținerea și stocarea în S.N.D.G.J. a profilului său genetic.
Constată că partea vătămată — nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În baza art. 191 al. 1 Cod procedură penală obligă inculpatul la 550 lei cheltuieli judiciare către stat.
Cu recurs în termen de 10 zile de la pronunțare pentru inculpat și partea vătămată.
Pronunțată în ședință publică, azi 17.04.2013.
PREȘEDINTE, GREFIER,