Judecătoria ONEŞTI Sentinţă penală nr. 136 din data de 13.03.2013
R O M Â N I A
JUDECĂTORIA ONESTI JUDEȚUL BACĂU
Dosar nr. 7058/270/2012
Înreg. 18.12. 2012 art. 208 – 209 alin. 1 lit.a,e,g,i Cod penal
SENTINȚA PENALĂ NR. 136
Ședința publică din data de 13.03.2013
COMPLETUL DE JUDECATĂ FORMAT DIN:
Președinte —-
Grefier – —
Ministerul Public reprezentat de procuror – —
Pe rol fiind judecarea acțiunii penale pusă in mișcare prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Onești împotriva inculpaților —-, trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 208-209 al. 1 lit. a,e,g,i din Cod penal cu aplicarea art. 99 și următoarele din Cod penal.
Desfășurarea ședinței de judecată s-a înregistrat cu mijloace tehnice audio, conform prevederilor art. 304 Cod procedură penală.
La apelul nominal făcut in ședință publică s-au prezentat: inculpatul minor — asistat de avocat — substituind pe avocat —din oficiu, avocat —din oficiu pentru inculpatul major —, partea responsabilă civilmente —, lipsă fiind celelalte părți .
Procedura de citare legal îndeplinită cu partea responsabilă – civilmente —
S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de ședință care învederează instanței că procedura de citare este legal îndeplinită .
Avocat — pentru inculpatul minor — depune la dosar delegație de substituire a avocatei —. Nu are alte cereri de formulat.
Avocat —din oficiu pentru inculpatul major — nu are alte cereri de formulat.
Procurorul nu are alte cereri de formulat.
Nefiind formulate cereri noi, instanța declară terminată cercetarea judecătorească și acordă cuvântul în fond.
Procurorul, având cuvântul, expune situația de fapt reținută prin rechizitoriu și solicită condamnarea inculpatului major — la pedeapsa închisorii pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat , cu aplicarea dispozițiilor art. 3201 Cod procedură penală, a se dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei, a se atrage atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 83 Cod penal, în baza art. 71 al. 2 Cod penal aplicarea inculpatului a pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a și lit. b cod penal, a se dispune suspendarea pedepsei accesorii ,a se constata pe latura civilă că prejudiciul a fost recuperat în totalitate. Pentru inculpatul minor —, solicită a se aplica măsura educativă a libertății supravegheate conform art. 103 Cod penal. Urmează a fi obligați inculpatul —, iar inculpatul minor — în solidar cu partea responsabilă – civilmente la cheltuieli judiciare către stat. Solicită a se lua act că inculpatul minor a fost crescut doar de partea responsabilă – civilmente —
Avocat— pentru inculpatul minor — , având cuvântul, solicită a se aplica inculpatului minor măsura educativă a libertății supravegheate, acesta recunoscând fapta, având o poziție sinceră în fața instanței, iar prejudiciul a fost recuperat în totalitate, cu onorariu de avocat din fondurile Ministerului de Justiție pentru avocatul titular—
Avocat — din oficiu pentru inculpatul major — solicită condamnarea acestuia la o pedeapsă , a se face aplicarea art. 3201 Cod procedură penală, a se dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei, avându-se în vedere că inculpatul a recunoscut săvârșirea faptei pe care o regretă, iar prejudiciul a fost recuperat.
Partea responsabilă – civilmente Guriță Marian , având cuvântul, solicită a se lua act că se angajează să aibă mai multă grijă de inculpatul minor — și să-l supravegheze.
Inculpatul minor —, având ultimul cuvânt, dorește să rămână în grija tatălui său și că regretă fapta comisă.
Dezbaterile fiind terminate, cauza a rămas în pronunțare.
I N S T A N Ț A
Deliberând,
Asupra cauzei penale de față,
Constată că prin rechizitoriul nr. 3239/P/2012 din data de 14.12.2012 Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată a inculpaților: —, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat prevăzută de art. 208 – 209 al. 1 lit. a, e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. c Cod penal, și —, pentru comiterea infracțiunii de furt calificat prevăzută de art. 208 – 209 al. 1 lit. a, e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 99 și următoarele Cod penal.
Prin actul de sesizare a instanței se reține că în noaptea de 14/15.10.2012, au pătruns, prin efracție, în barul aparținând —, situat pe Calea Mărășești, nr. 12, de unde au sustras bunuri în valoare de 2000 lei.
Înainte de începerea cercetării judecătorești, ambii inculpați au declarat personal că recunosc săvârșirea infracțiunii deduse judecății în prezenta cauză și au solicitat ca judecata să aibă loc conform procedurii simplificate prevăzute de art. 3201 Cod procedură penală, adică în baza probelor administrate în faza de urmărire penală pe care le cunosc și le însușesc – a se vedea filele 54, 55 dosar instanță.
Din probele administrate în etapa urmăririi penale rezultă că fapta inculpaților —este stabilită. Astfel, la sesizarea unei angajate a —privind furtul unor bunuri din barul situat în Calea Mărășești nr. 12 s-a efectuat o cercetare la fața locului care, coroborată cu depistarea inculpaților pe raza comunei Căiuți în timp ce încercau să comercializeze bunuri a căror proveniență nu a putut fi justificată au condus la concluzia că aceștia și-au însușit, fără drept, mai multe bunuri din patrimoniul —- a se vedea procesele – verbale aflate la filele 4 – 6 dosar urmărire penală și declarațiile de la filele 3, 16, 17 același dosar.
—, administratorul —a recuperat toate bunurile sustrase în noapte de 14/15.10.2012, astfel încât nu a mai emis pretenții față de autorii furtului.
Din declarațiile inculpaților coroborate cu procesul – verbal de conducere în teren a rezultat că, în baza unei înțelegeri prealabile , inculpatul major — împreună cu minorul — au pătruns pe timp de noapte , prin escaladarea unui geam uitat deschis, în barul societății sus – menționate , de unde și-au însușit , pe nedrept, un monitor PC, o casă de marcat, 3 felinare cu gaz, 6 capsule monodoză Blue Caffe, 2 șepci, un termometru de perete, băuturi alcoolice și răcoritoare – filele 19 – 25 din dosarul de urmărire penală.
Urmărirea penală s-a desfășurat cu asigurarea tuturor garanțiilor procesuale în sensul că inculpatul minor —a fost cercetat cu respectarea dispozițiilor procedurale referitoare la minori, fiind asistat de apărător desemnat din oficiu – fila 42 dosar urmărire penală.
Din probatoriul administrat în faza urmăririi penale rezultă că fapta inculpaților— este stabilită , ea întrunind elementele constitutive ale infracțiunii de furt calificat prevăzută de art. 208 – 209 al. 1 lit. a, e, g, i Cod penal.
Totodată, în cauză sunt suficiente date cu privire la persoana fiecărui inculpat pentru a permite aplicarea unei sancțiuni.
În ceea ce-l privește pe inculpatul —, în cauză sunt incidente prevederile art. 99 și următoarele Cod penal ce reglementează limitele și consecințele răspunderii penale a minorilor.
Referatul de evaluare întocmit de Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Bacău evidențiază factorii care au favorizat comportamentul infracțional al inculpatului minor, respectiv rezistența scăzută la influența anturajului, contagiunea ideii infracționale și împrejurarea că acesta provine dintr-o relație de concubinaj , mama — abandonând copilul în primele luni de viață, responsabilitatea creșterii și educării acestuia revenindu-i în exclusivitate tatălui —
În ceea ce privește perspectivele de reintegrare în societate referatul sus – invocat concluzionează că supravegherea mai atentă a minorului — de către tatăl său, în special a modului în care acesta își petrece timpul liber și a anturajului, eliminarea consumului de băuturi alcoolice precum și menținerea motivației pentru muncă sunt premisele corectării la timp a conduitei sale delicvente – filele 34 – 38 dosar instanță.
Văzând concluziile referatului de evaluare în sensul că inculpatul minor nu are un comportament infracțional structurat , instanța apreciază că luarea unei măsuri educative este suficientă pentru îndreptarea minorului —.
Pe cale de consecință și în baza art. 101 lit. b Cod penal, coroborat cu art. 103 Cod penal, i se va aplica acestuia măsura educativă a libertății supravegheate , dispunându-se lăsarea acestuia pe timp de un an sub supravegherea deosebită a părții responsabile – civilmente —căruia, i se va atrage atenția asupra obligației de a veghea îndeaproape conduita minorului și de a înștiința deîndată, instanța dacă inculpatul va săvârși din nou o infracțiune.
La rândul său, inculpatul minor va fi atenționat asupra repercursiunilor pe care le poate avea conduita sa în perioada următoare.
În ceea ce-l privește pe inculpatul —, instanța va reține că acesta a săvârșit infracțiunea dedusă judecății împreună cu minorul —, astfel încât i se va reține circumstanța atenuantă prevăzută de art. 75 lit. c Cod penal în concurs cu circumstanța atenuantă prevăzută de art. 74 al. 1 lit. a Cod penal, respectiv buna conduită a inculpatului major anterior datei de 14.10.2012 ca împrejurare ce atenuează răspunderea penală a acestuia.
Totodată, limitele pedepsei prevăzute de legiuitor pentru infracțiunea dedusă judecății , vor fi reduse ca efect al aplicării dispozițiilor art. 3201 al. 7 Cod procedură penală.
În baza art. 71 Cod penal i se va aplica inculpatului major —pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II – a și lit. b Cod penal.
În cauză nu se justifică interzicerea dreptului de a alege, având în vedere că interzicerea dreptului de a vota, contravine art. 3 din Protocolul nr. 1 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, astfel cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin hotărârea din 30 martie 2004 privind cauza Hirst contra Marii Britanii.
În ceea ce privește modalitatea de a pedepsei, instanța reține că față de cuantumul pedepsei aplicate, văzând și conduita inculpaților anterior săvârșirii infracțiunii deduse judecății , se apreciază că scopul pedepsei penale astfel cum este prevăzut de art. 1 Cod penal poate fi atins și fără privarea de liberate a acestui inculpat.
Pe cale de consecință și în baza art. 81 Cod penal, se va dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei închisorii aplicată inculpatul —
Pe durata suspendării condiționate a executării pedepsei principale se va suspenda și executarea pedepselor accesorii, în conformitate cu art. 71 al. 5 Cod penal.
În baza art. 359 Cod procedură penală i se va atrage atenția inculpatului —asupra cazurilor prevăzute de art. 83 Cod penal, cu privire la revocarea suspendării condiționate.
Sub aspectul laturii civile a procesului penal, urmează a se reține că bunurile sustrase de inculpați din patrimoniul părții vătămate —au fost recuperate în totalitate, astfel încât societatea sus – menționată nu a emis nici un fel de pretenții civile împotriva acestora.
Fiind în culpă procesuală , vor fi obligați ambii inculpați să achite cheltuielile judiciare ocazionate de prezenta cauză , inclusiv onorariile apărătorilor desemnați din oficiu pentru inculpatul — în etapa judecății , iar pentru coinculpatul minor — în ambele etape ale procesului penal.
Pentru aceste motive,
În numele legii,
H O T Ă R Ă Ș T E:
În baza art. 208 – 209 al. 1 lit. a, e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. c Cod penal, art. 3201 al. 1 și 7 Cod procedură penală, art. 74 al. 1 lit. a Cod penal și art. 76 al. 1 lit. d Cod penal, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat , condamnă inculpatul —- la pedeapsa de 1(un) an închisoare.
În baza art. 71 al. 2 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II – a și lit. b Cod penal.
În baza art. 81 Cod penal suspendă condiționat executarea pedepsei închisorii pe durata termenului de încercare de 3(trei) ani.
În baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendării condiționate a pedepsei principale suspendă și executarea pedepsei accesorii.
În baza art. 359 Cod procedură penală atrage atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 83 Cod penal referitoare la revocarea suspendării condiționate.
În baza art. 101 lit. b Cod penal coroborat cu art. 103 Cod penal aplică măsura educativă a libertății supravegheate inculpatului minor —–, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat prevăzută și pedepsită de art. 208 – 209 al. 1 lit. a, e , g, i Cod penal cu aplicarea art. 99 și următoarele Cod penal.
Dispune lăsarea minorului — pe timp de 1 an sub supravegherea deosebită a părții responsabile civilmente—
Pune în vedere părintelui — că are obligația de a veghea îndeaproape asupra minorului în scopul îndreptării acestuia și de a înștiința instanța , deîndată, dacă minorul —se sustrage de la supravegherea ce se exercită asupra lui sau are purtări rele ori a săvârșit , din nou, o faptă prevăzută de legea penală.
În baza art. 103 al. 4 Cod penal, atrage atenția inculpatului minor asupra consecințelor comportării sale.
Constată că partea vătămată—nu s-a constituit parte civilă în procesul penal, prejudiciul fiind recuperat integral.
În baza art. 191 al. 2 Cod procedură penală, obligă inculpații la cheltuieli judiciare către stat, după cum urmează:700 lei de la inculpatul minor — și 400 lei de la inculpatul —
Cu recurs în termen de 10 zile de la pronunțare pentru inculpatul minor —, partea responsabilă – civilmente — și de la comunicare pentru celelalte părți.
Pronunțată în ședință publică, azi 13.03.2013.
PREȘEDINTE, GREFIER,