A. ASUPRA CERERII DE FATA:
1. Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, s-a pus in mişcare acţiunea penala si s-a dispus trimiterea in judecata a inculpaţilor ………………………………, reţinându-se in sarcina acestora ca in perioada noiembrie 2006 – iunie 2007, in mod repetat, dar in executarea aceleaşi rezoluţii infracţionale, fie singuri, fie împreuna, au pătruns prin efracţie in sediul mai multor societăţi comerciale, de unde au sustras diverse bunuri alimentare, băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare si produse din tutun.
2. Legal citaţi, in fata instanţei s-au prezentat inculpaţii ……………si ………………….., fiind audiaţi doar ……………… si …………….., in timp ce ………………………………………….. au arătat ca nu doresc sa mai dea declaraţii in cauza, arătând doar ca isi menţin declaraţiile date anterior in fata organelor de urmărire penala. Cat priveşte inculpaţii ………………………………….., aceştia nu s-au prezentat in instanţă, instanţa constatând in privinţa ultimului ca se sustrage de la judecata (fila 113 dosar instanţa vol. II).
3. Totodată, instanţa a procedat si la audierea martorilor ………………
B. ANALIZAND ACTELE SI LUCRARILE DOSARULUI, INSTANŢA RETINE URMATOAREA SITUATIE DE FAPT:
Situaţia de fapt
4. In noaptea de 15/16.11.2006, inculpaţii …………………. si ……………………. au decis sa pătrundă in magazinul aparţinând …………….pentru a sustrage bunuri. In acest scop, …………………… si ………………….au forţat uşa de acces a magazinului, iar ………………… a pătruns înăuntru, de unde a sustras ţigări, băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare si cafea in valoare totala de 1030,55 lei.
5. In noaptea de 28/29.01.2007, ……………………….. s-au deplasat la magazinul ……………………………………….., unde ………………… a forţat uşa de acces, pătrunzând apoi împreuna cu ceilalţi doi inculpaţi in interior, de unde au sustras ţigări, băuturi alcoolice si cosmetice. Aceste bunuri au fost transportate in boxa lui ……………………., ulterior ………………………… revenind la magazin de unde au mai sustras si alte bunuri, valoarea totala a acestora fiind de 1787,55 lei.
6. In noaptea de 05/06.02.2007, …………………………………. au hotărât sa sustragă bunuri din magazinul părţii civile …………………………. Astfel, inculpatul ………………… a forţat uşa de acces a magazinului, iar …………………………. au pătruns in interior, de unde au sustras 27 cartoane de ţigări, cartele telefonice si bani in valoare totala de 2617,17 lei, bunuri ce au fost ulterior transportate la locuinţa lui ……………………………
7. In noaptea de 04/05.03.2007, inculpaţii …………………. si ……………………. s-au deplasat la magazinul …………………, unde inculpatul ……………… a forţat uşa de acces cu un levier, si in timp ce asigura paza împreună cu ………………….., ceilalţi doi inculpaţi au pătruns in interior, de unde au sustras 25 de cartoane de ţigări in valoare de 1182 lei, bunuri ce au fost apoi transportate la locuinţa inculpatului …………………..
8. In noaptea de 26/27.04.2007, ………………………. a pătruns in magazinul ………………….. prin forţarea uşii de acces, de unde a sustras băuturi alcoolice si produse alimentare in valoare de 250 de lei.
9. In noaptea de 05/06.05.2007, inculpaţii ………………………, folosind-se de chei potrivite, au pătruns in interiorul magazinului …………………., de unde au sustras ţigări, băuturi alcoolice, cafea si un aparat radio, in valoarea totala de 2500 de lei, bunuri ce au fost ulterior împărţite intre cei doi.
10. In noaptea de 22/23.05.2007, inculpaţii ………………….. s-au deplasat la magazinul …………………….. pentru a sustrage diverse bunuri. Astfel, in acest scop, …………………………… au forţat uşa lăzii frigorifice aflate in fata magazinului si au sustras din interior băuturi răcoritoare si alcoolice. Apoi, după ce ……………………………..au deschis uşa din grilaj metalic al magazinului, folosindu-se de chei potrivite, toti cei patru inculpaţi au pătruns in interior, de unde au luat mai multe pachete de ţigări, valoarea totala a bunurilor sustrase fiind de 1200 de lei..
11. In noaptea de 13/14/06.2007, inculpatul …………………, in timp ce se afla împreună cu inculpatul ……………….. si cu făptuitorii minori …………………………., a spart cu o piatra vitrina magazinului ………………… si in timp ce ceilalţi trei făptuitori ii asigurau paza, a sustras împreună cu ………………….. din interior 5 sticle de băutură in valoare de 300 de lei.
12. Vinovăţia celor opt inculpaţi trimişi in judecata in prezenta cauza este dovedita de declaraţiile pe care aceştia le-au dat in fata organelor de urmărire penala si in fata instanţei de judecata, declaraţii in care aceştia au recunoscut faptele in modalitatea reţinută in rechizitoriu, precum si de restul probelor administrate in cauza, respectiv declaraţii de martori, procese verbale de cercetare la fata locului, rapoarte de constatare tehnico – ştiinţifică dactiloscopica privitoare la urmele papilare găsite la locul comiterii infracţiunilor.
Incadrare juridica
13. Fapta inculpatului …………………, care in perioada 29.01.2007 – 06.05.2007, in baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, prin efracţie si pe timp de noapte, împreună cu alţi inculpaţi minori, a sustras mai multe bunuri proprietatea ………………………………….. întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat in forma continuata, prevăzută de art. 208(1) – 209(1)(a)(g) si (i) Cod Penal, cu aplicarea art. 41(2) Cod Penal si 75(c) Cod Penal.
14. Fapta inculpatului minor ………………… care in perioada 29.01.2007 – 23.05.2007, pe timp de noapte si prin efracţie, in baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, împreună cu alţi inculpaţi, a sustras mai multe bunuri proprietatea ……………………………., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat in forma continuata, prevăzută de art. 208(1) – 209(1)(a)(e)(g) si (i) Cod Penal, cu aplicarea art. 41(2) Cod Penal si art. 99 si urm. Cod Penal.
15. Fapta inculpatului minor ……………….. care in perioada 16.11.2006 – 14.06.2007, pe timp de noapte, in loc public si prin efracţie, in baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, împreună cu alţi inculpaţi, a sustras mai multe bunuri proprietatea …………….. si ……………………, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat in forma continuata, prevăzută de art. 208(1) – 209(1)(a)(e)(g) si (i) Cod Penal, cu aplicarea art. 41(2) Cod Penal si art. 99 si urm. Cod Penal.
16. Fapta inculpatului minor …………………. care la data de 29.01.2007, pe timp de noapte si prin efracţie, împreună cu alţi inculpaţi, a sustras mai multe bunuri proprietatea …………………………, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat, prevăzută de art. 208(1) – 209(1)(a)(g) si (i) Cod Penal, cu aplicarea art. 99 si urm. Cod Penal.
17. Fapta inculpatului minor ……………….., care la data de 16.11.2006, pe timp de noapte si prin efracţie, împreună cu alţi inculpaţi, a sustras mai multe bunuri proprietatea ……………………., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat prevăzută de art. 208(1) – 209(1)(a)(g) si (i) Cod Penal, cu aplicarea art. 99 si urm. Cod Penal.
18. Fapta inculpatului …………………….., care in perioada 16.11.2006 – 23.05.2007, in baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, pe timp de noapte, in loc public si prin efracţie, împreună cu alţi inculpaţi, din care unii minori, a sustras mai multe bunuri proprietatea …………………………, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat in forma continuata, prevăzută de art. 208(1) – 209(1)(a)(e)(g) si (i) Cod Penal, cu aplicarea art. 75(c) Cod Penal.
19. Fapta inculpatului minor …………………………., care in perioada 05.03.2007 – 23.05.2007, in baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, pe timp de noapte, in loc public si prin efracţie, împreună cu alţi inculpaţi, a sustras diverse bunuri proprietatea ………………………….., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat in forma continuata, prevăzută de art. 208(1) – 209(1)(a)(e)(g) si (i) Cod Penal, cu aplicarea art. 41(2) Cod Penal si art. 99 si urm. Cod Penal.
20. Fapta inculpatului ……………………………, care in perioada 05.03.3007 – 23.05.2007, pe timp de noapte, in loc public, prin efracţie, in baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, împreună cu alţi inculpaţi, din care unii minori a sustras mai multe bunuri proprietatea ………………………………., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat in forma continuata, prevăzută de art. 208(1) – 209(1)(a)(e)(g) si (i) Cod Penal, cu aplicarea art. 41(2) Cod Penal si 75(c) Cod Penal.
III. Antecedente penale
21. Din fisele de ale inculpaţilor, rezulta ca aceştia nu sunt cunoscuţi cu antecedente penale.
22. La stabilirea severităţii răspunderii penale, instanţa va avea criteriile de individualizare a pedepsei, prev. de art. 72 din Cod Penal, respectiv limitele de pedeapsa fixate de legiuitor, gradul de pericol social al faptei săvârşite, eventuale circumstanţe atenuante reţinute, precum si persoana inculpaţilor.
23. Astfel, in privinţa inculpaţilor ………………………………, având in vedere ca aceştia au avut o atitudine sincera si au fost cooperanţi, prezentându-se in mod constant in fata organelor judiciare, instanţa urmează sa retina incidenta circumstanţei atenuante prevăzute de art. 74(c) Cod Penal. In ceea ce priveşte ceilalţi inculpaţi, instanţa apreciază ca nu se impune reţinerea acesteia, având in vedere fie ca nu s-au prezentat in fata instanţei (inculpaţii ………………………..), fie datorita numărului mare de acte materiale săvârşite (………………………………..).
24. In ceea ce priveşte pedeapsa principala, instanţa urmează a condamna pe inculpaţii ………………………………….. la o pedeapsa in limitele prevăzute de lege, iar pe inculpaţii ……………………….. si ………………….. la o pedeapsa sub minimul prevăzut de Codul Penal, având in vedere incidenta circumstanţei atenuante prevăzute de art. 74(c) Cod Penal.
25. Potrivit art. 71(2) din Codul Penal, condamnarea la pedeapsa închisorii atrage de drept aplicarea pedepsei accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a-c din codul penal. Se apreciază ca in cauza nu se impune aplicarea pedepsei accesorii a interzicerii dreptului de a alege – art. 64(1)(a) teza I, întrucât dat fiind natura infracţiunii săvârşite de inculpaţi, persoana acestora, împrejurările in care a fost comisa faptele reţinute in sarcina lor si consecinţele acestora, instanţa urmează a interzice doar drepturile prevăzute la art. 64(1)(a) teza II si art. 64(1)(b) Cod Penal, respectiv dreptul de fi ales in autorităţile publice sau in funcţiile elective publice si dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.
26. Cat priveşte modalitatea de pedepsei, fata de inculpaţii ……………………………………………. instanţa apreciază ca numărul mare de acte materiale comise si prejudiciul creat (4 acte materiale si respectiv 6 acte materiale) impune executarea pedepsei aplicate in regim de detenţie. In ceea ce priveşte restul inculpaţilor din prezenta cauza, se va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale si a celei accesorii pe durata termenului de încercare.
VI. Acţiunea civila
27. In prezenta cauza, părţile vătămate s-au constituit parti civile cu contravaloarea bunurilor sustrase după cum urmează: ………………… cu suma de 2617,17 lei, …………………… cu suma de 1182 lei, …………………….. cu suma de 250 de lei (in ceea ce priveşte fapta din noaptea de 26/27.04.2007) si cu suma de 1200 de lei (in ceea ce priveşte fapta din noaptea de 22/23.05.2007), …………………. cu suma de 4018 lei, iar ……………………………….cu suma de 300 de lei.
28. Fata de pretenţiile formulate de către ……………………, instanţa constata ca iniţial, prin declaraţia data in fata organelor de urmărire penala la data de 06.05.2007, administratorul societăţii a apreciat contravaloarea bunurilor sustrase la suma de 2500 de lei, suma cu care s-a constituit parte civila in procesul penal (fila 353 dosar urmărire penala vol. II). Ulterior, la aproximativ trei luni de la acest moment, prin adresa nr. 4/15.08.2007, …………………………. si-a majorat pretenţiile formulate, solicitând obligarea autorilor furtului la plata sumei de 4018 lei (fila 356 dosar urmărire penala vol. II). Instanţa apreciază ca aceste noi pretenţii sunt exagerate, fiind mult peste valoarea bunurilor sustrase. Este adevărat ca si celelalte parti civile si-au majorat ulterior pretenţiile in urma evaluării exacte a valorii bunurilor sustrase, insa in cazul acestora diferenţele in plus au fost foarte mici si s-au datorat faptului ca iniţial, imediat după săvârşirea faptei, reprezentaţii lor legali nu au avut posibilitatea de a aprecia exact asupra acestor valori. Prin urmare, in ceea ce priveşte ……………………. instanţa va lua in considerare doar suma cu care aceasta societate s-a constituit parte civila la data de 06.05.2007, respectiv 2500 de lei.
29. Cat priveşte celelalte parti civile instanţa urmează sa:
– oblige inculpaţii …………………. in solidar la plata sumei de 2617,17 lei către partea civila ……………….. cu titlu de daune materiale.
– oblige inculpaţii ……………………….. in solidar la plata sumei de 1182 lei către partea civila ………………. cu titlu de daune materiale.
– oblige inculpatul ………………… la plata sumei de 250 de lei către partea civila ………………… cu titlu de daune materiale.
– oblige inculpaţii …………………….. in solidar la plata sumei de 2500 lei către partea civila ……………….. cu titlu de daune materiale.
– oblige inculpaţii ……………… in solidar la plata sumei de 1200 lei către partea civila ……………… cu titlu de daune materiale.
– oblige inculpaţii ………………. in solidar la plata sumei de 300 de lei către ………………….. cu titlu de daune materiale.
V. Măsura confiscării speciale
30. Pentru faptele săvârşite in nopţile de 15/16.11.2009 si 28/29.01.2007, părţile vătămate ………………….. si ……………………… nu s-au constituit parti civile, nedorind recuperarea prejudiciilor cauzate. Pentru aceste motive, in baza art. 118(1)(e) si (4) Cod Penal, instanţa urmează sa confişte de la fiecare dintre inculpaţii ………………. si ………………….. suma de 343,5 lei, iar de la fiecare dintre inculpaţii …………………………………… suma de 595,85 lei, reprezentând contravaloarea bunurilor dobândite prin săvârşirea infracţiunii.
VI. Cheltuieli judiciare
31. Potrivit art. 191 din Codul de Procedura Penala, inculpaţii urmează a fi obligaţi la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat in prezenta cauza.
32. De asemenea, se va dispune ca onorariile apărătorilor din oficiu din faza de judecata sa fie virate din fondurile Ministerului Justitiei in contul Baroului de Avocaţi Tulcea.