Art.484 şi urm.Cod penal
Dosar asociat Reabilitare (de drept sau judecătorească)
Dosar nr.
R O M Â N I A
JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI
TG-CĂRBUNEŞTI
Sentinţa Nr. 585/2012
Şedinţa publică de la 11 Decembrie 2012
Completul compus din:
PREŞEDINTE I M
Grefier L V
Ministerul Public a fost reprezentat prin procuror P D din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.-Cărbuneşti.
Pe rol judecarea cererii de reabilitare formulată de petentul condamnat TC privind pedeapsa de un an şi şase luni aplicată condamnatului prin s.p. nr.2614/26.11.1998 pronunţată de Judecătoria Tg.-Cărbuneşti în dosarul nr.6582/1998, definitivă prin neapelare.
La apelul nominal făcut în şedinţă publică a lipsit condamnatul.
Procedura de citare legal îndeplinită.
S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează instanţei că a fost depusă la dosar copia cazierul judiciar al petentului condamnat.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanţa, în temeiul art. 339 Cod de procedură penală declară, terminată cercetarea judecătorească acordând cuvântul în dezbateri.
Reprezentantul Ministerului Public formulează concluzii de admitere a cererii şi dispunere a reabilitării petentului condamnat motivând că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru reabilitarea judecătorească.
INSTANŢA
Asupra cauzei penale de faţă:
Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Tg-Cărbuneşti la data de 02.11.2012 sub nr.4457/317/2012, condamnatul TC a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să constate intervenită reabilitarea sa cu privire la pedeapsa de un an şi şase luni aplicată condamnatului prin s.p. nr.2614/26.11.1998 pronunţată de Judecătoria Tg.-Cărbuneşti în dosarul nr.6582/1998, definitivă prin neapelare.
În motivarea cererii a arătat că, după rămânerea definitivă a hotărârilor menţionate, nu a mai suferit o altă condamnare, câştigându-şi existenţa în mod cinstit şi fiind un exemplu în familie şi în societate.
Cererea nu a fost încadrată în drept.
Pentru dovedirea cererii a depus la dosar în fotocopie certificatul de judiciar, sentinţa penală nr.2614/26.11.1998 pronunţată de Judecătoria Tg.-Cărbuneşti în dosarul nr.6582/1998, definitivă prin neapelare.
Din oficiu, instanţa a dispus emiterea unei adrese pentru comunicarea copiei cazierului judiciar al petentului condamnat.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa califică cererea formulată de petentul condamnat ca fiind o cerere de reabilitare judecătorească pe care urmează să o admită.
Astfel, din copia cazierului judiciar rezultă că petentul a fost condamnat la pedeapsa nr.2614/26.11.1998 pronunţată de Judecătoria Tg.-Cărbuneşti în dosarul nr.6582/1998, definitivă prin neapelare.
Din interpretarea per a contrario a prevederilor art.134 alin.1 C.pen. precum şi din prevederile art.135 alin.1 C.pen., rezultă că în cazul condamnărilor mai mari de 1 an închisoare nu se poate obţine decât reabilitarea judecătorească (cu excepţia cazurilor speciale de reabilitare de drept, art.62 alin.5 C.pen., art.86 C.pen., art.866 C.pen.)
Prin urmare, petentul nu poate obţine decât reabilitarea judecătorească.
Condiţiile reabilitării judecătoreşti sunt prevăzute de art.135 C.pen. şi art.137 C.pen.
Prima condiţie priveşte trecerea unui anumit termen, stabilit în fucţie de gravitatea condamnării, de la executarea pedepsei şi până la formularea cererii de reabilitare.
Conform art.135 alin.1 lit.a) C.pen., în cazul condamnării la pedeapsă închisorii mai mare de un an până la cinci ani, cererea de reabilitarea poate fi introdusă după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate. Prin urmare, termenul de rebabilitare în prezenta cauză este de 4 ani şi nouă luni.
Termenul a început să curgă la data 05.07.2000, când s-a considerat executată pedeapsa de un an şi şase luni închisoare, şi s-a împlinit la data de 04.04.2005.
Petentul condamnat îndeplineşte şi condiţiile prevăzute de art.137 alin.1 C.pen.
Astfel, pe durata termenului de reabilitare nu a suferit o nouă condamnare, a avut o conduită bună şi a achitat în întregime cheltuielile de judecată, după cum rezultă din caracterizarea şi chitanţa depuse la dosarul cauzei.
Legea impune, de asemenea, condiţia ca petentul condamnat să-şi aibă asigurată existenţa prin muncă sau alte mijloace oneste. Caracterul larg al acestei prevederi rezultă din aceea că nu se cere să fie prestată o anumită muncă şi pe o anumită perioadă, ci numai să fie dovedită poziţia corectă a celui care solicită reabilitarea faţă de muncă, factor esenţial în procesul de reintegrare în societate a condamnaţilor.
Rezultă deci că îndeplineşte această condiţie şi persoana care munceşte în gospodăria individuală iar petentul condamnat se preeocupă permanent de asigurarea celor necesare în gospodărie conform caracterizării întocmită de Primăria X.
Având în vedere că petentul condamnat îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru reabilitarea judecătorească, instanţa urmează să admită cererea şi să dispună reabilitarea acestuia cu privire la pedeapsa de nr.2614/26.11.1998 pronunţată de Judecătoria X în dosarul nr., definitivă prin neapelare.
De asemenea, instanţa va dispune în baza art. 133 alin.1 Cod penal încetarea decăderilor şi interdicţiilor precum şi a incapacităţilor care rezultă din condamnare.
În baza art.502 Cod procedură penală, instanţa va dispune efectuarea menţiunilor privind reabilitarea pe sentinţa de condamnare, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
Dat fiind faptul că cererea petentului condamnat a fost admisă, în baza art.192 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat, vor rămâne în sarcina acestuia.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
Admite cererea de reabilitare formulată de petentul condamnat T. C..
Dispune reabilitarea condamnatului T C, C.N.P., cu domiciliul în, Jud.Gorj, privire la pedeapsa de un an şi şase luni aplicată condamnatului prin s.p. nr. pronunţată de Judecătoria X în dosarul nr.6582/1998, definitivă prin neapelare.
Constată că au încetat interdicţiile, decăderile şi incapacităţile ce rezultă din condamnare.
În baza art.502 Cod procedură penală dispune efectuarea menţiunilor privind reabilitarea pe sentinţa de condamnare, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
În baza art.192 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat, rămân în sarcina acestuia.
Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru petent.
Pronunţată în şedinţă publică azi, 11.12.2012.
Preşedinte,
Grefier,
Red./tehnored. 2 ex.I.M. 18 Decembrie 2012