Chiar dacă, potrivit art. 171 alin. (3) C.proc.pen., asistenţa juridică este obligatorie în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare, textul de lege citat are incidenţa şi în cazurile în care se soluţionează o cerere conexă celei în care s-a judecat o infracţiune pedepsită cu închisoarea de 5 ani sau mai mare.
Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, Decizia nr. 717 din 12 decembrie 2007
Prin sentința penală nr. 386 din 13 septembrie 2007, pronunțată de Tribunalul Argeș, s-a dispus, în temeiul art. 864C.pen., revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare, aplicată inculpatului prin sentința penală nr. 331/2003, pronunțată de aceeași instanță, dispunându-se executarea acesteia în condiții de penitenciar.
Pentru a hotărî astfel, tribunalul a reținut că, potrivit referatului întocmit de Serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul Argeș, condamnatul nu a respectat obligațiile impuse în temeiul art. 863C.pen., pe durata termenului de încercare.
împotriva sentinței a formulat recurs Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, invocând faptul că speța a fost soluționată fără ca intimatul-condamnat să fie asistat de apărător din oficiu.
Prin decizia penală nr. 717/R din 12 decembrie 2007, pronunțată de Curtea de Apel Pitești, s-a admis recursul procurorului, s-a casat sentința și s-a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Argeș.
Pentru a decide astfel, curtea, în mod corect, a apreciat că, chiar dacă dispozițiile art. 171 alin. (3) C.proc.pen. vizează asistența juridică obligatorie a „învinuitului” sau „inculpatului”, textul are incidență și în cazurile în care se soluționează o cerere conexă celei în care s-a judecat o infracțiune pedepsită cu închisoarea de 5 ani sau mai mare.