C. proc. pen., art. 453 alin. (1) lit. a)
în cazul amânării sau întreruperii executării pedepsei în temeiul art. 453 alin. (1) lit. a) C. proc. pen., instanţa dispune efectuarea expertizei medico-legale care să stabilească dacă cel condamnat suferă de vreo boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitar-medicală a D.G.P., din comisie făcând parte obligatoriu şi
un medic specialist în raport de natura afecţiunilor de care suferă condamnatul, conform fişei sale medicale.
C.S.J., Secţia penală, decizia nr. 2028 din 10 mai 2000
Prin sentinţa penală nr. 261 din 3 noiembrie 1999 a Tribunalului Vrancea a fost respinsă cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de condamnatul G.C. în baza art. 455 raportat la art. 453 alin. (I) lit. a) C. proc. pen., cu motivarea că bolile cardiace de care acesta suferă nu-l pun în imposibilitatea de a executa pedeapsa.
Apelul declarat de condamnat a fost respins prin decizia penală nr. 651/A din 9 decembrie 1999 a Curţii de Apel Galaţi.
împotriva acestor hotărâri condamnatul a declarat recurs, susţinând că bolile de care suferă nu pot fi tratate în reţeaua sanitară a Direcţiei Generale a Penitenciarelor şi deci este pus în imposibilitate de a executa pedeapsa.
Recursul este fondat.
Atât prin cererea iniţială, cât şi prin cererile ulterioare, condamnatul a susţinut că suferă de mai multe afecţiuni cardiace – insuficienţă cardiacă, anghină pectorală, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială – afecţiuni pentru care trebuia examinat de un medic specialist cardiolog care, în cunoştinţă de cauză, să se pronunţe asupra posibilităţii condamnatului de a executa pedeapsa.
Din comisia care a întocmit raportul de expertiză medico-legală nu a făcut parte un medic cardiolog, deşi participarea acestuia era necesară în raport cu natura numeroaselor afecţiuni cardiace menţionate în fişa medicală a recurentului.
In consecinţă, se impune refacerea expertizei medico-legale prin examinarea condamnatului şi a actelor medicale de către un medic cardiolog, după care expertiza să concluzioneze dacă este posibilă executarea pedepsei de către condamnat, motiv pentru care recursul a fost admis cu trimiterea cauzei la prima instanţă pentru rejudecare.