Cerere de amânare a executării pedepsei. începerea executării în timpul judecării acestei cereri. Competentă


C. proc. pen., art. 453, art. 454, art. 455, art. 456

Cererea de amânare a executării pedepsei se adresează ins-tantei de executare.

Dacă în cursul judecării cererii condamnatul este arestat şi depus într-un penitenciar aflat în raza teritorială a altei instanţe, competentă să soluţioneze cererea rămâne instanţa de sesizată.

C.S.J., Secţia penală, decizia nr. 1794 din 3 aprilie 2002, www.scj.ro

Condamnatul O.G. a cerut amânarea executării pedepsei susţinând că, datorită bolii de care suferă, este în imposibilitate de a executa pedeapsa.

In cauză au fost acordate mai multe termene pentru efectuarea expertizei medico-legale privind starea sănătăţii condamnatului, în care timp acesta a fost arestat şi depus la Penitenciarul Focşani pentru executarea pedepsei.

Ca urmare, Tribunalul Buzău a socotit că nu mai este competent să judece cauza, declinându-şi competenţa în favoarea Tribunalului Vrancea.

La rândul ei, această instanţă şi-a declinat competenţa în favoarea celei dintâi, sesizând Curtea Supremă de Justiţie, în baza art. 43 C. proc. pen.

In soluţionarea conflictului negativ de competenţă se constată următoarele.

Potrivit art. 454 alin. (I) C. proc. pen., instanţa competentă să se pronunţe asupra amânării executării pedepsei este instanţa de executare, iar conform art. 456 din acelaşi cod întreruperea executării pedepsei se poate dispune de instanţa de executare sau de instanţa în a cărei raza teritorială se află locul de deţinere.

Din examinarea actelor dosarului se constată că, după sesizarea Tribunalului Buzău, ca instanţa de executare, cu cerere de amânare a executării pedepsei şi în timp ce cauza se afla pe rol, condamnatul a fost arestat şi depus la Penitenciarul Focşani.

Faţă de această situaţie, cererea condamnatului trebuia calificată drept cerere de întrerupere a executării pedepsei, conform art. 455 raportat la art. 453 alin. (1) lit. a) C. proc. pen., iar instanţa, care era cea de executare, trebuia să se considere în continuare competentă a soluţiona cauza potrivit art. 456 din acelaşi cod, începerea executării pedepsei într-un loc de deţinere din raza altui tribunal nefiind de natură să ducă la modificarea competenţei.

In consecinţă, s-a stabilit că Tribunalul Buzău este competent să soluţioneze cauza.