C. proc. pen., art. 450 alin. (1)
Liberarea condiţionată se dispune la cerere sau la propunerea făcută potrivit dispoziţiilor legii privind executarea pedepselor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află locul de detenţie, chiar dacă inculpatul condamnat este ulterior transferat într-un alt
penitenciar, altfel s-ar ajunge la declinări succesive ale competenţei teritoriale, condamnatul putând fi transferat în cursul executării pedepsei în mai multe locuri de detenţie ceea ce ar face pe de-o parte nesigură competenţa instanţei, iar pe de altă parte ar duce la prelungirea nejustificată a judecării cererii de liberare condiţionată.
C.S.J., Secţia penală, decizia nr. 161 din 27 ianuarie 1995
Condamnatul C.C. a cerut Judecătoriei Piatra-Neamţ să se constate că, în raport cu perioada efectiv executată, cu prestată şi conduita sa, este cazul să se dispună liberarea condiţionată din executarea pedepsei de 7 ani închisoare la care a fost condamnat prin sentinţa penală nr. 997 din 16 septembrie 1991 a Judecătoriei Piatra-Neamţ.
Judecătoria Piatra-Neamţ, prin sentinţa penală nr. 133 din 19 ianuarie 1994, şi-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Braşov cu motivarea că, potrivit art. 450 C. proc. pen., cererile privind liberarea condiţionată sunt de competenţa instanţei de la locul de detenţie, iar condamnatul este deţinut în Penitenciarul Codlea, Judeţul Braşov.
Judecătoria Braşov, prin sentinţa penală nr. 711 din 22 martie 1994, a declinat competenţa în favoarea Judecătoriei Bacău, motivând că, deşi la data formulării cererii condamnatul se afla deţinut în Penitenciarul Codlea, ulterior a fost transferat în Penitenciarul Bacău.
Judecătoria Bacău, prin sentinţa penală nr. 2566 din 16 iulie 1994, şi-a declinat şi ea competenţa în favoarea Judecătoriei Braşov deoarece, când a formulat cererea, condamnatul se afla în Penitenciarul Codlea şi, constatând că s-a ivit un conflict negativ de competenţă, în temeiul art. 43 alin. (3) C. proc. pen., a sesizat Curtea Supremă de Justiţie pentru a hotărî asupra acestuia.
Potrivit art. 450 alin. (1) C. proc. pen., liberarea condiţionată se dispune, la cerere sau la propunerea făcută potrivit dispoziţiilor legii privind executarea pedepselor, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află locul de deţinere.
Sus-menţionata dispoziţie legală trebuie interpretată în sensul că este competentă să soluţioneze cererea de liberare condiţionată instanţa în a cărei rază teritorială se află deţinutul la data la care formulează cererea.
In speţă, la data formulării cererii, condamnatul se afla în Penitenciarul Codlea, Judeţul Braşov, astfel că s-a stabilit competenţa de soluţionare a cererii în favoarea Judecătoriei Braşov.