Cerere de reabilitare judecătorească. Nesoluţionarea cererii pe fond de către judecătorie datorită neanalizării îndeplinirii condiţiilor prev. de art. 137 Cod penal Procedură civilă şi penală (căi de atac, competenţe etc.)


Prima instanta nu a analizat îndeplinirea tuturor acestor conditii prev. de art. 137 din Codul penal si nu a administrat nicio proba, motiv pentru care s-a considerat ca cererea de reabilitare formulata de petent nu a fost analizata pe fond, situatie în care s-a impus completarea materialului probator de la dosar.

Prin sentinta penala nr. 1767/18 august 2011, Judecatoria Baia Mare a respins cererea de reabilitare formulata de petentul H.G.R.

A fixat termen de 1 an, pentru reînnoirea cererii, termen care curge de la data ramânerii definitive a sentintei.

Pentru a hotarî astfel, judecatoria a constatat ca prin cererea înregistrata sub nr. 6608/182/2011, condamnatul-petent H.G.R. a solicitat reabilitarea judecatoreasca, cu privire la condamnarea de 3 ani închisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 888/11.05.2000 a Judecatoriei Baia Mare, definitiva prin decizia penala nr. 418/31.10.2000 a Tribunalului Maramures.

Astfel, prin hotarârea mai sus amintita, petentului i-a fost aplicata pedeapsa de 3 ani închisoare pentru savârsirea infractiunilor de furt calificat, prev. de art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. a, e, g, i Cod penal (4 fapte) cu aplic. art. 75 lit. c Cod penal.

Pedeapsa a fost executata în perioada 30.11.1999 – 02.10.2011, când a fost liberat conditionat cu un rest de pedeapsa ramas neexecutat de 355 zile.

Din fisa de judiciar înaintata sub nr. 181801/08.06.2011 emisa de I.P.J. Maramures, rezulta ca petentul nu a mai comis fapte penale în acest interval de timp.

Potrivit art.137 alin. 1 Cod penal, cererea de reabilitarea judecatoreasca se admite daca cel condamnat nu a suferit o noua condamnare în intervalul prevazut în art. 135 Cod penal, îsi are asigurata existenta prin munca sau alte mijloace oneste, a avut o buna conduita si a achitat în întregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile la plata carora a fost obligat.

La termenul de judecata din 23 iunie 2011, petentul a solicitat încuviintarea probei testimoniale, pentru a face dovada conduitei corespunzatoare în societate si a modului în care s-a reintegrat, respectiv pentru a dovedi ca îsi asigura existenta prin mijloace oneste, proba pe care instanta a încuviintat-o si i-a pus în vedere petentului sa faca dovada achitarii cheltuielilor judiciare si a despagubirilor civile la care a fost obligat prin sentinta penala de condamnare.

Petentul nu s-a mai prezentat în instanta, nici martora încuviintata, pe care acesta s-a obligat sa o prezinte fara citare si nici nu a depus înscrisuri la dosar.

Pe cale de consecinta, nefiind îndeplinite conditiile prev. de art. 137 alin. 1 Cod penal, instanta a respins cererea de reabilitare.

A fixat termen de 1 an, pentru reînnoirea cererii, termen care curge de la data ramânerii definitive a prezentei sentinte.

Prin decizia penala nr. 243/R din 25.10.2011 Tribunalul Maramures a admis recursul declarat de petent împotriva acestei sentinte, pe care în temeiul art. 38515 pct. 2 lit. c C.pr.penala a casat-o în întregime si a dispus rejudecarea cauzei de catre aceeasi instanta, respectiv Judecatoria Baia Mare.

Tribunalul a retinut ca petentul H.G.R. a fost condamnat prin sentinta penala nr. 888/11.05.2000 a Judecatoriei Baia Mare la pedeapsa de 3 ani închisoare si cu privire la aceasta condamnare a solicitat a se dispune reabilitarea.

Prima instanta a respins cererea de reabilitare, constatând ca nu sunt îndeplinite conditiile prevazute de art. 137 al. 1 C.pr.pen. si a fixat un termen de 1 an pentru reînnoirea cererii.

Din examinarea actelor dosarului, tribunalul a constatat ca prima instanta nu a analizat în fapt îndeplinirea tuturor conditiilor de fond prevazute de art. 137 C.pr.pen., pentru a hotarî apoi cu temei daca se impune admiterea ori respingerea cererii.

Astfel, cu privire la îndeplinirea conditiei bunei conduite în societate si a achitarii despagubirilor civile si a cheltuielilor judiciare, s-a retinut în hotarâre ca s-a acordat un termen petentului pentru dovedirea lor, termen la care petentul nu s-a mai prezentat în instanta.

Prin urmare, cererea de reabilitare formulata de petent nu a fost analizata si solutionata în fond, motiv pentru care se impune completarea materialului probator de la dosar.

Pentru aceste considerente, s-a admis recursul declarat de petent, s-a casat hotarârea atacata si în baza art. 38515 pct. 2 lit. c C.pr.pen. s-a dispus rejudecarea cauzei de catre aceeasi instanta, respectiv Judecatoria Baia Mare.