Dosar nr.5170/327/2011
SENTINŢA PENALĂ NR.24
Şedinţa publică de la 11 ianuarie 2012
INSTANŢA
Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 20.07.2011 sub nr…., petentul-condamnat …. a solicitat instanţei să dispună întreruperea executării pedepsei în a cărei se află.
În motivarea cererii, petentul a indicat faptul că principalul motiv este acela că, urmare a operaţiunilor de demolare demarate de primăria .. în zona …, bunurile pe care le deţinea în acea locaţie au fost depozitate provizoriu, la câteva persoane care în prezent îl somează să şi le ridice; intenţionează să valorifice aceste bunuri pentru a-şi ajuta familia. De asemenea, a arătat că solicită întreruperea executării pedepsei şi pentru a amenaja o achiziţionată de curând, pentru concubina acestuia … şi cei doi copii minori.
Ancheta socială încuviinţată în cauză nu a fost efectuată întrucât, aşa cum rezultă din referatul Primăriei mun….-Direcţia administraţie publică locală nr…., deşi s-au efectuat repetate deplasări la locuinţa numitei …, aceasta nu a fost găsită şi nici nu a răspuns invitaţiei de a se prezenta la biroul de Autoritate Tutelară.
Potrivit art.455 rap. la art.453 alin.1 lit.c Cod proc.pen. – executarea pedepsei închisorii poate fi întreruptă, în situaţia în care din cauza unor împrejurări speciale executarea imediată a pedepsei ar avea consecinţe grave pentru condamnat sau familia acestuia.
Privitor la condiţiile iterate anterior se reţine că, valorificarea bunurilor despre care face vorbire petentul nu constituie o împrejurare specială care să producă consecinţe grave asupra familiei petentului, prin executarea imediată a pedepsei. Acesta avea posibilitatea de a mandata membrii familiei, de a efectua operaţiunile pe care intenţionează să le realizeze personal – în realizarea scopului material urmărit.
De altfel, însuşi noţiunea de familie la care face trimitere petentul, este pusă sub semnul îndoielii, în condiţiile în care concubina petentului nu a colaborat cu organismele statului, pentru verificarea aspectelor învederate de către acesta.
Mai mult decât atât, nu este lipsit de semnificaţie nici aspectul că, concubinajul nu este asimilat noţiunii de familie(potrivit art.1491 Cod pen.) – acesta nefiind o valoare socială ocrotită de lege.
Întrucât nu sunt întrunite cerinţele legale pentru întreruperea executării pedepsei, cererea petentului urmează să fie respinsă ca nefondată.
În temeiul art.192 alin.2 cod proc.pen, va obliga petentul la plata sumei de 350 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat, din care 100 lei reprezintă onorariu avocat oficiu.