Cheltuieli judiciare către stat Condamnarea inculpatului


C.S.J., secţia penală, nr. 1173 din 09.10.1990
Dacă instanţa pronunţă condamnarea inculpatului, ea trebuie să-l oblige la plata integrală a cheltuielilor judiciare către stat, indiferent dacă în soluţionarea acţiunii civile s-a reţinut culpa comună a făptuitorului cu aceea a părţii vătămate, derivată din provocare sau din alte cauze.
Tribunalul Judeţean Mureş, prin sentinţa penală nr. 32 din 21 noiembrie 1989, a condamnat pe inculpatul L.A. pentru săvârşirea infracţiunii de loviri cauzatoare de moarte prevăzută în art. 183, cu aplicarea art. 73 lit. b) C. pen.
Inculpatul a fost obligat să plătească, între altele, suma de 1.500 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Recursul declarat de procuror este întemeiat.
Potrivit art. 191 alin. (1) C. proc. pen., în caz de condamnare inculpatul este obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.
Reţinerea circumstanţei atenuate legale a provocării în favoarea inculpatului produce efecte numai cu privire la individualizarea pedepsei, precum şi la despăgubirile civile şi cheltuielile judiciare cuvenite părţii civile, nu şi în ceea ce priveşte cheltuielile judiciare avansate de stat.
Reţinând vinovăţia şi pronunţând condamnarea inculpatului, instanţa trebuia să-l oblige la plata integrală a cheltuielilor judiciare avansate de stat, în sumă de 3.000 de lei.