Circulaţie rutieră. Conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge oîmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală.Lipsa vinovăţiei Circulaţie rutieră


Dosar nr.7769 /231/2009

Sent. pen. nr. 338/24.02.2010.

Autor: Judecătoria Focşani – secţia penală

Circulaţie rutieră. Conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală.Lipsa vinovăţiei

Prin sentinţa penală nr.338/24.02.2010 a Judecătoriei Focşani s-a dispus în temeiul art.11 pct.2 lit.a C.p.p. raportat la art.10 lit.d C.p.p. achitarea inculpatului Z.N., privind infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală, prev. de art. 87 al.1 din republicată.

În actul de sesizare a instanţei, inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de mai sus, constând în aceea că la data de 7.05.2009, în jurul orelor 9,40, inculpatul a condus pe drumurile publice un autovehicul, având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 1,20 %0 alcool pur în sânge.

Din actele dosarului (inclusiv cele din cursul urmăririi penale) s-a reţinut că inculpatul a consumat alcool seara, între orele 18,00 -21,30, iar fapta a avut loc a doua zi, în jurul orelor 9,40.

În consecinţă, se apreciază că inculpatul a urcat la volan, convins fiind că după atâtea ore, s-a eliminat alcoolul din sânge, mai ales că nu era un consumator obişnuit de băuturi.

Prezenţa alcoolemiei în sânge şi a doua zi s-a datorat metabolismului întârziat al inculpatului, care suferise anterior o rezecţie duodenală.

În aceste condiţii, s-a apreciat că inculpatul nu a avut intenţia de a încălca dispoziţiile privind circulaţia pe drumurile publice, respectiv intenţia de a conduce autoturismul sub influenţa băuturilor alcoolice.

Or, pentru existenţa infracţiunii prev. de art. 87 al.1 din OUG 195/2002 republicată, care este o infracţiune de pericol, este necesară forma de vinovăţie a intenţiei, astfel încât să fie întrunite toate elementele constitutive.

Cum, în cauză lipseşte intenţia, instanţa a apreciat că sunt aplicabile dispoziţiile art.10 lit.d C.p.p.