In cazul unei infractiuni de omor, actiunile victimei manifestate prin lovirea usii de acces în propria locuinta, nefiind înarmata si anterior în relatii bune cu inculpatul, nu constituie acte de provocare, de natura sa-i provoace inculpatului o puternica tulburare sau emotie în sensul retinerii circumstantei legale a provocarii prevazuta de art. 73 lit. b Cod penal.
Prin sentinta penala nr. 291/20.06.2008, pronuntata în dosarul penal nr. 1647/118/2008, Tribunalul Constanta a hotarât:
În baza art. 174 Cod penal raportat la art. 73 lit. „b” si art. 76 lit. „a” Cod penal, condamnarea inculpatului P.M., nascut la 04.09.1985, în Cernavoda, judetul Constanta, cetatean român, studii medii, ocupatie muncitor, necasatorit, domiciliat în sat Vlahi, comuna Aliman, judetul Constanta, fara antecedente penale, la pedeapsa închisorii de 9 ani si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit. „a” teza a II-a si „b” Cod penal pe o durata de 4 ani, pentru comiterea infractiunii de omor.
Pentru pronuntarea hotarârii, prima instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:
La data de 14.10.2007, în jurul orelor 2200-2300, în timp ce se afla în vizita în locuinta martorei F.C., inculpatul P.M. a aplicat mai multe lovituri victimei N.T. (care lovea în usa pentru a i se deschide, gazda fiind concubina sa), aceasta cazând la sol cu fata în jos dupa care a luat un panou cu rama de lemn si fâsii de plastic (ce reprezenta o poarta cu dimensiuni de 0,70 m/0,90 m) si a lovit-o în continuare, de mai multe ori în zona capului producându-i leziuni ce au condus la deces.
Împotriva hotarârii, în termen legal, au declarat apel Parchetul de pe lânga Tribunalul Constanta si inculpatul P.M.
Apelul declarat de procuror a vizat individualizarea pedepsei si retinerea în favoarea inculpatului a circumstantei atenuante legale a „provocarii” prevazuta de art.73 lit.”b” Cod penal, considerând ca „loviturile aplicate în usa si amenintarea generica cu moartea proferata de victima nu au fost de natura a crea inculpatului o intensa tulburare care sa fie determinata în declansarea actiunii”.
Apelantul inculpat a solicitat sa se dispuna achitarea în baza art.11 pct.2 lit.”a” raportat la art.10 lit.”e” Cod procedura penala deoarece exista dovezi cu privire la o legitima aparare si nu întelege cum ar putea sa se contureze o intentie directa de a ucide atâta timp cât a iesit afara cu un lemn.
Criticile formulate de parchet sunt întemeiate.
Pe baza probelor administrate si anterior prezentate, prima instanta a stabilit în mod corect situatia de fapt si încadrarea juridica corespunzatoare.
Astfel, la data de 14.10.2007, în jurul orelor 2200-2300, fiind în vizita la martora F.C. – fosta concubina a victimei, inculpatul P.M. a auzit când victima N.T. a la locuinta martorei si a început sa loveasca în usa asigurata cu un zavor, proferând amenintari cu moartea si reusind sa desprinda doua scânduri; în acel moment, inculpatul a deschis usa, a împins victima care a cazut pe scari pe sol cu fata si i-a aplicat mai multe lovituri, continuând sa o agreseze cu care ocazie a luat un panou cu rama de lemn si fâsii de plastic (ce reprezenta o poarta cu dimensiuni de 0,70 m/0,90 m) si a lovit-o de mai multe ori în zona capului producându-i leziuni ce au condus la deces fapta care întruneste elementele constitutive ale infractiunii de „omor” prev. de art.174 alin.(1) cod penal.
Potrivit art.73 lit.b) cod penal, circumstanta atenuanta a „provocarii” consta în „savârsirea infractiunii sub stapânirea unei puternice tulburari sau emotii, determinata de o provocare din partea persoanei vatamate, produsa prin violenta, printr-o atingere grava a demnitatii persoanei sau prin alta actiune ilicita grava”; deci, actiunea victimei trebuie sa fie de o agresivitate deosebita, grava, de natura sa cauzeze faptuitorului o stare de puternica tulburare sau emotie încât sa nu se abtina de la o riposta prin savârsirea infractiunii.
Ori, în cauza, actiunile victimei manifestate prin lovirea repetata a usii si amenintarea în cazul în care nu i se deschide (conform declaratiei martorei F.C. din dosarul de urmarire penala), în conditiile în care (victima) nu era înarmata si, anterior, a fost în relatii bune cu inculpatul, nu au fost de natura a provoca o puternica tulburare sau emotie sub stapânirea careia inculpatul sa riposteze atât de agresiv.
În concluzie, inculpatul nu poate beneficia de circumstanta atenuanta a „provocarii” prev. de art.73 lit.b) cod penal.