Competenţă materială. Minor. Lege nouă


Legea nr. 304/2004, republicată, art. 40

Conform Legii nr. 304/2004, infracţiunile săvârşite de minori, cât şi cele săvârşite asupra minorilor sunt de competenţa tribunalelor specializate pentru minori şi familie.

în cazul infracţiunii de abandon de familie prin neplata pensiei de întreţinere, urmările faptei se răsfrâng în patrimoniul minorului, care este beneficiarul întreţinerii, drept pentru care judecarea unei astfel de infracţiuni atrage competenţa tribunalului specializat pentru minori şi familie.

Decizia penală nr. 123/R din 17 februarie 2006 – M.B.

Prin sentinţa penală nr. 275/2005, Judecătoria Făgăraş, făcând aplicaţiunea prevăzută de art. 11 pct. 2 lit. a), raportat la art. 10 lit. d) C. proc. pen., a achitat pe inculpatul M.G. pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 305 alin. (1) lit. c) C. pen., reţinând că neplata pensiei de întreţinere la care acesta a fost obligat printr-un titlu nu s-a datorat relei sale credinţe, ci împrejurării că în intervalul respectiv nu a realizat practic venituri, situaţia sa profesională fiind incertă, urmând a fi clarificată după finalizarea cercetării penale.

Tribunalul Braşov, prin decizia penală nr. 555/2005, respingând excepţia necompetenţei materiale invocată de reprezentantul Ministerului Public, a respins ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi partea vătămată M.C., apreciind, pe de

o parte, că în speţa de faţă se pune problema unei infracţiuni de pericol, neputându-se susţine calitatea de parte vătămată a minorului, iar, pe de altă parte, că la fond s-a efectuat o aplicare corespunzătoare a normelor în materie.

împotriva acestei soluţii a promovat recurs Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, criticând-o sub aspectul nerespectării dispoziţiilor relative la competenţa materială, a neadministrării unei probe concludente în soluţionarea cauzei.

Curtea, raportând decizia atacată la întreg complexul materialului probator, la prevederile legale incidente, a constatat că, potrivit Legii nr. 304/2004, modificată prin Legea nr. 247/2005, tribunalele specializate pentru minori şi familie judecă atât infracţiunile săvârşite de minori, cât şi infracţiunile săvârşite asupra minorilor.

Or, creditorul-beneficiar al pensiei de întreţinere fixată printr-un titlu executoriu este minorul, aspect ce denotă că suntem în prezenta unei infracţiuni cu rezultat material palpabil, urmarea imediată putând fi dimensionată cu uşurinţă.

Văzând că urmările faptei analizate se răsfrâng în patrimoniul minorului, care îşi exercită drepturile procedurale prin reprezentantul său legal, Curtea, dată fiind vârsta celui îndreptăţit la întreţinere, faptul că infracţiunea în discuţie este încorporată în capitolul infracţiunilor contra familiei, admiţând recursul dedus judecăţii, a admis şi excepţia de necompetenţă materială a instanţei care a soluţionat apelul şi, rejudecând, a trimis cauza în vederea judecării apelului Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov.