Prin sentinta penala nr.414 din 08.11.2004 a Judecatoriei Saveni, a fost condamnat inculpatul pentru savarsirea infractiunii prev. de art.192 alin.2 Cod penal la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii prev. de art.197 alin.1 Cod penal la pedeapsa de 4 ani inchisoare si conform art.33 lit.”a”, 34 lit.”b” Cod penal s-a dispus sa se execute pedeapsa cea mai grea de 4 ani inchisoare.
S-a facut aplicarea art.71, 64 Cod penal.
In temeiul art.65 alin.2 Cod penal s-au interzis inculpatului drepturile prev. de art.64 lit.”a”, „b” si „e” Cod penal pe o durata de 2 ani.
S-a mentinut arestarea preventiva si s-a dedus durata acesteia pana la zi.
Apelul inculpatului care critica gresita individualizare a pedepselor, a fost respins ca nefondat prin decizia penala nr.34 A din 25.01.2005 a Tribunalului Botosani.
Invocand acelasi motiv – gresita individualizare a pedepselor, ambele hotarari au fost recurate de catre inculpat, dar Curtea de Apel Suceava a gasit recursul intemeiat, insa sub alt aspect respectiv cel prevazut de art.3859 pct.171 C.pr.pen. – gresita aplicare a legii.
In cauza, inculpatul a fost condamnat pentru 2 infractiuni, violare de domiciliu si viol aflate in concurs real.
Conform art.197 alin.1 Cod penal infractiunea de viol se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, iar potrivit art.65 alin.2 Cod penal aplicarea pedepsei complementare este obligatorie cand legea o prevede.
Pe de alta parte, in art.35 alin.1 Cod penal se arata ca daca pentru una dintre infractiunile concurente s-a stabilit si o pedeapsa complementara, aceasta se aplica alaturi de pedeapsa inchisorii.
Rezulta deci, ca interzicerea unor drepturi este o pedeapsa complementara care se aplica pe langa pedeapsa principala a inchisorii in conditiile prevazute de art.65 Cod penal.
Or, in speta de fata, prima instanta nu a aplicat pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi pentru nici o infractiune aflata in concurs (ci in mod gresit, direct pedepsei principale rezultante), situatie in care putem spune ca prevederile art.35 alin.1 Cod penal nu au fost respectate.
Pentru aceste considerente, prin decizia penala nr.187 din 21.03.2005, Curtea de Apel Suceava – sectia penala a admis recursul inculpatului, casat decizia si partial sentinta in sensul ca a inlaturat pedeapsa complementara a interzicerii pe timp de 2 ani a drepturilor prev. de art.64 lit.”a”, „b”, „e” Cod penal, mentinand celelalte dispozitii ale sentintei.