Concurs de infractiuni Neaplicarea pedepsei pe fiecare fapta în parte Gresita aplicare a pedepsei complimentare


Conform dispozitiilor art.34 Cod penal, în caz de concurs de infractiuni, instanta stabileste pedeapsa pentru fiecare infractiune. Instanta în mod gresit a aplicat o singura pedeapsa pentru cele trei infractiuni pe care le-a savarsit inculpat, infractiuni aflate în concurs. De asemenea, instanta aplica pedeapsa complimentara în raport de fiecare pedeapsa principala si nu în raport de pedeapsa rezultanta.

(decizia penala nr.3/A/09.01.2003 CAB Sectia I Penala)

Prin sentinta penala nr.876/30.09.2002, Tribunalului Bucuresti – Sectia I Penala a dispus condamnarea inculpatului T.M. la o pedeapsa rezultanta de 8 ani închisoare pentru savârsirea infractiunii prev.de art.26 rap.la art.211 alin.2,lit.a,c Cod penal, cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal (trei fapte concurente). Prin aceeasi sentinta a fost condamnat si inculpatul C.I. în baza art.211 alin.2, lit.a, c Cod penal, cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal(trei fapte )la o pedeapsa rezultanta de 7 ani închisoare pe care a contopit-o cu un rest ramas neexecutat din pedeapsa de 3 ani închisoare (306 zile), în final, urmând a executa 7 ani închisoare. S-a facut aplicarea art.71,64 Cod penal pentru ambii inculpati, iar conform art.65 Cod penal, li s-au interzis drepturile prev.de art.64 lit.a si b Cod penal, pe o perioada de 3 ani, dupa executarea pedepsei principale.

În esenta, instanta a retinut ca cei doi inculpati au sustras de la gâtul celor trei parti vatamate A.M., S.A., G.N., lantisoare de aur. Inculpatul T.M. asigura paza, iar celalalt inculpat C.I. smulgea lantisorul victimelor. Împotriva sentintei au declarat apel Parchetul de pe lânga Tribunalul Bucuresti si cei doi inculpati. Astfel, în apelul declarat, parchetul arata ca hotarârea este nelegala si netemeinica pentru ca: instanta a omis sa se pronunta pentru fiecare fapta retinuta în sarcina inculpatilor; a aplicat gresit pedeapsa complimentare si a calculat eronat restul pedepsei ramase neexecutate de catre inculpatul C.I.Inculpatii, la unul din termenele de judecata, si-au retras apelurile.Curtea, examinând cauza sub toate aspectele de fapt si de drept invocate, cât si din oficiu, a constatat apelul parchetului fondat.Astfel, gresit s-a dispus condamnarea direct a inculpatilor pentru o pedeapsa rezultanta,când în mod corect, trebuiau aplicate inculpatilor pedepse pentru fiecare infractiune. De asemenea, instanta a aplicat gresit pedeapsa complimentara pentru pedeapsa rezultanta, când trebuia aplicata pentru fiecare pedeapsa în parte. Nepronuntâdu-se pe fond pentru toate infractiunile deduse judecatii, Tribunalul a pronuntat o hotarâre gresita, care a fost desfiintata în temeiul art.379 pct.2, lit.b C.p.p., iar cauza a fost trimisa spre rejudecare la aceeasi instanta.