Condamnarea la pedeapsa închisorii cu executare, la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării şi aplicarea măsurii prev. De art. 104 Cod penal pentru săvârşirea infracţ. Prev.


Condamnarea la pedeapsa închisorii cu executare, la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării şi aplicarea măsurii prev. de art. 104 Cod penal pentru săvârşirea infracţ. prev. de art. 208-209 al.1 lit. a, g, i Cod penal de către un inculpat aflat în stare de detenţie, un altul aflat în stare de libertate, împreună cu un inculpat minor.

Pe rol, este pronunţarea asupra procesului penal privind pe inculpaţii B. D.., în prezent aflat în detenţie în Penitenciarul, B.C., în prezent aflat în detenţie la Centrul de Reeducare Minori, respectiv în Penitenciarul – prin transfer, G.I., domiciliat în comuna, judeţul.., trimişi în judecată prin rechizitoriu Parchetului de pe lângă Judecătoria Bălceşti, nr., din data de, pentru săvârşirea infracţ. prev. de art. 208-209 al.1 lit. a, g, i Cod penal şi art. 26 rap. la art. 208-208 lit. a, g, i Cod penal, faţă de partea vătămată V. C., domiciliat în ,. judeţul şi faţă de partea civilă CONSUMCOOP.

Prin rechizitoriul din, Parchetul de pe lângă Judecătoria.. a trimis în judecată pe inculpaţii B.D.., în prezent aflat în detenţie în Penitenciarul, B. C., în prezent aflat în detenţie la Centrul de Reeducare Minori, respectiv în Penitenciarul.. – prin transfer, G. I., domiciliat în comuna, judeţul, pentru săvârşirea infracţ. prev. de art. 208-209 al.1 lit. a, g, i Cod penal şi art. 26 rap. la art. 208-208 lit. a, g, i Cod penal, faţă de partea vătămată V. C. domiciliat în ,. judeţul şi faţă de partea civilă CONSUMCOOP .

S-a reţinut, în partea expozitiva a actului de sesizare, premenţionat, că în data de, învinuiţii B. D. şi B. C., în urma unei înţelegeri cu ceilalţi doi învinuiţi, G. I. şi C. M. cunoscând că la locuinţa părţii vătămate V. C. nu se află nicio persoană, au pătruns în curtea locuinţei, prin escaladarea gardului, învinuitul B. D. a deşurubat patronul de la tabloul de siguranţe, al circuitului electric, au pătruns în casă, de unde au sustras mai multe bunuri, cum ar fi băuturi alcoolice, aparate electronice, un televizor color, dulciuri, obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte, produse cosmetice, pe care le-au pus în sacoşă, fiind transportate până în staţia de autobuz, din comuna Sineşti, fiind în final transportate la locuinţa lui G. I., cu autoutilitara cu număr de înmatriculare, condusă de învinuitul C. M.. De asemenea, se mai arată că, pentru asigurarea unor sume de bani, necesare întreţinerii, învinuitul B. C., împreună cu un alt frate al său, minor, în vârstă de 13 ani, şi nume B. E., în noaptea de, au mers în comuna.., la magazinul din satul, ce aparţine de Consumcoop, au spart unul din geamurile uşii de acces şi au distrus lacătul ce asigura uşa, pătrunzând în interior, de unde au sustras mai multe bunuri alimentare şi nealimentare, pe care le-au pus în pungi şi au plecat spre casă. În dimineaţa zilei de, învinuitul B. C. a fost depistat de organele de poliţie cu bunurile furate asupra sa, în staţia de autobuz din comuna Sineşti.

Prin acelaşi rechizitoriu, pentru învinuitul C. M., pentru săvârşirea infracţ. prev. de art. 26 rap. la art. 208-209 al.1 lit. a, g şi i Cod penal, acesta părăsind ţara, nu i s-a adus la cunoştinţă învinuirea şi nici nu s-a putut prezenta materialul de urmărire penală, astfel că s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea activităţilor specifice pentru îndeplinirea procedurii penale, iar pentru învinuitul B. E., întrucât la data săvârşirii faptei, prev. de art. 208-209 al.1 lit. a, g şi i Cod penal, respectiv în noapte de, acesta nu împlinise vârsta de 14 ani şi nu răspunde penal, s-a dispus neînceperea urmăririi penale, în baza art. 10 lit. e Cod de procedură penală, cu aplic. art. 50 Cod penal.

La stabilirea cadrului infracţional expus s-au avut în vedere declaraţiile părţilor şi a martorilor audiaţi, procesele-verbale şi dovezile de predare a bunurilor, autorizaţiile de percheziţie, procesele-verbale de efectuare a percheziţiilor şi planşele fotografice (f. 34-72, 76-85, 87-89, 90-135 dosar de urmărire penală).

În circumstanţiere s-a relevant faptul că toţi învinuiţii, respectiv B. D., B. C. şi G. I., au recunoscut faptele săvârşite, iar din fişele de judiciar rezultă că, învinuitul B. D. este recidivist, în prezent fiind deţinut în Penitenciarul, învinuiţii B. C. şi G. I. având antecedente penale.

În cursul cercetării judecătoreşti au fost administrate direct şi nemijlocit cvasimajoritatea probelor produse în faza de urmărire penală (f. 45-46, 65, 152 dosar). În circumstanţiere, inculpaţii au uzat de proba cu înscrisuri, depunând la dosar: certificat de încadrare a copilului într-un grad de handicap, certificat de expertiză şi orientare şcolară-profesională, certificate de naştere, minuta dosarului, S.p. nr…, pronunţată de Judecătoria.., mandate de a pedepsei închisorii, diplome, decizia penală nr…, pronunţată de Tribunalul, decizia nr., pronunţată de Curtea de Apel (f. 66-70, 98-106, 179-180, 215-216, 224-238 dosar).

În complinirea probatoriului Serviciul de Probaţiunea de pe lângă Tribunalul a procedat la întocmirea şi depunerea la dosar a unui referat de evaluarea privind pe inculpatul minor B. C. (f. 89-82 dosar).

Analizând coroborat ansamblul probelor efectuate în faza de urmărire penală şi de judecată, instanţa reţine că, în data de, inculpaţii B. D. şi B. C., în urma unei înţelegeri cu inculpatul G. I. şi cu numitul C. M., cunoscând că la locuinţa părţii vătămate V. C. nu se află nicio persoană, au pătruns în curtea locuinţei, prin escaladarea gardului, inculpatul B. D. a deşurubat patronul de la tabloul de siguranţe, al circuitului electric, au pătruns în casă, de unde au sustras mai multe bunuri, cum ar fi băuturi alcoolice, aparate electronice, un televizor color, dulciuri, obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte, produse cosmetice, pe care le-au pus în sacoşă, fiind transportate până în staţia de autobuz, din comuna, fiind în final transportate la locuinţa inculpatului G. I., cu autoutilitara cu număr de înmatriculare, condusă de numitul C. M., unde au fost împărţite. De asemenea, se mai reţine că, inculpatul B. C., împreună cu un alt frate al său, minor, în vârstă de 13 ani, şi nume B. E., în noaptea de, au mers în comuna, la magazinul din satul.., ce aparţine de Consumcoop, au spart unul din geamurile uşii de acces şi au distrus lacătul ce asigura uşa, pătrunzând în interior, de unde au sustras mai multe bunuri alimentare şi nealimentare, pe care le-au pus în pungi şi au plecat spre casă. În dimineaţa zilei de, inculpatul B. C. a fost depistat de organele de poliţie cu bunurile furate asupra sa, în staţia de autobuz din comuna .

Acţiunea inculpaţilor materializează în drept atât din punct de vedere obiectiv cât şi subiectiv, conţinutul constitutiv al infracţiunii de furt, prev. de art. 208-209 Cod penal, pentru care aceştia vor trebui să suporte, în lipsa unor cauze exoneratoare de răspundere, consecinţele punitive stabilite în scopul constrângerii şi reeducării.

Săvârşirea faptelor în modalitatea reţinuta de instanţă, rezulta cu certitudine din probele existente la dosar, şi anume: martorii audiaţi în cauză D. M., D. N. (f. 45-46 dosar), E. P. (f. 65 dosar), R. C. (f. 152 dosar), care au arătat că inculpaţii au săvârşit faptele reţinute în rechizitoriu.

De asemenea, săvârşirea acestor fapte a fost dovedită de către organele de urmărire penală şi prin procesele-verbale de cercetare la faţa locului (f.14-19 dosar de urmărire penală), procesele-verbale de efectuare a percheziţiilor şi planşele fotografice (f. 90-135 dosar de urmărire penală).

Apărarea inculpatului G. I., în sensul că a cumpărat de la fraţii B. un televizor, însă nu a săvârşit fapta de complicitate la furt, urmează a fi înlăturată, deoarece din probele existente în dosar rezultă participarea acestuia cu intenţie la săvârşirea faptei respective.

La proporţionalizarea pedepsei cu închisoarea, ce urmează a fi aplicată, instanţa va avea în vedere criteriile generale şi obligatorii arătate de art. 72 Cod penal (limitele speciale reglementate, gradul de pericol special concret dedus din ansamblul împrejurărilor de loc şi timp, pe fondul cărora s-au comis, modul şi mijloacele uzuale de săvârşire, scopul şi mobilul activităţii infracţionale, datele ce particularizează persoana inculpaţilor, cu antecedente penale, respectiv recidivist, pregătirea intelectuală, ocupaţia şi situaţia civilă a acestora, atitudinea sincera manifestată în timpul procesului, conduita manifestată în familie şi raporturile cu ceilalţi cetăţeni).

În ceea cel priveşte pe inculpatul B. D., instanţa reţine că acesta este recidivist (fiind condamnat la pedepse similare pentru fapte de furt), astfel că urmează a aplica o pedeapsă care să îndeplinească rolul sancţionator şi educativ. De asemenea, acest inculpat a fost condamnat prin S.p. nr., pronunţată de Judecătoria, la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni, închisoare, iar prin S.p. nr., pronunţată de Judecătoria.., la o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni, închisoare, conform mandatului de executare nr. din, respectiv mandatului de executare nr. din, pentru infracţiuni săvârşite în concurs cu cele pentru care este trimis în judecată, astfel că, instanţa va descontopi aceste pedepse şi, în baza art. 36 rap. la art. 34 Cod penal, va contopi pedepsele stabilite, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, făcând şi aplicarea art. 57 Cod penal, iar în baza art. 71 Cod penal, să interzică acestuia drepturile prev. de art. 64 lit. a, b Cod penal, cu excepţia dreptului de a alege. Instanţa va deduce, în baza art. 36 al.3 Cod penal, din durata pedepsei aplicate, perioada executată până în prezent.

Referitor la inculpatul minor B. C., instanţa urmează a se orienta la aplicarea unei măsuri educative, respectiv a internării într-un centru de reeducare, pe timp nedeterminat, până la împlinirea vârstei de 18 ani, observând că acest inculpat se apropie de majorat, şi mai mult, în prezent, fiind deja internat în Centrul de Reeducare .

De asemenea, instanţa reţine că inculpatul G. I. a avut o atitudine corespunzătoare în faţa instanţei, rezultând din prezentarea acestuia în faţa autorităţilor, urmând a ţine cont de aceste împrejurări care pot constitui circumstanţe atenuante în favoarea inculpatului. Prin prisma elementelor de individualizare menţionate, instanţa se va orienta, în cazul acestui inculpat, spre aplicarea unei pedepse sub minimul special sau reprezentând acest minim, cuantum apreciat ca susceptibil să asigure restabilirea ordinii de drept încălcate şi conformarea pe viitor exigentelor normative penale, făcând aplicarea disp. art. 74 şi 76 Cod penal.

Faţă de natura şi gravitatea infracţiunii comise, pedeapsa aplicată, circumstanţele personale ale inculpatului, convingerea ca scopul înscris în art. 52 Cod penal, poate fi atins şi fără executare, instanţa apreciază ca incidente, în speţă, disp. art. 81 Cod penal, urmând să fixeze pentru încercare termenul stabilit de art. 82 Cod penal şi să atragă atenţia asupra posibilităţii de revocare a măsurii dispuse în cazul nerespectării condiţiilor impuse de art. 83 Cod penal.

Instanţa constată că, acest inculpat a mai fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare, aplicată prin S.p. nr., pronunţată de Judecătoria, infracţiunea fiind concurentă cu cea pentru care este trimis în judecată, astfel că, în baza art. 36 rap. la art. 34 Cod penal, urmează a se contopi cele două pedepse, inculpatul executând pedeapsa cea mai grea.

De asemenea, instanţa urmează a aplica dispoziţiile art.71 C.pen. rap. la art.64 alin.1 lit. a teza a II a şi lit. b Cod penal, iar în baza art.71 alin. 5 Cod penal, şi va dispune suspendarea pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

Referitor la latura civilă a procesului, instanţa reţine că părţile vătămate nu s-au constituit părţi civile în termenul prevăzut de art. 76 pct. 2 Cod de procedură penală, motiv pentru care va lua act în acest sens.

Reţinând culpa infracţională şi procesuală a inculpaţilor, în baza art. 191 Cod de procedură penală, instanţa va dispune obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat.

Astfel:

În baza art. 208 -209 al.1 lit. a, g şi i Cod penal, cu aplic. art. 37 lit. b Cod penal;

Condamnă inculpatul B. D., fiul lui D. şi Ş. născut la data de, în oraşul, judeţul ., domiciliat în, judeţul, cu CNP, recidivist, la 3 ani închisoare.

Descontopeşte pedeapsa de 3 ani şi 6 luni, închisoare aplicată prin S.p. nr., pronunţată de Judecătoria, în pedepsele componente de 3 ani şi 6 luni închisoare, 1 an şi 6 luni închisoare, 1 an închisoare şi restul de pedeapsă de 425 zile închisoare, din pedeapsa de 3 ani şi 6 luni, aplicată prin S.p. nr., pronunţată de Judecătoria (mandat de executare nr. ).

Descontopeşte pedeapsa de 2 ani şi 4 luni, închisoare aplicată prin S.p. nr., pronunţată de Judecătoria, în pedepsele componente de 2 ani şi 2 luni închisoare, 4 luni închisoare, o lună închisoare şi restul de pedeapsă de 425 zile închisoare, din pedeapsa de 3 ani şi 6 luni, aplicată prin S.p. nr. pronunţată de Tribunalul.. (mandat de executare nr. ).

În baza art. 36 rap. la art. 34 Cod penal;

În baza art. 36 rap. la art. 34 Cod penal;

Contopeşte pedepsele stabilite, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa ca mai grea, aceea de 3 ani şi 6 luni închisoare.

Aplică art. 57 Cod penal;

În baza art. 71 Cod penal

Interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a şi b Cod penal, cu excepţia dreptului de a alege.

În baza art. 36 al. 3 Cod penal;

Deduce din durata pedepsei aplicate perioada executată până în prezent.

În baza art. 208 -209 al.1 lit. a, g şi i Cod penal, cu aplic. art. 41 al.2 şi art. 99 şi urm. Cod penal, rap. la art. 104 Cod penal;

Aplică inculpatului B. C., fiul lui D. şi Ş., născut la data de, în oraşul, judeţul domiciliat în comuna, judeţul, cu CNP, cu antecedente penale, măsura educativă a internării într-un centru de reeducare pe timp nedeterminat până la împlinirea vârstei de 18 ani, în conformitate cu art. 106 Cod penal.

Constată că în prezent inculpatul minor B. C. se află internat în Centrul de Reeducare .

În baza art. 26 rap. la art. 208 -209 al.1 lit. a, g şi i Cod penal, cu aplic. art. 74, 76 Cod penal;

Condamna inculpatul G. I., fiul lui I. şi A., născut la data de, în comuna, judeţul.., domiciliat în comuna, judeţul, cu CNP, cu antecedente penale, la 2 ani închisoare.

Contopeşte pedeapsa stabilită cu pedeapsa de 2 ani închisoare, aplicată prin S.p. nr., pronunţată de Judecătoria, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa ca mai grea, aceea 2 ani închisoare.

Aplică dispoziţiile art.71 C.pen. rap. la art.64 alin.1 lit. a teza a II a şi lit. b Cod penal.

În baza art.81 Cod penal;

Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata termenului de încercare de 4 ani, termen de încercare stabilit potrivit disp. art. 82 Cod penal.

În baza art.71 alin. 5 Cod penal;

Dispune suspendarea pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

Atrage atenţia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod penal.

Ia act că părţile vătămate V. C. şi Consumcoop nu s-au constituit părţi civile, în termenul prevăzut de art. 76 pct. 2 Cod de procedură penală.

În baza art. 191 Cod de procedură penală;

Obliga inculpaţii B. D. şi G. I. la plata a câte lei, fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare către stat, din care suma de lei, reprezintă onorariu apărător desemnat din oficiu, av. .

Obligă inculpatul B C, în solidar, cu partea responsabilă civilmente B.Ş. la plata sumei de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat, din care suma de.. lei, reprezintă onorariu apărător desemnat din oficiu, av.

.????????~ 1 ~