Condamnat care are în îngrijirea sa exclusivă un părinte paralizat. împrejurare specială care justifică amânarea executării pedepsei


C. proc. pen., art. 453 alin. (1) lit. c)

Starea sănătăţii părintelui paralizat, aflat în îngrijirea exclusivă a celui condamnat, constituie o împrejurare specială ce justifică amânarea executării pedepsei pe timpul necesar demersurilor în vederea internării bolnavului într-o institutie de asistentă socială, evitându-se astfel consecinţele grave pe care le-ar avea pentru familie executarea imediată a pedepsei de către condamnat.

I.C.C.J., Secţia penală, decizia nr. 5404 din 21 octombrie 2004, www.scj.ro

Prin sentinţa penală nr. 540 din 7 iulie 2004, Tribunalul Dolj a admis cererea condamnatei B.M. şi a dispus amânarea executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată de acelaşi tribunal prin sentinţa penală nr. 30 din 29 ianuarie 2003, rămasă definitivă.

Instanţa a reţinut că mama condamnatei a suferit un accidcnt cerebral vascular în anul 1998, cu hemiplegie şi că de la acea dată bolnava a fost îngrijită de condamnată la domiciliul acesteia. S-a motivat că, în raport cu starea de sănătate a mamei sale, se impune amânarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 luni, timp în care să facă demersuri necesare în vederea internării bolnavei într-un centru de asistenţă socială.

Curtea de Apel Craiova, prin decizia penală nr. 360 din 16 august 2004, a admis apelul procurorului, a desfiinţat sentinţa şi a respins cererea de amânare a executării pedepsei, cu motivarea că situaţia avută în vedere de prima instanţă nu constituie o situaţie specială cu consecinţe grave pentru familia condamnatei în cazul executării imediate a pedepsei.

Recursul declarat de condamnată este fondat.

Potrivit art. 453 alin. (1) lit. c) C. proc. pen., executarea pedepsei închisorii poate fi amânată când, din cauza unor împrejurări speciale, executarea imediată a pedepsei ar avea consecinţe grave pentru familia condamnatului.

In cauza de faţă, amânarea executării pedepsei este justificată de situaţia specială în care se află mama condamnatei, imobilizată la pat datorită unor afecţiuni grave ale sănătăţii. Din actele dosarului rezultă

că bolnava, în vârstă de 79 de ani, a fost îngrijită de condamnată de la data accidentului vascular suferit, soldat cu hemiplegie stângă totală, ceea ce a impus o supraveghere permanentă, condamnata având datoria de a face demersuri ca în timpul executării pedepsei mama ei să primească, în continuare, îngrijirile necesare, ceea ce constituie o împrejurare specială care, conform prevederilor art. 453 alin. (1) lit. c) C. proc. pen., justifică amânarea executării pedepsei pe timp de 3 luni, cum a stabilit prima instanţă.

In consecinţă, recursul condamnatei a fost admis, s-a casat decizia atacată şi s-a dispus menţinerea sentinţei pronunţate de tribunal.