Condamnată care are în îngrijire un copil cu vârsta până într-un an. Situaţia condamnatelor la pedeapsa închisorii executabile prin privarea de libertate şi situaţia condamnatelor la pedeapsa închisorii executabile la locul de muncă


C. proc. pen., art. 42 alin. (3), art. 42 alin. (2), art. 43, art. 418, art. 456, art. 453 lit. b)

Potrivit art. 453 alin. (1) lit. b) C. proc. pen. se poate dispune amânarea executării pedepsei până la împlinirea de către copilul minor al condamnatei a vârstei de 1 an, făcându-se astfel aplicarea acestor dispoziţii legale iar nu a dispoziţiilor privind concediul ce se acordă salariatelor înainte şi după naştere, respectiv până la împlinirea vârstei de 2 ani pentru copil.

C.A. Bucureşti, Secţia a ll-a penală, decizia nr. 1488 din 9 octombrie 2001, în Culegerea de practică judiciară penală 2001- 2002 a Curţii de Apel Bucureşti, Ed. Brilliance, colecţia Lex Expert, p. 332

Prin sentinţa penală nr. 461/2001 a Judecătoriei Sectorului 2, a fost admisă cererea formulată de condamnata N.D.R.A. şi s-a dispus amânarea executării pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 98/1999 a Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, definitivă prin decizia penală nr. 850/1999 a Curţii de Apel Bucureşti, până la împlinirea vârstei de un an de către minora R.A., născută la 18 iunie 2000.

S-a reţinut că petenta condamnată are un copil minor care nu a împlinit vârsta de un an şi că nu a mai beneficiat de o altă amânare a executării pedepsei.

Prin decizia penală nr. 1069/A/5.07.2001 a Tribunalului Bucureşti – Secţia a Il-a penală a fost respins ca nefondat apelul condamnatei.

S-a reţinut că dispoziţiile referitoare la amânarea executării pedepsei pe perioada stabilită de normele legale cu privire la concediul ce se acordă salariatelor înainte şi după naştere, respectiv până la împlinirea vârstei de doi ani pentru copil, sunt incidente în situaţia în care pedeapsa se execută la locul de muncă, situaţie în care se aplică prin analogie normele legale privitoare la concediul salariatelor înainte şi după naştere.

Recursul condamnatei este nefondat.

Prin sentinţa instanţei de fond, s-a dispus amânarea executării pedepsei până la împlinirea de către copilul minor al condamnatei a vârstei de un an, facându-se astfel aplicarea art. 453 alin. (1) lit. b) C. proc. pen.

Susţinerea recurentei în sensul că se impunea amânarea executării pedepsei până când minorul va face doi ani nu este fondată, de această posibilitate beneficiind numai persoanele angajate care au în întreţinere copii până la vârsta de un an.