Condamnată la pedeapsa închisorii executabilă într-un loc de detenţie, care are un copil mai mic de un an. Calcularea termenului pentru care se dispune amânarea


C. proc. pen., art. 453 lit. b)

Amânarea executării pedepsei se face potrivit art. 453 alin. (1) lit. b) C. proc. pen. până la împlinirea vârstei de 1 an de către copilul minor al condamnatei în cazul condamnării la pedeapsa închisorii cu în regim de detenţie şi doar în cazul aplicării unei pedepse cu executarea la locul de muncă se face

aplicarea dispoziţiilor legale referitoare la concediul ce se acordă salariatelor înainte şi după naştere.

C.S.J., Secţia penală, decizia nr. 3210 din 8 decembrie 1998

Prin sentinţa penală nr. 116 din 17 februarie 1998 a Judecătoriei Tecuci a fost admisă cererea formulată de condamnata I.I., dispunân-du-se amânarea executării pedepsei de un an şi 2 luni închisoare până la data când copilul acesteia va împlini vârsta de 2 ani.

S-a reţinut că, în cauză, sunt aplicabile dispoziţiile art. 453 alin. ultim raportat la art. 453 lit. b) C. proc. pen., întrucât condamnata are în îngrijire un copil în vârstă de 9 luni, situaţie în care executarea pedepsei poate fi amânată pe perioada stabilită de normele legale privind concediul ce se acordă salariatelor înainte şi după naştere.

împotriva acestei sentinţe, rămasă definitivă prin neatacare cu recurs, s-a declarat recurs în anulare, susţinându-se că amânarea executării pedepsei putea fi dispusă numai până la data când copilul va împlini vârsta de un an.

Recursul în anulare este fondat.

Potrivit art. 453 alin. (1) lit. b) C. proc. pen., executarea pedepsei închisorii poate fi amânată atunci când o condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an; în aceste cazuri amânarea executării se dispune până la încetarea cauzei care a determinat-o.

Amânarea executării pedepsei pe perioada stabilită de normele legale cu privire la concediul de naştere ce se acordă salariatelor înainte şi după naştere, la care s-a referit judecătoria, este aplicabilă, potrivit art. 453 alin. ultim C. proc. pen., numai în cazul celei condamnate la executarea pedepsei la locul de muncă.

Cum pedeapsa aplicată condamnatei este executabilă în regim de detenţie, iar nu la locul de muncă, nu se putea dispune amânarea executării pedepsei decât până la data împlinirii vârstei de un an de către copilul condamnatei.

In consecinţă, recursul în anulare a fost admis şi s-a modificat, în sensul celor ce preced, data până la care s-a amânat executarea pedepsei.