Prin sentinta penala nr.1553/20.08.2009 Judecatoria Ploiesti a respins propunerea de liberare conditionata, formulata de Comisia de Propuneri din cadrul Penitenciarului Ploiesti, privind pe condamnatul U. R. în prezent aflat în executarea pedepsei de 10 ani închisoare, aplicata prin sentinta penala nr.1621/2007, pronuntata de Judecatoria Valeni de Munte , ca neîntemeiata.
S-a fixat termen de reiterare dupa 4 luni de la data ramânerii definitive a prezentei sentinte.
În baza art. 192 alin. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat ramân in sarcina acestuia, din care onorariul aparatorului din oficiu, în cuantum de 100 lei urmeaza sa fie avansat din fondurile Ministerului Justitiei.
Pentru a pronunta aceasta sentinta prima instanta a retinut ca prin sentinta penala nr. 601/2002 a Judecatoriei Valeni de Munte, s-a aplicat condamnatului o pedeapsa de 10 ani închisoare, pentru savârsirea infractiunii prev. si ped. de art. 197 c.p., în baza careia a fost emis MEPI nr. 1093/2003 al Judecatoriei Valeni de Munte, executarea pedepsei fiind începuta la data de 21.01.2004.
Pâna la data întocmirii procesului – verbal al comisiei de propuneri, condamnatul a executat 2039 zile, la care se vor adauga un nr. de 227 zile ca urmare a muncii prestate I 169 de zile arest preventiv.
Potrivit disp. art. 59 C.pen., dupa ce a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depaseste 10 ani, condamnatul care este staruitor în munca, disciplinat si da dovezi temeinice de îndreptare, tinându-se seama si de antecedentele sale penale, poate fi liberat conditionat înainte de executarea în întregime a pedepsei, tinându-se seama la calculul fractiunii si de partea din pedeapsa care poate fi considerata ca executata pe baza muncii prestate, fara ca liberarea sa poata fi acordata înainte de executarea efectiva a cel putin jumatate din durata pedepsei.
Se observa în cauza ca petentul- condamnat a executat fractia prevazuta de lege pentru a fi liberat conditionat, însa conditiile prev. de art. 59 C.pen. trebuie îndeplinite cumulativ .
Simpla a fractiei legale nu creeaza în favoarea condamnatului dreptul de a fi liberat conditionat, ci doar o vocatie în acest sens.
Asa cum reiese din caracterizarea depusa la dosar, condamnatul a avut un comportament normal în executarea unei pedepse, însa perioada executata este insuficienta pentru ca scopul preventiv, educativ si sanctionator al pedepsei sa fie îndeplinit. Un numar de patru recompense pe o perioada de cinci ani executati, nu face dovada ca acesta a facut suficiente eforturi pentru reintegrare sociala.
Fata de cele retinute a respins propunerea de liberare conditionata si sa fixeze termen de reiterare dupa 4 luni de la data ramânerii definitive a prezentei sentinte.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs condamnatul , criticând-o ca nelegala si netemeinica, sustinând ca sunt îndeplinite cumulativ toate conditiile prevazute de art. 59 c.p., a executat fractia de 2/3 prevazuta de lege, pe parcursul detentiei a avut un comportament corespunzator, nu a fost sanctionat disciplinar, fiind implicat în diferite activitati pentru care a fost recompensat de mai multe ori.
Ca atare, a solicitat admiterea recursului si liberarea sa conditionata.
Tribunalul, examinând sentinta atacata , în raport de actele si lucrarile dosarului , de criticile formulate, precum si din oficiu sub toate aspectele de fapt si de drept, conform art.385/6 al.3. c.p., constata ca recursul condamnatului este fondat, pentru considerentele ce se vor arata :
Din procesul verbal nr. 433/17.08.2009 întocmit de Comisia de Propuneri pentru punerea în libertate conditionata din cadrul Penitenciarului Ploiesti, rezulta ca recurentul U. R. se afla ,în executarea unei pedepse de 10 ani închisoare aplicata prin sentinta penala nr. 601/2002 a Judecatoriei Valenii de Munte , executarea pedepsei începand la data de 21.01.2004 si urmand sa expire la data de 4.08.2013.
Din acelasi proces verbal rezulta ca de la data începerii executarii pedepsei, respectiv 21.01.2004 si pâna la data de 20.08.2009, recurentul condmanat a executat efectiv un numar de 2039 zile închisoare, a executat arest preventiv 169 zile si i s-au considerat ca executate pe baza muncii prestate 227 zile, având un total de 2435 zile , ceea ce reprezinta mai mult de 2/3 din pedeapsa, fractie necesara si obligatorie pentru ca recurentul condamnat sa devina propozabil în vederea liberarii conditionate.
Din caracterizarea întocmita la data de 17.08.2009 de catre Penitenciarul Ploiesti, rezulta ca pe parcursul executarii pedepsei detinutul U. R a avut un comportament corespunzator, s-a încadrat în programul zilnic, nu a fost sanctionat disciplinar, a participat la activitatile de pregatire pentru liberare si a avut o atitutide civilizata în relatia cu personalul unitatii si cu celelalte persoane private de libertate.
Potrivit disp.art. 59 c.p., dupa ce a executat cel putin 2/3 din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depaseste 10 ani, condamnatul care este staruitor în munca, disciplinat si da dovezi temeinice de îndreptare, tinându-se seama si de antecedentele sale penale, poate fi liberat conditionat înainte de executarea în întregime a pedepsei, tinându-se seama la calculul fractiunii si de partea din pedeapsa care poate fi considerata ca executata pe baza muncii prestate, fara ca liberarea sa poata fi acordata înainte de executarea efectiva a cel putin jumatate din durata pedepsei.
Desi Comisia de propuneri a apreciat ca recurentul condamnat U. R. poate fi liberat conditionat, instanta de fond a apreciat în mod nejustificat ca nu sunt indeplinite în cauza conditiile prevazute la art. 59 c.p, considerand ca perioada executata este insuficienta pentru ca scopul preventiv educativ si sanctionator al pedepsei sa fie îndeplinit.
Din examinarea tuturor actelor aflate la dosar, rezulta ca pana la acest moment recurentul condamnat a executat mau mult decât fractia prevazuta de lege, de 2/3 din pedeapsa, a fost staruitor în munca, iar pe perioada executarii pedepsei a avut un comportament corespunzator, dând dovezi temeinice ca a înteles scopul pedepsei si al institutiei liberarii conditionate.
Sustinerea instantei de fond în sensul ca cele 4 recompense acordate de Penitenciarul Ploiesti pentru comportament corespunzator, nu fac dovada ca recurentul condamnat a facut suficiente eforturi pentru reintegrare sociala, urmeaza a fi inlaturata de instanta de control judiciar , întrucat legislatia nu prevede necesitatea unui comportament exceptional , ci doar existenta unor dovezi temeinice de îndreptare.
Fata de toate cele aratate mai sus, apreciind ca recurentul condamnat îndeplineste cumultiv conditiile prevazute de art. 59 c.p., tribunalul a admis recursul , a casat sentinta recurata în baza art. 385 pct.2. lit.d c .p.p. si , pe fond, a admis propunerea de liberare conditionata formulata de Comisia de propuneri din cadrul Penitenciarului Ploiesti.
Prin urmare, admitând propunerea, a dispus punerea în libertate conditionata de sub puterea mandatului de executare a pedepsei inchisorii nr. 1093/2003 emis de Judecatoria Valenii de Munte, daca acesta nu este retinut sau arestat în alta cauza.
Totodata, s-a atras atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii dispozitiilor art. 61 c.p. cu privire la restul de pedeapsa ramas neexecutat de 1404 zile închisoare.