în cauză sunt îndeplinite condiţiile pentru preluarea judecăţii prevăzute în art. 114 din Legea nr. 302/2004, completată şi modificată. Inculpata este cu domiciliul în România. Faptele imputate sunt incriminate şi în legea română. Legea penală română îi este aplicabilă în virtutea dispoziţiilor art. 4 C. pen. Condiţiile şi procedurile prevăzute de art. 114 din Legea nr. 302/2004 sunt respectate în cauză.
Competenţa, conform dispoziţiilor Codului de procedură penală român, să judece cauza privind pe inculpată, se raportează la natura faptelor pentru care este trimisă în judecată şi la domiciliul acesteia, conform art. 25 şi art. 30 lit. c) C. proc. pen.
încheierea din 3 decembrie 2009
Prin încheierea din 3 decembrie 2009 dată de Curtea de Apel Iaşi, a fost admisă sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi şi a fost admisă cererea de preluare a judecăţii formulată de Prima Instanţă din Prijedor, Republica Srpska, Bosnia şi Heţegovina, cu privire la inculpata L.M.M., trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 364 alin. (2) din Codul penal al Republicii Srpska, faptă incriminată în art. 291 C. pen. şi art. 2 din O.U.G. nr. 112/2001 în legislaţia română.
A fost trimisă cauza spre competentă soluţionare în fond la Judecătoria Iaşi.
Procedând la soluţionarea cererii, curtea a constatat următoarele:
Prin adresa nr. 69285/SM/2009 a Ministerului Justiţiei, Direcţia Drept Internaţional şi Tratate, a fost înaintată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi cererea de asistenţă judiciară internaţională nr. 77 0 K 001511 06 Kps, formulată de autorităţile judiciare din Bosnia şi Herţegovina prin care se solicită preluarea judecăţii privind pe inculpata L.M.M.
Prin cererea formulată de autorităţile judiciare din Bosnia şi Herţegovina, Republica Srpska, s-a solicitat preluarea judecăţii în ce priveşte pe L.M.M., cetăţean român, domiciliat în România, faptul penal fiind început în România, sens în care s-au înaintat actele în original şi traduse în limba română, anexate cererii, respectiv rechizitoriu, documentul de călătorie în original, analiza şi părerea privind expertiza actului de călătorie, adeverinţa privind reţinerea temporară a documentului de călătorie, sentinţa privind şederea temporară în centrul de securitate publică, actul de interogare a inculpatei, de interogare a martorului S.G., act nr. 19.4.2 – 50 – 2696/07 din
11 decembrie 2007 al Ministerului de Siguranţă al Bosniei şi Herţegovinei -Serviciul de lucru cu străini, înscrierea oficială a Serviciului Poliţiei Judiciare, aprobarea Tribunalului Regional Banga Luka – Cancelaria din Prijedor privind înmânarea pentm căutare pentru fapte penale, sentinţa de căutare pentm fapte penale, extras din Codul penal al Republicii Srpska.
In motivarea cererii de asistenţă judiciară privind preluarea judecăţii, Prima Instanţă din Prijedor afirmă că pe rolul instanţei se deslăşoară un proces împotriva inculpatei L.M.M. pentm fapta penală falsificare de acte din art. 364 alin. (2) din Codul penal al Republicii Srpska.
Din cuprinsul rechizitoriului nr. 342/2001 din 17 aprilie 2002 al Procuraturii din Prijedor, rezultă că inculpata L.M.M., cetăţean român, angajată ca dansatoare în barul de noapte „El Paradiso” la Novi Grad, la o dată nedefinită din anul 2000, a procurat cu scopul de a folosi act de călătorie fals – paşaport – al Republicii România, seria numărul 02455989 eliberat pe 28 martie 2000 la Vaslui, pe numele ei, iar apoi actul de călătorie l-a folosit ca adevărat, trecând frontiera ţării cu acest act, la punctul de trecere Novi Grad, iar apoi s-a prezentat la Serviciul cu Străini în Centrul de securitate publică din Prijedor, cu scopul aprobării şederii temporare în Republica Srpska. Se reţine prin rechizitoriu că inculpata L.M.M. a săvârşit infracţiunea prevăzută de art. 364 alin. (2) din Codul penal al Republicii Srpska.
Potrivit extrasului din Codul penal al Republicii Srpska, art. 364 alin. (2) prevede o pedeapsă de la 3 luni la 5 ani închisoare, infracţiunea constând în „cine face act fals, testament, cec, carte publică sau oficială sau altă carte care se duce după lege, sau cine modifică aşa act original sau cine pune în circulaţie act fals sau corectat, sau o ţine cu scopul folosirii ca adevărat”.
Se precizează că a fost audiată inculpata, martorul S.G. şi s-au administrat probele ataşate cauzei, inclusiv expertiza paşaportului pe numele inculpatei, trimis în original la dosar, alături de toate celelalte documente menţionate în cuprinsul cererii de asistenţă judiciară.
După descrierea din rechizitoriu, faptele presupus a fi comise de inculpată se încadrează în infracţiunile de uz de fals şi trecere frauduloasă de frontieră a unui stat străin prevăzută de art. 291 C. pen. şi art. 1 din O.U.G nr. 112/2001, existând dublă incriminare în legislaţia română, instanţa competentă să judece cauza şi procurorul urmând să stabilească cu certitudine cauza şi natura acuzaţiei, după preluarea judecăţii.
în cauză sunt îndeplinite condiţiile pentm preluarea judecăţii prevăzute în art. 114 din Legea nr. 302/2004, completată şi modificată. Inculpata este cetăţean român cu domiciliul în România. Faptele imputate sunt incriminate şi în legea română. Legea penală română îi este aplicabilă în virtutea dispoziţiilor art. 4 C. pen. Condiţiile şi procedurile prevăzute de art. 114 din Legea nr. 302/2004 sunt respectate în cauză.
Competenţa, conform dispoziţiilor Codului de procedură penală român, să judece cauza privind pe inculpată, raportat la natura faptelor pentru care este trimisă în judecată şi la domiciliul acesteia, revine Judecătoriei Iaşi, conform art. 25 şi 30 lit. c) C. proc. pen.
§6. Infracţiuni prevăzute în legi speciale