Conducere autovehicule pe drumurile publice cu îmbibaţie alcoolică peste limita admisă de lege Circulaţie rutieră


Prin rechizitoriul procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău nr.351/P/2009, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului EM.

Din analiza actelor şi lucrărilor dosarului instanţa reţine următoarele:

La data de 02.07.2008, organele de poliţie au oprit în trafic, pe Cl. Mărăşeşti, autoturismul condus de inculpatul EM, constatându-se cu această ocazie că inculpatul nu poseda permis de conducere şi, fiind testat etilotest, rezultatul a fost de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care i s-au recoltat probe biologice de sânge.

Conform buletinului de analiză toxicologică a alcoolemiei inculpatul EM avea o alcoolemie în sânge de 2,20 gr%o- prima probă , respectiv 2 gr%o a doua probă.

Ulterior , SPCRPCIV a comunicat că inculpatul posedă permis de conducere, categoriile B,C,E emis din data de 2.03.1987.

Fapta descrisă mai sus este probată cu: proces verbal de constatare a infracţiunii ,adresa nr.85716/8.01.2009 SPCRPCIV; proces verbal de prelevare buletin de analiză toxicologică-alcoolemie ,declaraţia martorului DB, coroborată cu declaraţiile inculpatului .

Fapta inculpatului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunilor prev. şi ped. de art. 87 al.1 din OUG 195/2002.

În temeiul art. 345 C.p.p. având în vedere că fapta există, constituie

infracţiune şi că a fost săvârşită de către inculpat, urmează a dispune condamnarea acestuia.

La individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa va ţine seama de criteriile generale prev. de art.72 C.p. respectiv dispoziţiile părţii generale ale Codului penal, limitele de pedeapsă fixate în partea specială, gradul de pericol social al faptei, persoana inculpatului şi împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.

Instanţa va interzice inculpatului, exercitarea drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II şi b Cod penal în condiţiile prev. de art.71 Cod penal.

În temeiul art. 191 al.1 C.p.p. instanţa constatând culpa procesuală a inculpatului, urmează a dispune obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat.