Conflict negativ de competenţă. Plângerea în faţa judecătorului împotriva dispoziţiilor procurorului de netrimitere în judecată Conflict negativ de competenţă


C. pr. pen., art. 25, art. 43, art. 2781 alin. 1

Conform art. 2781 C. pr. Pen., sunt supuse controlului judecătorului numai dispoziţiile procurorului de neurmărire sau de netrimitere în judecată, nu şi cele vizând aspecte legate de disjungere şi de declinare a competenţei, care pot fi contestate numai pe cale internă în faţa procurorului ierarhic superior.

În temeiul art. 2781 alin. 1 C. pr. pen., competent să instrumenteze plângerea împotriva dispoziţiilor procurorului de neurmărire sau netrimitere în judecată este judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa, potrivit legii, să judece cauza în primă instanţă, indiferent în faţa cărui procuror s-au efectuat, după caz, actele premergătoare sau urmărirea penală.

Prin sesizarea înregistrată la Judecătoria Tg.-Mureş, petenta S.C. P. L. IFN S.A., în baza art. 2781 C. pr. Pen. a formulat plângere împotriva ordonanţei Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş emise la data de 4 februarie 2009 în dosarul nr. 22/P/2009, invocând nelegalitatea şi netemeinicia acesteia.

Prin ordonanţa emisă la data de 4 februarie 2009 în dosarul nr. 22/P/2009, Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş, între altele: -a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de numitul T. M. sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 244 alin. 1 şi 2 C. pen.;

-a disjuns cauza şi a declinat competenţa de soluţionare a acesteia privind săvârşirea de către T.M. a infracţiunilor prevăzute de art. 9 lit. b şi c din Legea nr. 241/2005 şi de art. 143 alin. 2 lit. a şi b din Legea nr. 85/2006, în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Prin sentinţa penală nr. 781/17 iunie 2009, Judecătoria Tg.-Mureş : -în baza art. 39 alin. 1 C. pr. Pen., a admis excepţia necompetenţei materiale a acestei instanţe ;

-în baza art. 2781 alin. 1 C. pr. Pen., a decliunat în favoarea Tribunalului Mureş competenţa de soluţionare a plângerii formulate de petenta S.C. P. L. IFN S.A. împotriva ordonanţei Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş emise la data de 4 februarie 2009 în dosarul nr. 22/P/2009.

Judecătoria a ajuns la dispoziţia de dezînvestire pe motivul că petenta a formulat o plângere împotriva unei soluţii emise într-o cauză de competenţa tribunalului şi nu a judecătoriei, astfel că, potrivit art. 2781 alin. 1 C. pr. Pen., Tribunalul Mureş şi nu Judecătoria Tg.-Mureş este competent să soluţioneze plângerea pendinte.

Prin sentinţa penală nr. 275/4 decembrie 2009, Tribunalul Mureş : -în baza art. 42, art. 39 alin. 1 şi art. 2781 alin. 1 C. pr. Pen., a declinat competenţa de soluţionare a plângerii în favoarea Judecătoriei Tg.-Mureş ;

-în temeiul art. 43 C. pr. Pen., a constatat declanşat conflictul negativ de competenţă între Tribunalul Mureş şi Judecătoria Tg.-Mureş, sesizând, în acest fel Curtea de Apel Tg.-Mureş pentru rezolvarea acestui conflict;

În motivarea sentinţei de dezînvestire, tribunalul a făcut trimitere la infracţiunea care formează obiectul soluţiei atacate –cea de sustragere de sub sechestru, prev. de art. 244 alin. 1 şi 2 C. pen., infracţiune care se judecă în primă instanţă de judecătorie şi nu de către tribunal, aşa încât, potrivit art. 2781 alin. 1 C. pr. Pen., Judecătoria Tg.-Mureş şi nu Tribunalul Mureş este competentă în cauză.

Examinând conflictul de competenţă în cauză, Curtea a reţinut că, potrivit art. 2781 C. pr. Pen., sunt supuse controlului judecătorului numai dispoziţiile procurorului de neurmărire sau de netrimitere în judecată, nu şi cele vizând aspecte legate de disjungere şi de declinare a competenţei, cum sunt cele în cauză şi care pot fi contestate numai pe cale internă în faţa procurorului ierarhic superior. În considerarea acestei idei, în pricina pendinte, este adusă în faţa judecătorului, în vederea examenului legalităţii şi temeiniciei, numai dispoziţia procurorului de neurmărire dată pentru infracţiunea de sustragere de sub sechestru, prev. de art. 244 alin. 1 şi 2 C. pen.

Întrucât, nici în C. pr. pen. şi nici în legi speciale nu se prevede nimic asupra competenţei după materie de judecată în primă instanţă a infracţiunii de sustragere de sub sechestru, se aplică dreptul comun consacrat de art. 25 C. pr. Pen., care conferă o competenţă materială generală în prim grad, în fond, în favoarea judecătoriei.

În temeiul art. 2781 alin. 1 C. pr. Pen., competent să instrumenteze plângerea împotriva dispoziţiilor procurorului de neurmărire sau netrimitere în judecată este judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa, potrivit legii, să judece cauza în primă instanţă, indiferent în faţa cărui procuror s-au efectuat, după caz, actele premergătoare sau urmărirea penală.

Faţă de considerente enunţate, Curtea a stabilit că Judecătoria Tg.-Mureş şi nu Tribunalul Mureş este competentă să soluţioneze plângerea petentei.