Drept penalLoviri şi alte vătămări
Conform art. 346 alin. 4 Cod procedură penală, urmare a modificărilor aduse prin Legea nr. 356/2006, în caz de retragere a plângerii prealabile, instanţa nu soluţionează acţiunea civilă. Dispoziţiile legale menţionate sunt imperative pentru instanţa penală, oricare ar fi manifestarea de voinţă a inculpatului, care în cauza de faţă şi-a exprimat dorinţa de a achita cheltuielile de spitalizare ocazionate de internarea părţii vătămate în Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Trib. Bistriţa-Năsăud, secţ. pen.,dec. nr. 194/R/28 octombrie 2008, nepublicată
Prin sentinţa penală nr. 654 din 12 mai 2008 pronunţată de Judecătoria Bistriţa s-a dispus, în baza art. 11 pct.2 lit.”b” Cod procedură penală rap. la art.10 lit.”h” Cod procedură penală, încetarea procesului penal pornit de către partea vătămată M. M. C. îndreptată împotriva inculpatului B. F. având ca obiect vătămare corporală, faptă prev. şi pedepsită de art.181 alin.1 Cod penal, cu aplic. art.37 lit.”b” Cod penal, prin retragerea plângerii prealabile de către partea vătămată.
Partea vătămată a fost obligată să plătească părţii civile, Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud, suma de 943 lei.
În temeiul art.192 alin.2 lit.”c” Cod procedură penală partea vătămată a fost obligată să plătească în favoarea statului cheltuieli judiciare în sumă de 150 lei.
Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa şi partea vătămată.
Ambele recursuri sunt fondate.
Întrucât în şedinţa publică din 12.05.2008 reprezentantul legal al părţii civile av. L. R. (conform procurii speciale aflate la dosar) a declarat în faţa instanţei de fond că partea civilă îşi retrage plângerea”, iar inculpatul prezent nu a solicitat conform art. 13 alin. 1 Cod procedură penală continuarea procesului penal, în mod legal prima instanţă a dispus în baza art. 11 pct.2 lit.”b” rap.la art. 10 lit.”h” Cod procedură penală încetarea procesului penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală prev. de art.181 alin.1 Cod penal.
Raportat la modul de soluţionare a laturii penale a cauzei, conform art. 346 alin. 4 Cod procedură penală, urmare a modificărilor aduse prin Legea nr. 356/2006, în caz de retragere a plângerii prealabile, instanţa nu soluţionează acţiunea civilă. Dispoziţiile legale menţionate sunt imperative pentru instanţa penală, oricare ar fi manifestarea de voinţă a inculpatului, care în cauza de faţă şi-a exprimat dorinţa de a achita cheltuielile de spitalizare ocazionate de internarea părţii vătămate în Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
În fine este de menţionat că obligarea părţii vătămate la plata cheltuielilor de spitalizarea într-un dosar penal nu are niciun temei legal, câtă vreme constituirea de parte civilă, conform art. 15 Cod procedură penală se face împotriva inculpatului sau a părţii responsabile civilmente. Aşadar, aplicarea disp. art. III din Legea nr. 356/2006 indicată de prima instanţă ca temei al obligării părţii vătămate la plata cheltuielilor de spitalizare este greşită, cu atât mai mult cu cât textul legal menţionat (potrivit Deciziei nr.610/2007 a ) vizează competenţa de judecată a instanţelor anterior intrării în vigoare a Legii nr. 356/2006 potrivit dispoziţiilor aplicabile anterior acestei date”. Însă, este de observat că Judecătoria Bistriţa a fost sesizată cu soluţionarea dosarului nr. 7263/190/2006 la data de 27.09.2006, când Legea nr. 356/1006 (prin care s-a modificat art.346 alin.4 Cod procedură penală) era în vigoare.
Aşa fiind, pentru considerentele arătate, tribunalul urmează ca în baza art. 385/15 pct. 2 lit. “d” Cod procedură penală să admită recursurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa şi partea vătămată împotriva sentinţei penale nr. 654 din 12 mai 2008, pronunţată de Judecătoria Bistriţa, hotărâre care va fi casată în parte, în latura civilă şi rejudecând să se dispună conform art. 346 alin.4 Cod procedură penală, lăsarea nesoluţionată a acţiunii civile exercitate de partea civilă Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud privitor la cheltuielile de spitalizare suportate cu internarea părţii civile în perioada 27 – 31.03.2006.
Se vor menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate.
Se va stabili în favoarea av. S. D. 100 lei onorariu avocaţial din oficiu (pentru apărarea în recurs a inculpatului B. F.) sumă care se va suporta din fondurile Ministerului Justiţiei.
Conform art.192 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare în recurs, vor rămâne în sarcina statului.