Rechizitoriul din 28 dec. 1999 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj
Prin acest rechizitoriu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului A.I. pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 21, lit. a din Legea nr. 50/1991, modificată prin Legea nr. 125/1996 şi republicată în M.of. al României, p. I, nr. 3 din 13 ian. 1997.
în fapt, s-a reţinut că, la cererea inculpatului A.I. şi a soţiei sale A.O., Consiliul Local al mun. Cluj-Napoca a emis, la data de 16.03.1998, autorizaţia de construcţie a unui restaurant tip “Fast – Food” în sistem provizoriu, pentru a se proteja vestigiile arheologice care se află în tocul respectiv, ce face parte din zona de rezervaţie istorică a municipiului Cluj – Napoca. în acest sens, autorizaţia stabileşte că se vor respecta condiţiile din avizele Muzeului Naţional de Istorie, Direcţiei Monumentelor Istorice şi Comisiei Municipale de Urbanism.
Pe baza autorizaţiei, inculpatul A.l. a început lucrările în regie proprie, cu modificări faţă de proiectul autorizat. Acest fapt a fost constatat de organele de control din cadrul IJCLPUAT, la sfârşitul lunii mai 1998, care au dispus oprirea executării lucrărilor.
Al a continuat lucrările de construcţie.
La data de 21 iulie 1998 organele de control din cadrul IJCLPUAT au constatat că nu a fost respectată autorizaţia de construcţie, dispunându-se din nou oprirea executării lucrărilor aflate deja în stare de finalizare.
încălcările autorizaţiei de construcţie au fost sesizate şi de specialiştii Muzeului de Istorie a Transilvaniei, ce dispun “sistarea lucrărilor şi eliberarea terenului de construcţii pentru a se putea efectua descărcarea terenului de sarcină istorică”.
Fapta inculpatului Al constituie infracţiune indiferent de constatarea contravenţiilor şi oprirea lucrărilor prin procesul verbal întocmit de Inspecţia de Stat în Construcţii şi anulat pentru vicii de formă prin decizia irevocabilă a Tribunalului Cluj.