Contestatie la executare;incidenta Legii nr.543/2002 privind dratierea unor pedepse Contestaţie la executare


Sursa secundara: CURTEA DE APEL ORADEA – SECTIA PENALA – SET I/2004

Materii: CONTESTATIE LA EXECUTARE; INCIDENTA LEGII NR.543/2002 PRIVIND GRATIEREA UNOR PEDEPSE

Rezumatul spetei: Prin sentinta penala nr. 1352 din 30 iulie 2003, pronuntata de Judecatoria Oradea, a fost respinsa contestatia la formulata de condamnatul O.M.M., prin care s-a solicitat a se constata gratierea partiala a pedepselor ce i-au fost aplicate prin sentinta penala nr. 177/1997, pronuntata de Judecatoria Oradea, întrucât este recidivist, fiind exceptat de la gratiere.

Apelul declarat de condamnat a fost admis prin decizia penala nr. 519/A/29 octombrie 2003, pronuntata de Tribunalul Bihor, iar sentinta primei instante a fost desfiintata, admitându-se contestatia la executare, în baza art. 461 lit. d Cod procedura penala, constatându-se gratierea pedepselor care constituie primul termen al recidivei postcondamnatorii, în baza art. 1 din Legea nr. 543/2002, cu motivarea ca în momentul savârsirii acestor infractiuni, pententul era infractor primar.

Recursul declarat de Parchetul de pe lânga Tribunalul Bihor împotriva acestei este fondat.

Potrivit dispozitiilor art. 4 alin. 1 din Legea nr. 543/2002, privind gratierea unor pedepse, nu beneficiaza de prevederile acesteia cei condamnati pentru infractiuni savârsite în stare de recidiva, precum si recidivistii prin condamnari anterioare.

Infractor recidivst este o perosana care, dupa o prima condamnare savârsete o noua infractiune, în conditiile cerute de lege pentru existenta recidivei, iar calitatea de recidivist se dobândeste în momentul savârsirii celei de-a doua infractiuni.

Pe de alta parte, exceptarea recidivistilor de la gratiere vizeaza toti condamnatii care au dobândit calitatea de recidivisti pâna în momentul intrarii în vigoare a actului de gretiere.

În consecinta, selectia legiuitorului cu privire la persoanele care urmeaza sa beneficieze de clementa opereaza de la data actului normativ si în raport cu situatia existenta în acel moment, singurul element determinat în stabilirea sferei de aplicare a actului de gratiere.

În speta, la data intrarii în vigoare a Legii nr. 543/2002, condamnatul intimat avea calitatea de recidivst, astfel cum bine a retinut prima instanta.

Sursa primara: Curtea de Apel Oradea, sectia penala, decizia nr. 112/R din 24 februarie 2004.

Temei de drept: ART. 401 LIT. D COD PROCEDURA PENALA; ART. 4 DIN LEGEA NR. 543/2002