Contravenţii. Nulitate absolută proces-verbal de contravenţie în temeiul art. 16(7) din OG 2/2000.
Potrivit art.16(7) din OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor în momentul încheierii procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, agentul constatator are obligaţia să aducă la cunostinţă contravenientului că are dreptul să facă obiecţiuni care se menţionează distinct la rubrica “Alte menţiuni”. Lipsa acestor menţiuni atrage nulitatea actului de constatare.Prin sentinţa civilă nr.979 din 08.06.2004 a Judecătoriei Balş s-a constatat nulitatea absolută a actului de constatare pentru că la rubrica “Alte menţiuni” nu era menţionat punctul de vedere al contravenientului sau menţiunea refuzului de a face obiecţiuni certificat de un martor. Actul de contatare este nul, având în vedere că agentul constatator nu şi-a îndeplinit obligaţia legală.
Din modul cum incheie procesul-verbal, trebuie sa rezulte indubitabil ca agentul constatator si-a indeplinit obligatia imperativa prevazuta de art.16,pct.7 din OG 2/2001, lui revenindu-i sarcina probei respectarii obligatiei.
Agentul constatator nu a respectat aceasta dispozitie legala, obligatorie pentru acesta, fapt care ii confera caracter imperativ, iar incheierea actului constatator cu incalcarea acestei dispozitii imperative atrage nulitatea actului de constatare. Fiind vorba de o dispozitie imperativa si care priveste dreptul la aparare al contravenientului, actul intocmit in aceste conditii este nul absolut.
Instanta judecatoreasca,in virtutea rolului activ pe care i-l impun dispozitiile art.129 si art.130 din Codul de procedura civila, este autorizata, in scopul de a asigura preeminenta legii, sa invoce nulitatea absoluta a oricarui act juridic formand obiectul dezbaterii juridice.