Delapidare. Vanzatoare de carte si presa. Grad pericol social


Prin sentinţa penală nr. 3117 din 7.12.2001 a Judecătoriei Galaţi s-a dispus în baza art. 11 pct. 2 lit. a în ref. la art. 10 lit. b1 Cod procedură penală achitarea inculpatei C. V. pentru infracţiunea de delapidare prev. de art. 215 Cod penal.

în baza art. 18 al. 3 ref. la art. 91 lit. c Cod penal s-a aplicat inculpatei sancţiunea amenzii cu caracter administrativ, în sumă de 1.000.000 lei.

în conformitate cu disp. art. 346 Cod procedură penală inculpata a fost obligată la plata sumei de 2.378.100 lei, dobânda legală de la rămânerea definitivă a hotărârii şi până la executarea efectivă, către partea civilă S.C. V. C. SRL Galaţi.

Inculpata a fost obligată la cheltuieli judiciare către stat.

în fapt, prima instanţă a reţinut că, în perioada 06.11 -11.12.2000 inculpata C.V.în calitate de vânzătoare la S.C. V. C. SRL Galaţi şi-a însuşit în mod repetat, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, suma de 2.378.100 lei, rezultată din vânzarea de carte şi presă.

Instanţa de fond a apreciat că fapta comisă de inculpată nu întruneşte gradul de pericol social al unei infracţiuni, în raport de datele personale favorabile inculpatei (lipsa antecedentelor penale, atitudinea sinceră în cursul urmăririi penale) şi de împrejurările de fapt ale cauzei, modalitatea de săvârşire a faptei şi prejudiciul minim adus societăţii.

în consecinţă, s-a considerat că sunt aplicabile disp. art. 18 Cod penal şi s-a dispus achitarea şi aplicarea unei amenzi administrative.

Apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a fost admis prin decizia penală nr. 1293/20.11.2002 a Tribunalului Galaţi, instanţa de apel desfiinţând sentinţa apelată în parte numai sub aspectul încadrării juridice a faptei comise de inculpată, în sensul aplicării disp. art. 41 al. 2 Cod penal.

S-au menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei, inclusiv soluţia de achitare a inculpatului în baza art. 11 pct. 2 lit. a, 10 lit. b Cod

procedură penală şi art. 18 Cod penal şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ.

împotriva acestei decizii, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a declarat recurs, apreciind că în mod greşit instanţa de apel a menţinut soluţia primei instanţe de achitare a inculpatei şi aplicare a unei sancţiuni administrative.

Curtea de Apel Galaţi, prin decizia penală nr. 205 din 10 martie 2003 a admis recursul declarat de ParchetuMe pe lângă Tribunalul Galaţi şi în consecinţă:

S-a casat în parte sentinţa penală nr. 3117/7.12.2001 a Judecătoriei Galaţi şi decizia penală nr. 1293 din 20.11.2002 a Tribunalului Galaţi şi în rejudecare a dispus condamnarea inculpatei C. V. la 3 (trei) luni închisoare pentru .infracţiunea de delapidare prev. de art. 215/1 al. 1 cu aplicarea art. 41 al. 2 şi 42 şi art. 74 lit. a, 76 lit. d Cod procedură penală.

Conform art. 81 şi 82 Cod penal a fost suspendă condiţionat executarea pedepsei pe o durată de 2 ani la care se adaugă 3 luni durata pedepsei ce constituie termen de încercare.

S-au menţinut dispoziţiile din sentinţa penală privind latura civilă a cauzei.

Pentru a decide astfel, s-a reţinut că, analizând prin prisma criteriilor prev. de art. 18 al. 2 Cod penal fapta săvârşită de inculpata C. V., Curtea a constatat că, în concret, această faptă prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni.

Din situaţia de fapt reţinută de instanţe şi necontestată de inculpată, rezultă că aceasta a fost angajată la partea vătămată în calitate de vânzătoare, pe o perioadă nedeterminată, începând cu data de 6.11.2000, având ca atribuţii de serviciu vânzarea produselor de presă şi carte pe care le primea spre gestionare.

în perioada 6.11.2000 – 11.12.2000 inculpata şi-a însuşit din gestiune, în mod repetat, suma de 2.378.100 lei provenită din vânzări.

Aşadar, activitatea infracţională a inculpatei s-a desfăşurat în formă continuată, încă de la data când aceasta a fost angajată la partea vătămată, ceea ce imprimă faptei un grad de pericol social sporit.

Pe de altă parte, paguba cauzată părţii vătămate nu poate fi considerată modică, câtă vreme a fost creată într-o perioadă foarte scurtă

de timp, de aproximativ o lună, de la data angajării inculpatei, până la data primei verificări a gestiunii.

S-a apreciat că nu se poate reţine că fapta inculpatei C. V. a adus o atingere minimă valorilor sociale ocrotite de lege şi că este lipsită în mod vădit de importanţă, aşa cum prevede art. 18 al. 1 Cod penal.

In consecinţă, întrucât fapta prezintă, în concret, gradul de pericol social al unei infracţiuni, se impune condamnarea inculpatei C. V. pentru infracţiunea de delapidare prev. de art. 215 Cod penal.

(decizia penală nr. 205/R/10.03.2003)