Prin sentinţa penală nr. 503 din 15.10.2001, Judecătoria Gura Humorului a condamnat-o pe inculpată pentru infracţiunile de înşelăciune prevăzută de art. 215 alin. 1 şi 3 C. pen., fals în declaraţii prevăzută de C. pen. (n.r: corespondent în Noul Cod Penal: ) şi uz de fals prevăzută de art. 291 C. pen.
S-a reţinut că inculpata a făcut o cerere de împrumut la BCR- Sucursala Suceava, în care a consemnat că nu are de restituit alte împrumuturi, deşi avea debite faţă de BRD – Sucursala Suceava, mijloc prin care a reuşit să ia un credit de 30.000.000 lei, nerestituit la termen.
Apelul inculpatei a fost respins prin decizia penală nr. 251 din 18.03.2002 a Tribunalului Suceava.
Prin decizia penală nr. 403 din 23.05.2002, Curtea de Apel Suceava a admis recursul inculpatei, a casat decizia şi parţial sentinţa, în sensul că a achitat-o pentru infracţiunea de uz de fals prevăzută de art. 291 C. pen., în temeiul art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 alin. 1 lit. a C. proc. pen.
Curtea a motivat că, potrivit art. 291 C. pen., constituie infracţiunea de uz de fals folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice.
Din redactarea texului rezultă că este incriminată numai folosirea unor înscrisuri false ce pot constitui obiectul material al infracţiunilor prevăzute în art. 288-290 C. pen., nu şi a unor declaraţii false, consemnate în scris, făcute în condiţiile C. pen. (n.r: corespondent în Noul Cod Penal: )
Falsul în declaraţii incriminat prin C. pen. (n.r: corespondent în Noul Cod Penal: ) implică, pe lângă declararea necorespunzătoare a adevărului, în vederea producerii unor consecinţe juridice, şi împrejurarea ca declaraţia să servească pentru producerea acelei consecinţe (să se uzeze de ea), astfel că exclude prin conţinutul ei obiectiv existenţa în concurs şi a infracţiunii de uz de fals.
Prin recursul formulat, inculpata a solicitat achitarea şi pentru infracţiunea de fals în declaraţii, motivând că declaraţia făcută şi folosită la o bancă cu capital privat nu ar întruni elementele constitutive ale acestei infracţiuni.
Potrivit C. pen. (n.r: corespondent în Noul Cod Penal: ), constituie infracţiune de fals în declaraţii declararea necorespunzătoare a adevărului făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145 C. pen.
Art. 145 C. pen. enumără autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public etc.
Orice bancă, indiferent de natura dreptului de proprietate asupra capitalului, este destinată a intra în relaţii de afaceri cu un grup nelimitat de persoane fizice şi juridice, devenind astfel o persoană juridică de interes public.
C.A. Suceava, decizia penală nr. 403 din 23.05.2002