Infracţiunea de furt se consumă la momentul realizării apropriaţiunii, adică al deposedării persoanei vătămate şi al împosedării făptuitorului.
Prin sentinţa penală nr. 392 din 27.07.1998, pronunţară de Judecătoria Roşiori de Vede a fost condamnat inculpatul N.A.A. pentru infracţiunea de furt calificat, prevăzută de art. 208 alin. 1 – 209 lit. g şi i Cod penal, cu aplicarea art. 74 şi 76 Cod penal.
în fapt, s-a reţinut că, în seara de 27.09.1997, inculpatul a pătruns, prin escaladare, în podul imobilului aparţinând S.C. „Victory”-S.R.L. din comuna Drăcşenei, a deschis uşa de la pod cu unelte potrivite şi a sustras din local mai multe bunuri.
Inculpatul le-a luat din rafturile localului unde erau depozitate şi le-a aruncat în pod, prin orificiul din plafon. El a fost surprins în momentul în care depozitase într-un sac bunurile sustrase.
împotriva acestei sentinţe a declarat aper inculpatul, solicitând schimbarea încadrării juridice în tentativă la infracţiunea de furt calificat, conform art. 20 Cod penal raportat la art. 208 alin. 1 – 209 lit. g şi i Cod penal, şi reducerea pedepsei.
Prin decizia penală nr. 817/9.11.1998, Tribunalul Teleorman a admis apelul inculpatului, numai sub aspectul individualizării.
împotriva hotărârilor pronuntate a declarat recurs inculpatul, invocând, printre alte motive de recurs, cazul prevăzut de art. 3859 pct. 17 Cod procedură penală, respectiv greşita încadrare juridică, susţinând că infracţiunea de furt a rămas în faza de tentativă.
Critica este nefondată.
Potrivit art. 20 Cod penal, tentativa constă în punerea de a a hotărârii de a săvârşi infracţiunea, executare care a fost întreruptă sau nu şi-a produs efectul.
Chiar dacă inculpatul a fost surprins înainte de a transporta bunurile la domiciliu, el, până la momentul acela, a luat bunurile din rafturile localului unde erau depozitate, aruncându-le în pod, prin orificiul de la plafon. Ulterior, inculpatul a urcat în pod. El a fost surprins în momentul când introducea bunurile sustrase într-un sac.
în atare situatie, infracţiunea de furt s-a consumat în momentul în care inculpatul a luat bunurile din posesia părţii vătămate, din raft.
Infracţiunea de furt se consumă la momentul realizării apropriaţiunii. (Judecator Ioana Surdescu – vicepresedinte CAB)