Prin sentinta penala nr. 422/29.06.2005 Judecatoria Viseu de Sus a dispus, în baza art. 11 pct.2 lit.b rap.la art. 10 lit.h, art. 2841 din C.pr.penala, încetarea procesului penal împotriva inculpatilor T.G. si T.A. sub aspectul infractiunii de lovire prev.de art. 180 alin.2 din C.pen.
Pentru a pronunta aceasta hotarâre judecatoria a retinut ca prin plângerea prealabila formulata partea vatamata D.V. a solicitat condamnarea celor doi inculpati pentru infractiunea de lovire prev.de art. 180 alin.2 din C.pen.
Cum partea vatamata a lipsit nejustificat la doua termene consecutive, respectiv la 15.06.2005 si la 29.06.2005, aceasta lipsa a fost considerata, potrivit prev.art. 2841 din C.pr.pen., drept o retragere a plângerii prealabile, si ca urmare a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului.
Prin decizia penala nr. 390/R/20.09.2005 Tribunalul a admis recursul declarat de partea vatamata D.V., a casat integral sentinta primei instante si a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare acesteia întrucât gresit s-a retinut în cauza incidenta disp.art. 2841 din C.pr.penala.
Prin aceste dispozitii legale s-a instituit o prezumtie legala în defavoarea partii vatamate care nu se prezinta nejustificat la doua termene consecutive de judecata, lipsa acesteia putând fi considerata drept o retragere a plângerii prealabile.
Pentru a se putea retine însa pozitia pasiva a partii vatamate, cu consecintele ce decurg din aceasta, trebuie sa existe dovada ca partea vatamata avea cunostinta de termenul de judecata la care apoi nu s-a prezentat, ceea ce presupune îndeplinirea procedurii de citare fata de acesta, potrivit legii, deoarece numai într-o asemenea ipoteza lipsa ei poate fi considerata nejustificata.
În speta aceasta conditie nu s-a realizat pentru ca pentru primul termen de judecata partea vatamata a fost citata la adresa unde locuia (în Borsa, str. Cerbului nr.39/B), iar la cel de-al doilea termen din 29.06.2005 citatia a fost trimisa la adresa gresita respectiv Borsa, str.Cerbului nr.29/B.
Ca urmare, solutia data de prima instanta apare ca fiind gresita impunându-se casara acesteia si trimiterea cauzei spre rejudecare.