Hotărâre asupra fondului. Autoritate de lucru judecat. Inadmisibilitatea contestatiei la executare


C. proc. pen., art. 461 alin. (1) lit. c)

Pe calea contestaţiei la se pot invoca aspecte ce se referă exclusiv la executarea hotărârilor, neputând a se pune în discuţie legalitatea şi temeinicia hotărârilor în baza cărora se face executarea căci s-ar aduce atingere autorităţii de lucru judecat.

C.S.J., Secţia penală, decizia nr. 4607 din 10 decembrie 1999

Prin sentinţa penală nr. 593 din 10 iunie 1997, Judecătoria Tecuci, în baza art. 104 C. pen., a dispus internarea într-un centru de reeducare a inculpatului minor C.V., pentru săvârşirea infracţiunilor de violare de domiciliu şi furt calificat.

Tribunalul Galaţi, prin decizia penală nr. 969 din 29 octombrie 1997, a respins, ca tardiv, recursul declarat de inculpat.

Ulterior, Judecătoria Tecuci, prin sentinţa penală nr. 191 din 17 februarie 1999, rămasă definitivă prin neapelare, în baza art. 461 alin. (1) lit. c) C. proc. pen., a admis contestaţia contra executării, formulată de Biroul de executări penale, şi a anulat, în parte, sentinţa penală nr. 593/1997 a aceleiaşi judecătorii şi a condamnat pe minor la închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării, pentru săvârşirea aceloraşi infracţiuni, cu motivarea că, la data punerii în executare a condamnării, inculpatul împlinise 18 ani, iar centrul de reeducare a refuzat internarea sa.

Recursul în anulare declarat în cauză, cu motivarea că instanţa trebuia să respingă contestaţia, este fondat.

Potrivit art. 461 alin. (1) lit. c) C. proc. pen., contestaţia contra executării hotărârii penale se poate face, între alte cazuri, în situaţia când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare.

Prin contestaţie la executarc nu se poate modifica o hotărâre, aducându-se atingere autorităţii de lucru judecat. Pe această cale se pot invoca numai aspecte ce se referă exclusiv la executarea hotărârilor, neputându-se pune în discuţie legalitatea şi temeinicia hotărârilor în baza cărora se face executarea şi nu se poate ajunge la modificarea hotărârii rămase definitivă.

In consecinţă, instanţa a admis, în mod greşit, contestaţia, anulând o sentinţă definitivă şi dispunând înlocuirea măsurii educative a internării într-un centru de reeducare cu pedeapsa închisorii.