C. proc. pen., art. 168, art. 415
Hotărârile instanţelor penale devin executorii la data când au rămas definitive.
Hotărârile nedefinitive sunt executorii atunci când legea dispune aceasta. Potrivit art. 168 C. proc. pen., în contra măsurii asigurătorii luate şi a modului de aducere la îndeplinire a acesteia, învinuitul sau inculpatul, partea responsabilă civilmente, precum şi orice altă persoană interesată se pot plânge procurorului sau instanţei de judecată, în orice fază a procesului penal. Hotărârea instanţei de judecată poate fi atacată separat cu recurs. Din economia art. 168 C. proc. pen. rezultă că se poate face recurs numai în situaţia în care s-a dispus luarea unei măsuri asigurătorii. Recursul nu suspendă executarea.
C.A. Bucureşti, Secţia a ll-a penală, decizia nr. 1057 din 12 iulie 2001, în Culegerea de practică judiciară penală 2001-2002 a Curţii de Apel Bucureşti, Ed. Brilliance, colecţia Lex Expert, p. 322
Prin încheierea din data de 26 iunie 2001 pronunţată în dosarul nr. 2416/2001, Tribunalul Bucureşti a respins, în baza art. 163 alin. (2) C. proc. pen., cererea Ministerului de Interne – Direcţia Cercetări Penale de blocare a conturilor Firmei SC P. SRL, aflate la Banca X, în
vederea acoperirii sumei de 34.000.000 USD, sumă ce a fost propusă spre confiscare.
Tribunalul a mai reţinut că SC P. SRL nu are calitatea de parte responsabilă civilmente în cadrul dosarului de fond nr. 4090/2000, care are ca obiect, printre altele, şi cercetarea inculpatului K.M.F. pentru comiterea mai multor infracţiuni prevăzute de art. 215 alin. (1), (3) şi (5)C. pen.
Tribunalul a apreciat că SC P. SRL nefiind parte responsabilă civilmente în cadrul dosarului de fond nr. 4090/2000, nu i se pot indisponibiliza conturile în cauza respectivă.
împotriva acestei încheieri a declarat recurs Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie.
In motivarea recursului, Parchetul a arătat că faţă de valoarea prejudiciului reţinut în sarcina inculpatului, se impunea instituirea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor inculpatului, inclusiv asupra conturilor firmelor inculpatului.
Analizând recursul Parchetului în raport cu critica formulată, Curtea costată că recursul este inadmisibil şi îl va respinge în baza art. 3851 pct. 1 lit. a) C. proc. pen. Potrivit art. 168 C. proc. pen. în contra măsurii asigurătorii luate şi a modului de aducere la îndeplinire a acesteia inculpatul şi orice altă persoană interesată pot face plângere.
Hotărârea instanţei de judecată poate fi atacată separat cu recurs. Din economia art. 168 C. proc. pen. rezultă că se poate face recurs numai în situaţia în care s-a dispus luarea unei măsuri asigurătorii. Recursul nu suspendă executarea.
In situaţia în care cererea privind instituirea unei măsuri asigurătorii a fost respinsă, recursul se poate face numai odată cu fondul.